|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Gildemeister GDM65-2A |
| Autor |
Wiadomość |
kostner
Specjalista poziom 3

Pomógł: 29 razy Dołączył: 13 Gru 2005 Posty: 847 Skąd: Haan / Niemcy
|
Wysłany: 2007-06-13, 00:04
|
|
|
Asza a kompletnej instrukcji nie masz czasem po polsku ??
Pozdrawiam |
_________________ Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni |
|
|
|
 |
Asza PL
Specjalista poziom 1 Asza PL

Pomógł: 13 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 171 Skąd: Prowincia Golensici
|
Wysłany: 2007-06-13, 11:29
|
|
|
| Mam tylko jest tak niefachowo i niekompletnie przetłumaczona że wolę sobie jak coś trzeba w angielskiej wersji znaleźć . Niemiecką też mam. Jak coś potrzebujesz to pisz na PW. |
_________________ Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i filmik TSA16CNC na Youtube:
http://pl.youtube.com/watch?v=GWjJIgZSREQ |
|
|
|
 |
cncPiotr
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-06-20, 18:51
|
|
|
Witam
Asza PL
Ja pracuje na ELP-1 ELP-4
Mam 42, 65 /4A i 90/ 4A i 90MC
Pytanie ... masz ropisane poszczegolne funkcje w EL ??
czy masz rozpisane diody funkcyjne na kartach z obrotow glowic ??
wiesz jak adresować karty PLC ??
ja mam wszytsko po wlosku |
|
|
|
 |
Asza PL
Specjalista poziom 1 Asza PL

Pomógł: 13 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 171 Skąd: Prowincia Golensici
|
Wysłany: 2008-06-24, 08:36
|
|
|
witam -funkcje sterujące mam rozpisane w dokumentacji po angielsku i niemiecku, w dokumentacji elektrycznej (niemieckiej) mam dla mojej maszyny rozpiskę diód wejścia i wyjścia oraz stanów bitowych diagnozy. U mnie są głowice obracane elektrycznie silnikiem elektrycznym ale widzialem też starszy model GDM30 z obrotem za pomocą silników hydraulicznych. Więc trudno mi powiedzieć coś na temat diód obrotu głowic na karcie bo u mnie na karcie do obrotu głowic nie ma diód . Co do PLC to też nie rozumiem o jakie programowanie chodzi. Każda karta odpowiada za co innego , niektóre są identyczne ale mają rożne EPROmy i inaczej ustawione dip-swicze adresowe. W każdym bądź razie nikt u nas tego nie zamieniał.
Co do kabelka to dziś sprawdzę i poślę dla kolegi z drugiego tematu.
Sprawdziłem w maszynie -rzeczywiście są diody na płytkach do obrotu głowic, z tego co pamiętam to na tych płytkach były wymieniane tylko przekaźniki i nigdy nic nie trzeba było z nimi robić więc nie pamiętałem dobrze. Co do głowic to najczęściej ulegały uszkodzeniu czujniki magnetyczne w samej głowicy( mała czułość ,nierównomierna czułość, wrażliwość na temperaturę) |
_________________ Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i filmik TSA16CNC na Youtube:
http://pl.youtube.com/watch?v=GWjJIgZSREQ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|