mastercam i jego możliwości
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
mastercam i jego możliwości
czy w Mastercam(ie) jest możliwość modelowania 3D i ewentualnej symulacji czy ten program sluzy tylko do generowania sciezki na maszyny CNC ? Moze ma ktos w wersji elektronicznej jakies cwiczenia praktyczne? Byłbym bardzo wdzieczny za jakies materialy 

Krzysiek
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witam
I tyle opinii ilu użytkowników
Ja osobiście uważam, że wersja X2 MR2 jest bardzo dobra w porównaniu to poprzednich wersji
chociaż jak to już wiele razy podkreślałem nie jestem zwolennikiem CAM'ów
I tyle opinii ilu użytkowników

Ja osobiście uważam, że wersja X2 MR2 jest bardzo dobra w porównaniu to poprzednich wersji

chociaż jak to już wiele razy podkreślałem nie jestem zwolennikiem CAM'ów

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Pewnie że się da, choć każdy ma swoje upodobania.
MasterCAM jest dość drogi i dlatego w większych firmach powinien służyć raczej do obróbki gotowych projektów, do przetwarzania ich na obrabiarkę, generowania programów sterujących. A do modelowania warto użyć czegoś innego, tańszego, choćby Rhino, który przynajmniej dla mnie jest do modelowania o wiele wygodniejszy. Ale to przypuszczam tylko kwestia znajomości programu, bo dla jednego będzie to Rhino, dla drugiego SE, ktoś inny jeszcze w inny sposób będzie pracował nad modelem.
Ale w MasterCAMie też się da wymodelować praktycznie wszystko.
MasterCAM jest dość drogi i dlatego w większych firmach powinien służyć raczej do obróbki gotowych projektów, do przetwarzania ich na obrabiarkę, generowania programów sterujących. A do modelowania warto użyć czegoś innego, tańszego, choćby Rhino, który przynajmniej dla mnie jest do modelowania o wiele wygodniejszy. Ale to przypuszczam tylko kwestia znajomości programu, bo dla jednego będzie to Rhino, dla drugiego SE, ktoś inny jeszcze w inny sposób będzie pracował nad modelem.
Ale w MasterCAMie też się da wymodelować praktycznie wszystko.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
kilka przykładowych modeli z mastercama...
[ Dodano: 2008-10-03, 17:37 ]
kto szuka wymówki zawsze ją znajdzie - Panowie Mastercam kosztuje tyle ile kosztuje bo ma ogromne możliwości - trzeba tylko chcieć go poznać...
solid jest fajny... i inne tego typu programy też, ale mastercam łączy w sobie wszystkie te zalety i nie zgodzę się że projektowanie jest żmudne a ścieżka niedokładna - sam na tym pracuję i wiem że takowa opinia jest całkowicie mylna!!!
[ Dodano: 2008-10-03, 17:37 ]
kto szuka wymówki zawsze ją znajdzie - Panowie Mastercam kosztuje tyle ile kosztuje bo ma ogromne możliwości - trzeba tylko chcieć go poznać...
solid jest fajny... i inne tego typu programy też, ale mastercam łączy w sobie wszystkie te zalety i nie zgodzę się że projektowanie jest żmudne a ścieżka niedokładna - sam na tym pracuję i wiem że takowa opinia jest całkowicie mylna!!!
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (9.71 KiB) Przejrzano 4612 razy
-
- bez tytułu1.JPG (12.24 KiB) Przejrzano 1638 razy
-
- bez tytułu2.JPG (11.42 KiB) Przejrzano 4612 razy
.... teraz Zoller...