Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Weeke BP10
Autor Wiadomość
pinkley 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2008-04-17, 09:06   Weeke BP 10

...jeśli mogę coś podpowiedzieć w sprawie dyskietek , to maszyny z początku
lat 90-tych korzystały z dysk. 3,5 cala formatu 720kb.
Dyskietka nie musi być "starodawna" , wystarczy w standardowej dyskietce
zakleić okienko i sformatować ją na 720kb , ale uwaga Windows XP nie ma
takiej opcji , musi to być Win.98 lub Win.2000
Najlepiej sformatować dysk. na maszynie bo prawdopodobnie podczas
formatowania maszyna wrzuca na dysk. tzw. "sygnaturę" , która jest konieczna
do rozpoznawania dyskietki przez system maszyny.

pozdrawiam i życzę powodzenia

Dividi 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-04-17, 19:57   

Znalazłem takie coś żeby formatować z pod XP na 720kb
FORMAT A:/T:80 /N:9
Jutro przestestuje...
Jakie rozszerzenie ma plik NC dla WOODWOPA?

darkghoust 
Specjalista poziom 1
darkghoust

Wysłany: 2008-04-20, 21:27   

Są dwie możliwości *.prg lub *.mpr. ale chyba mpr. To możesz bez problemu sprawdzić na maszynie pod 4 i 5 listuje proramy z woodwopa i programy zapisane w pamięci maszyny

[ Dodano: 2008-04-24, 22:16 ]
No i jak kolego udało się? pochwal się

miu 
Sympatyk forum poziom 1
miu

Wysłany: 2008-05-09, 22:02   

Witam, ja mam troche inne pytanie załadowałem pliki z maszyny na dyskietke i te pliki mają strasznie dziwną zawartość. (załączyłem plik by wiadomo było o co chodzi). Niech mi ktoś pomoże w jaki sposób przerobić to na zwykły plik żeby można było coś z tego przeczytać. A wiem że się da tak, bo jak kupiłem maszyne to była dyskietka z plikiem z maszyny z rozszerzeniem *.num a plik wyjściowy był z rozszerzeniem *.src

Wie ktoś o co tutaj chodzi?
Prosze o pomoc

WEEKE bp10.rar
Pobierz Plik ściągnięto 53 raz(y) 905 Bajtów

darkghoust 
Specjalista poziom 1
darkghoust

Wysłany: 2008-05-10, 17:08   

A z kąd masz tą dyskietkę? Maszyna rozpoznaje te rozszerzenia? Naqwet nowsze wersje woodwopa na pceta zapisują pliki z rozszerzeniem mpr lub prg. Do woodwopa są załączone przykładowe pliki możesz podejżeć rozszerzenia.

miu 
Sympatyk forum poziom 1
miu

Wysłany: 2008-05-12, 23:04   

no właśnie sęk w tym że maszyna rozpoznaje tylko treści jawne tzn ASCII (tak mi wytłumaczył pewien mądry pan) i przy zczytywaniu programów przez dyskietkę maszyna wysyła treści jawne do stacji dysków a tam taki mały układzik koduje to na swój sposób. W efekcie końcowym wychodzi plik z rozszerzeniem *.num ale nie da się go odczytać np notatnikiem. I tutaj zaczynają się problemy gdy chcemy coś napisać na pececie i potem wgrać na maszyne, albo poprawić na pececie program z maszyny.

Dostałem taki fajny programik pt NUMCOM którym można zczytać treść programów z maszyny w postaci jawnej - zapisywany jest w pliku *.lis i taki plik mozna łatwo wyedytować.

Co do mojej sytuacji to ominąłem już jak widac problem stacji dyskietek i wgrałem brakujące programy, ale one są od innej maszyny tzn też od WEEKE BP10, ale z nr 2137 (typ maszyny - opcje, bo występowały w kilku) a moja ma numer 2031.

I tutaj do Was prośba czy jesteście w stanie za pomocą tego programiku odczytać te programy %9...? o ile macie taką maszynę rzecz jasna.

Piszcie do mnie na maila bo też różnie jest z tym siedzeniem na forum.

numcom.zip
NUM 750/760 obsługa plików
Pobierz Plik ściągnięto 35 raz(y) 30,72 KB

Dividi 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-05-17, 09:45   

miu mógłbyś mi opisać krok po kroku jak wgrywasz programy do cnc zaczynając od zrobienia dyskietki .
Jakiego programu używasz do generowania kodu.

W alphacamie jest postprocesor do weeke bp15 czy ktoś wie czy można go wykorzystać do bp10
Pozdrawiam

miu 
Sympatyk forum poziom 1
miu

Wysłany: 2008-05-18, 12:21   

No pewnie chodzi Ci o to, jak za pomocą tego NUMCOMa wgrywam programy? Przede wszystkim odpinasz kabel stacji dysków i podpinasz w to miejsce kabel do transmisji danych. Włączasz programik NUMCOM i pod pozycją "4" send ascii or object file. Na maszynie uruchamiasz tryb przyjmowania danych to jest pod pozycją "0" PROGRAMME EINLESEN i wtedy wysyłasz konkretny plik. Może on być z rozszerzeniem .num albo .lis . To by było tyle na temat wysyłania plikow.

Co do alphacam to sam się zastanawiałem czy da radę tak zrobić. Myślę że na pewno, ale z tego co mi się wydaje to w postprocesorze chyba są zapisane informacje o położeniu narzędzi (mogę się mylić) i w takim przypadku może maszyna troszkę wariować. Ale jestem przekonany że da radę to zrobić.

Muszę zapytać kolegę co pracuje na Alphacamie na pewno będzie umiał sobie z tym poradzić.
Co do mnie to na razie robię wiercenia i to wszystko z poziomu maszyny - jest w miarę przejrzyście i tak na dobrą sprawę to wystarczy. Gorzej jeśli chodzi o frezowanie bo to też będzie mi potrzebne a na razie nic o tym tak samo jak Ty nie wiem.

MOŻE KTOŚ KTO MA JUŻ ŚWIATEŁKO W TYM TEMACIE NAM POMOŻE ?

[ Dodano: 2008-05-18, 13:23 ]
Mam prośbę do Ciebie DIVIDI czy udostępniłbyś mi instrukcję do BP10? Bo tak naprawdę to nie mam instrukcji i wszystko czego się dowiedziałem to tak na wyczucie.
Z góry ślicznie dziękuję :)

Dividi 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-05-18, 14:56   

Chciałbym ci pomóc ale ja również niemam instrukcji.

darkghoust 
Specjalista poziom 1
darkghoust

Wysłany: 2008-05-18, 21:12   

Panowie programowanie frezowania z poziomu maszyny wygląda bardzo podobnie do programowania wiercenia. Tak samo wprowadzacie punkt początkowy, końcowy głebokość nr narzędzia, z prawej czy z lewej strony czy posirodku. Wybierając freowanie po łuku trzeba wprowadzić promień. Ciężko tak z pamięci wam to wyjaśnić bo od listopada nie pracuje na tej maszynie. Jeden gość z białegostoku tłumaczy instrukcję od modeli 10/15 (jest identyczna do obydwu modeli) jak bedziev miał tłumaczenie to dam wam namiar. Mogę ewentualnie podjechać i wam pokazać co i jak jeżeli niedacie sobie sami rady. Mogę spróbować jeszcze raz wam przesłać skan instrukcji ale poczta ma problem z przełknięciem wielkości załacznika

Odpowiedz do tematu