|
Do czego służy to urządzenie? |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrjub
Specjalista poziom 3

Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1152 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2007-11-04, 10:56
|
|
|
kolega olo_3 jak zawsze bezpośredni hehehe |
|
|
|
 |
olo_3
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-11-04, 12:32
|
|
|
Cokolwiek potrafisz lub myślisz,
że potrafisz, rozpocznij to.
Odwaga ma w sobie geniusz, potęgę i magię.
(Johann Wolfgang von Goethe )
|
_________________ Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku. |
|
|
|
 |
zielak4
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2007-11-10, 11:41
|
|
|
Przy ustawianiu styku narzędzia z materiałem nie jest potrzebne, aż takie dokładne użądzenie ponieważ bynajmniej ja robie to "na oko" wysuwając narzędzie około 2-5 mmm przed materiałem i maszyna wtedy wie gdzie jest bezpieczna odległość podczas przejazdów. Za bardzo nie rozumię zastosowania tego użądzenia, ponieważ jeżeli położę to użądzenie na materiale to maszyna pozna wymiar do urządzenia, a nie materiału. Proszę mnie sprostować |
|
|
|
 |
jasiu...
Specjalista poziom 2

Pomógł: 42 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 318 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2007-11-10, 14:34
|
|
|
[quote="zielak4"]Proszę mnie sprostować [/quote]
Według życzenia prostujemy
W obróbce ważna jest cos, co można określić jako baza odniesienia, takie nasze zero. O ile dla X i Y detalu najczęściej jest to jakaś oś rysunkowa, to już współrzędne wysokości trzeba jakoś kombinować.
Pomysłodawca zapewne chce w ten sposób określić długość narzędzia wystającego z tulejki i bazuje je do stołu. Wtedy wystarczy znać, na jakiej wysokości znajduje się detal (na stole, czy na określonej wysokości podkładkach) i wiesz na jaką głębokość wysłać poszczególne narzędzia (np. wiertło, pogłębiacz, rozwiertak - do tego samego otworu).
No i nie rozumiem, jak można robić to "na oko". O ile jest to do przyjęcia przy wierceniu przelotowych otworów, to już freza, czy inne narzędzie warto zbazować do setki, jeśli nie chcesz wyrzucić detalu na złom. |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 149 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1875 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2007-11-10, 14:41
|
|
|
| "To urządzenie" stanowi jedną całość z konstrukcją maszyny. Do zdjęcia zostało położone na kontrastowym tle. Kolega poczyta, poszuka informacji na forum, wszystko jest opisane. |
|
|
|
 |
kwarc
Specjalista poziom 1

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 277 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 2007-11-12, 19:20
|
|
|
| witam. panowie nie wszyscy urodzili sie z wiedza, troszke wyrozumialosci kazdy jakos zaczynal. kwarc |
|
|
|
 |
zielak4
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2007-11-16, 18:12
|
|
|
Ok dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi |
|
|
|
 |
mariohs
Znawca tematu

Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Sty 2007 Posty: 93 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2008-02-16, 21:08
|
|
|
Na bank jest to miernik wysokości narzedzia do bazowania. Zazwyczaj pisze na tym jaka ma to wysokść i jak ci sie zaświeci led to przy dojerzdrzaniu to zatrzymujesz i robisz korekte w programie o wysokość tego urządzenia.
Wiem bo mamy cś takiego w pracy to jest stara wersja nowsze są całe stalowe i zazwyczaj maja wysokość 50mm, to co ty tam masz to około 30 chyba ma o ile pami.
A z ta wyrozumiałością to trzaba ostrożnie ja coś raz opatrznie napisałem i co niektórzy zaraz to wzieli do siebie chociąż w dyskusji nie brali udziału. Pozdrawim. |
_________________ mariohs |
|
|
|
 |
|
|