|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Cięcie płyt laminowanych |
| Autor |
Wiadomość |
marxik
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-09-01, 11:26 Cięcie płyt laminowanych
|
|
|
Cześć,
mam pytanie odnośnie cięcia płyt laminowanych. Próbuję ciąć płyty 18mm ręczną pilarką tarczową - prędkość 5000/min, tarcza 190x20 w60. Niestety cięcie nie jest gładkie. Po jednej stronie jest akceptowalne, ale po drugiej jest mocno poszarpane. Znalazłem rozwiązanie i tnę na dwa razy - najpierw na określoną grubość (mniej więcej połowa głebokości), a potem na pełną grubość. Ale ta metoda jest niewygodna i też nie zawsze efekt jest zadowalający.
Dlatego moje pytanie to co powinienem zmienić, by cięcie było gładkie? Czy powinienem zmienić tarczę? Lub czy w ogóle dojście do gładkiego cięcia w warunkach domowych jest niemożliwe?
P.S. Oczywiście wiem, że tego typu pracę najlepiej zlecić specjalistycznemu warsztatowi, ale pytanie odnosi się do warunków domowych. |
|
|
|
 |
nodnod
Stały bywalec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 51 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2008-09-01, 15:25
|
|
|
| Można podkleić taśmą. Powinno coś dać. |
|
|
|
 |
kot1979
Specjalista poziom 2

Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 518 Skąd: Sulejowek
|
Wysłany: 2008-09-01, 19:17
|
|
|
| no i podstawa to dobra i ostra tarcza z duza ilosci zebow .niemniej jak masz dupna pilarke z duzymi luzami to tez nie bedzie za dobrze. |
_________________ Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. |
|
|
|
 |
arturo95
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-09-01, 19:52
|
|
|
marxik, jeżeli masz maszynke tylko z piłą to nie oszukujmy się, nigdy nie będziesz miał idealnego cięcia bez wyrwań,
rozwiązaniem jest piła z podcinaczem tzn. z piłką podcinającą
podklejanie taśmą też nic za bardzo nie da
albo, tak jak napisałeś, "zlecić specjalistycznemu warsztatowi"
w Wawie jest ich sporo np. "For-płyt" na ul. Grodzieńskiej, Stoland na Ochocie i wiele innych zakładów, a i koszta nie są duże, cięcie jednej krawędzi to jakieś 2-5 zł.
ewentualnie zbrzegowanie na CNC
Pzdr. |
_________________ Morbidelli Author 510 |
|
|
|
 |
numerek
Specjalista poziom 2

Pomógł: 32 razy Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 585 Skąd: trójmiasto
|
Wysłany: 2008-09-01, 20:51
|
|
|
jest metoda
trza ustawić głębokośc tak aby tarcza ledwo wychodziła poza płytę
no i tarcza z jak największą ilością zębów najlepiej do cięcia poprzecznego z widią
równy stół i wolny przejazd
nie jest to cudo ale w zasadzie może byc |
|
|
|
 |
nodnod
Stały bywalec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 51 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2008-09-01, 20:52
|
|
|
| arturo95 napisał/a: | marxik, jeżeli masz maszynke tylko z piłą to nie oszukujmy się, nigdy nie będziesz miał idealnego cięcia bez wyrwań,
rozwiązaniem jest piła z podcinaczem tzn. z piłką podcinającą
podklejanie taśmą też nic za bardzo nie da
albo, tak jak napisałeś, "zlecić specjalistycznemu warsztatowi"
w Wawie jest ich sporo np. "For-płyt" na ul. Grodzieńskiej, Stoland na Ochocie i wiele innych zakładów, a i koszta nie są duże, cięcie jednej krawędzi to jakieś 2-5 zł.
ewentualnie zbrzegowanie na CNC
Pzdr. |
Pytanie brzmiało jak zrobić to w warunkach domowych... marxik i tak już wpadł na dobry pomysł aby ciąć na dwa razy (na podobnej właśnie zasadzie działa podcinarka w profesjonalnych piłach, tak jak wspomniałeś), ale nie chodzi chyba o to aby dać komuś to zlecić.
Wydaje mi się, że masz trochę za małe obroty. Ja tnę na krajzedze z 5700 ob/min, tarcza 250 i tylko 24 zęby i tnie mi bardzo ładnie i szczerze mówiąc nie muszę używać nawet taśmy. |
|
|
|
 |
PiotrC
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-09-02, 06:48
|
|
|
Witam.
Ja zrobiłem prowadnicę do pilarki i umocowałem ją na desce kreślarskiej, aby mieć możliwość szybkiej regulacji stołu w dwóch płaszczyznach. Pilarkę mam ustawioną tak jak radził numerek, czyli zęby ledwo wychodzą po drugiej stronie materiału.
Tarcza widiowa ma 60 zębów i kręci się 4000razy/min. Efekt jest całkiem przyzwoity, czasami nawet uda się ciachnąć tak jakby maszynka miała podcinak.
pozdrawiam |
_________________ --
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC |
|
|
|
 |
clipper7
Specjalista poziom 2 clipper7

Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 497 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-09-02, 13:34
|
|
|
| marxik napisał/a: | | co powinienem zmienić, by cięcie było gładkie |
Po pierwsze sprzęt : dobrze sprawdzają się tarcze z dużą ilością zębów, ja mam "normalną", ale słyszałem, że dobre są piły do aluminium. Oczywiście, koniecznie ostre i widiowe.
Po drugie : są pewne triki, dobrze sprawdza się podłożenie pod spód ciętej płyty materiału odpadowego i ciąć pakiet po mocnym ściśnięciu całości. Można okleić mocno taśmą, co zmniejsza odpryski, ciąć z nadmiarem a potem krawędź frezować lub heblować na gotowo. Jeżeli to możliwe, można naciąć z jednej strony i dokończyć z drugiej ( czyli cięcie z podcinaniem). |
_________________ Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ |
|
|
|
 |
marxik
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-09-02, 13:44
|
|
|
| Dzięki wszystkim za infromacje, ale jeszcze pytanko odnośnie. W przypadku profesjonalnego cięcia w warsztacie, zawsze stosuje się podcinanie? To jest gwarancja jakości, czy też jest kwestia większej prędkości i lepszej tarczy? |
|
|
|
 |
kot1979
Specjalista poziom 2

Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 518 Skąd: Sulejowek
|
Wysłany: 2008-09-02, 13:48
|
|
|
| podcinak , to podstawa i bardzo dobre tarcze widiowe , a i stabilna pilarka formatowa:) |
_________________ Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|