|
mastercam i jego możliwości |
| Autor |
Wiadomość |
Płuciennik
Czytelnik forum poziom 1 Krzysiek

|
Wysłany: 2008-01-25, 06:49 mastercam i jego możliwości
|
|
|
czy w Mastercam(ie) jest możliwość modelowania 3D i ewentualnej symulacji czy ten program sluzy tylko do generowania sciezki na maszyny CNC ? Moze ma ktos w wersji elektronicznej jakies cwiczenia praktyczne? Byłbym bardzo wdzieczny za jakies materialy |
_________________ Krzysiek |
|
|
|
 |
maz
Znawca tematu cnc addicted

|
Wysłany: 2008-01-25, 09:49
|
|
|
| Istnieje mozliwosc i modelowania i symulacji. Modelowanie jest zmudne, a symulacja jest niedokladna |
_________________ Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe |
|
|
|
 |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1152 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2008-01-25, 10:14
|
|
|
| my mamy wersję X2 MR2 i robi sie to bardzo fajnie dla nas osobiście np. lepiej niż w solidedge. Program ten również służy do generacji ścieżki narzędzia. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 162 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1603 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-01-25, 10:30
|
|
|
Witam
I tyle opinii ilu użytkowników
Ja osobiście uważam, że wersja X2 MR2 jest bardzo dobra w porównaniu to poprzednich wersji
chociaż jak to już wiele razy podkreślałem nie jestem zwolennikiem CAM'ów |
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
Bialkowski
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-28, 06:14
|
|
|
| ja pracuję na mastercamie i jestem z niego bardzo zadowolony. Po głębszych analizach i niejednokrotnie metodą prób i błędów w powyższym programie można zrobić praktycznie wszystko i co najważniejsze - zdaje to egzamin na maszynach jakie mamy |
|
|
|
 |
jasiu...
Specjalista poziom 2

Pomógł: 42 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 319 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2008-08-28, 10:42
|
|
|
Pewnie że się da, choć każdy ma swoje upodobania.
MasterCAM jest dość drogi i dlatego w większych firmach powinien służyć raczej do obróbki gotowych projektów, do przetwarzania ich na obrabiarkę, generowania programów sterujących. A do modelowania warto użyć czegoś innego, tańszego, choćby Rhino, który przynajmniej dla mnie jest do modelowania o wiele wygodniejszy. Ale to przypuszczam tylko kwestia znajomości programu, bo dla jednego będzie to Rhino, dla drugiego SE, ktoś inny jeszcze w inny sposób będzie pracował nad modelem.
Ale w MasterCAMie też się da wymodelować praktycznie wszystko. |
|
|
|
 |
Bialkowski
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-29, 06:37
|
|
|
kilka przykładowych modeli z mastercama...
[ Dodano: 2008-10-03, 17:37 ]
kto szuka wymówki zawsze ją znajdzie - Panowie Mastercam kosztuje tyle ile kosztuje bo ma ogromne możliwości - trzeba tylko chcieć go poznać...
solid jest fajny... i inne tego typu programy też, ale mastercam łączy w sobie wszystkie te zalety i nie zgodzę się że projektowanie jest żmudne a ścieżka niedokładna - sam na tym pracuję i wiem że takowa opinia jest całkowicie mylna!!!
bez tytułu2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 310 raz(y) 11,42 KB |
bez tytułu.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 310 raz(y) 9,71 KB |
bez tytułu1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 12,24 KB |