|
Program do zamiany bitmap na g-code |
| Autor |
Wiadomość |
Inf-el
Specjalista poziom 2

Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Cze 2004 Posty: 362 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-01-03, 21:15 Program do zamiany bitmap na g-code
|
|
|
Udostępniam mój programik do zamiany plików bitmapowych na G-kody.
Jest to wersja robocza i darmowa.
Program działa pod windowsami (95/98/Me/Win2000/XP/2003/Vista)
Dziękuję za krytykę (konstruktywną)
Adres do opisu i programu: www.inf-el.com/cnc/cnc.htm
Ostatnie zmiany (2007.08.07):
- możliwość generowania 2.5D (np. laser)
- dodana możliwość frezowania w jednym kierunku w osi X (np. gdy jest luz osi) |
| Ostatnio zmieniony przez Inf-el 2007-08-07, 17:11, w całości zmieniany 14 razy |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 91 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2007-01-04, 01:03
|
|
|
Zrobiłem taki szybki tekścik .
Uruchomiłem na XP z Sp2 Athlon 2GHz 1.5G RAM i działa . Niestety nie mam na czym sprawdzić w domu efektu generowania kodu wiec o jakości nic nie napisze . Poza tym u mnie nie generuje całego kodu wyświetla komunikat " Ograniczenie w memo do 7000 linii"ograniczenie wersji demo ? Jeśli tak to niezbyt fortunne bo tego typu programy generują "nieco" dłuższe programy
Teraz konkrety Program literkę "X" i "Y" generuje z malej a "Z" z dużej . Nie wiem jak MACH na to reaguje ale sterowania z jakimi mailem do czynienia ignorowały litery pisane z malej . Funkcja G1 jest modalna i nie trzeba jej powtarzać w każdej linii tym bardziej ze program ładnie generuje ścieżkę bez pustych przebiegów . Przydało by sie żeby prg automatycznie dodawał zdefiniowany przez użytkownika początek programu . Możliwość wyłączenia numeracji linii . W pomocy jest bardzo fajna rzecz , opis M-kodów i G-kodów tylko czemu po angielsku Wiem trochę sie czepiam ale jak krytyka to krytyka mam nadzieje ze konstruktywna . Pozdrawiam i życzę podwójnego zapalu w realizacji projektu bo program zapowiada sie fanie . |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
Inf-el
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-01-04, 07:51 Dzięki za uwagi
|
|
|
| skoti napisał/a: | | Poza tym u mnie nie generuje całego kodu wyświetla komunikat " Ograniczenie w memo do 7000 linii" |
Program generuje cały kod do pliku tekstowego w podkatalogu CNC a do pokazania w memo do 7000 linii. Zrobiłem to dlatego, że to dodawanie kolejnych linii do memo coraz bardziej zwalnia działanie i jest jakieś ograniczenie ilości linii czy wielkości tego memo (memo miało być dodatkowo do podglądu - ale coś z tym zrobię).
| skoti napisał/a: | | Program literkę "X" i "Y" generuje z malej a "Z" z dużej |
testowałem na Turbocnc i działa ale jeśli w Machu nie zadziała to zmienię.
| skoti napisał/a: | | Funkcja G1 jest modalna i nie trzeba jej powtarzać |
Dziękuję - oczywiście poprawię
| skoti napisał/a: | | Przydało by sie żeby prg automatycznie dodawał zdefiniowany przez użytkownika początek programu. Możliwość wyłączenia numeracji linii |
Zrobię na pewno
| skoti napisał/a: | | . W pomocy ...tylko czemu po angielsku |
Skopiowałem na tymczasem z Turbocnc dla siebie jak zapominam kodu, ale jak będzie wersja wielojęzyczna z możliwością edycji komunikatów, menu, plików pomocy to dodam.
Dzięki za uwagi. |
|
|
|
 |
rchobby
Specjalista poziom 2

Pomógł: 16 razy Dołączył: 31 Maj 2004 Posty: 442 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2007-01-04, 10:34
|
|
|
Gratuluję, ciekawy programik i całkiem szybki.
Moje uwagi:
1. | Cytat: | | N3004 ;Przewidywany czas=5,49733333333333 minut |
Na końcu wygenerowanego pliku wystarczą dwa miejsca po przecinku a jeszcze lepiej byłoby podawać w postaci godz:min:sek lub GGgodz MMmin SSsek.
2. Obraz w panelu grafiki zmienia wymiary przy przechodzeniu pomiędzy panelami i przy zmianie ustawień. (win xp, procesor AMD Sempron 3400, karta graf. Radeon 9550)
3. Ustawienia - opcja maksymalnej głębokości +2 czy -2 generuje ten sam kod cnc.
4. Ustawienia - opcja analizy, drobna nieścisłość przy pierwszej opcji biały=0 a chyba powinno być biały=min.
5. Ustawienia - opcja analizy, dodanie frezowań wypukłych tzn. biały=max czarny=min?
6. Na końcu generowanego programu powinien być powrót do ustawień początkowych X0 Y0 Z(G00)
6. Moim zdaniem w generowanym programie cnc dodanie do liczb całkowitych ".0" poprawi czytelność.
7. Czy są przewidywane opcje innych kształtów freza, np. stożkowy, kulisty?
Powodzenia |
|
|
|
 |
Inf-el
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-01-04, 11:40 Re Uwagi
|
|
|
| rchobby napisał/a: |
7. Czy są przewidywane opcje innych kształtów freza, np. stożkowy, kulisty?
|
Program na razie wcale nie uwzględnia kształtu freza ani jego średnicy.
Będzie na pewno uwzględniał średnicę.
4. Ustawienia - opcja analizy, drobna nieścisłość przy pierwszej opcji biały=0 a chyba powinno być biały=min. |
Tak. to moje przeoczenie z pierwszej wersji programu gdzie 0 było na stałe.
5. Ustawienia - opcja analizy, dodanie frezowań wypukłych tzn. biały=max czarny=min?
|
Na razie nie przewiduję. Można tak przygotować bitmapę aby wynik był wypukły.
Docelowo chcę zrobić aby generował się wynik cnc uwzględniając kierunek padania światła na obiekt. W tej wersji mojego programiku i innych np. bmp2cnc bitmapę trzeba odpowiednio przygotować. Ja chcę żeby można było robić ze zdjęcia np. płaskorzeźby w odcieniach szarości.
Zastanowię się też nad innymi sugerowanymi poprawkami.
Dzięki za uwagi.
lewo.jpg efekty gdy swiatło pada z lewej |
 |
| Plik ściągnięto 6288 raz(y) 14,07 KB |
gora.jpg efekty gdy światło pada z góry |
 |
| Plik ściągnięto 6287 raz(y) 16,16 KB |
bmp2cnc.jpg Tak generuje bmp2cnc i aktualna wersja mojego programu |
 |
| Plik ściągnięto 6505 raz(y) 11,14 KB |
|
|
|
|
 |
x
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Mar 2006 Posty: 209 Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany: 2007-01-06, 21:34 Re: Re Uwagi
|
|
|
| Inf-el napisał/a: | | Można tak przygotować bitmapę aby wynik był wypukły. |
Tzn. zrobić inwersję kolorów w programie graficznym.
| Inf-el napisał/a: | | Docelowo chcę zrobić aby generował się wynik cnc uwzględniając kierunek padania światła na obiekt. W tej wersji mojego programiku i innych np. bmp2cnc bitmapę trzeba odpowiednio przygotować. Ja chcę żeby można było robić ze zdjęcia np. płaskorzeźby w odcieniach szarości. |
Bardzo ambitne przedsięwzięcie. Ale obiekt musi być bez cieni rzucanych, wyłącznie cienie własne. Do tego dochodzą odblaski światła, różnice jasności przy obiektach wielokolorowych, przypatynowania w zagłębieniach, odbarwienia.
Spróbuję załączyć zdjęcie płaskorzeźby która ma kilka takich felerów - może się przyda do eksperymentów.
jp2x.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 6292 raz(y) 45,29 KB |
|
_________________ "Później doświadczyłem jeszcze jednego zjawiska: gdzieś w połowie roboty okazuje się, że mieliśmy pomysł tylko na tę połowę roboty." - Adam Cebula (wnioski po budowie gołębnika) |
|
|
|
 |
Inf-el
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-01-07, 00:58 Re: Re Uwagi
|
|
|
| x napisał/a: | | Ale obiekt musi być bez cieni rzucanych |
zgadza się.
| x napisał/a: | | wyłącznie cienie własne |
Nie podejmuję się analizować cieni własnych ani odblasków ani kolorów.
Ale chcę doprowadzić program do takiego poziomu aby (w miarę możliwości)
analizował jak oko i mózg człowieka.
Oprę się na założeniach z wcześniejszego mojego postu.
Jeśli będą sytuacje, że nie da się (logicznie) ustalić czy wystąpił spadek czy wzniesienie
to program zapyta użytkownika w trybie 3D, a ten myszką lub klawiaturą podpowie.
[ Dodano: 2007-02-04, 15:39 ]
Poprawy wierszowania jeszcze nie ma ale jest eksport do chmury punktów.
I nowy adres programu: www.inf-el.com/cnc/cnc.htm
Zapraszam.
[ Dodano: 2007-02-12, 16:59 ]
Od wczoraj jest nowa wersja programu (beta) uwzgledniajaca srednice freza przy wierszowaniu.
Adres jest ten sam.
[ Dodano: 2007-02-26, 20:26 ]
Dodałem w generowanym kodzie kropkę/przecinek do liczb całkowitych.
Niebawem aktywuję możliwość włączenia automatycznego doboru prędkości
między maksymalną a minimalną w zależności od głębokości.
Niestety wkradł się błąd polegający na generowaniu bardzo dużych wartości Z.
Występuje czasami przy uśrednianiu jasności gdy program bierze pod uwagę
średnicę freza (wierszowanie) -> poszukiwania trwają i niebawem ta mała pluskwa
zostanie znaleziona.
[ Dodano: 2007-03-21, 20:36 ]
Dodana możliwość generowania prędkości F w zależności od głębokości frezowania w zakresie od ustawionej prędkości minimalnej do maksymalnej.
Teraz trwają prace nad eksportem do STL. |
|
|
|
 |
astony
Specjalista poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2006 Posty: 180 Skąd: jaworzno
|
Wysłany: 2007-04-02, 11:22
|
|
|
I co słychać z postępami? Czy już nikt nie będzie testował kolejnych poprawek? Panowie , Gość się stara ,darmo daje, a wy to macie w głębokim poważaniu .
A fe! |
_________________ PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE |
|
|
|
 |
Inf-el
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-04-02, 12:31
|
|
|
Tutaj może nie wiać ruchu ale na stronę z programem jest kilka wejść dziennie.
Widocznie większość już ma poważniejsze programy robiące to samo lepiej. |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2007-04-02, 16:30
|
|