|
pojazd gasiennicowy |
| Autor |
Wiadomość |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2004-12-09, 00:13 pojazd gasiennicowy
|
|
|
| mam zamiar wykonac pojazd gasiennicowy ktorym moglbym sterowac pojazd mailby miec umieszczona ruchoma kamere i ew sterowanie bezprewodowe moze tez byc takze kabel prosilbym o jakie wskazowki potrzebne do rozpoczecia projektu budowy na co warto zwrocic uwage moze byc sterowany z apomoca joysticka |
|
|
|
 |
Marky
Znawca tematu

Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Paź 2004 Posty: 79 Skąd: Płock/Warszawa
|
Wysłany: 2004-12-10, 10:13
|
|
|
Do zdalnego sterowania np można polecić parę układów LM1871 i LM1872. Mają możliwość sterowania serwomechanizmami modelarskimi, co umożliwi ci np podnoszenie i opuszczenie kamery o kąt proporcjonalny do wychylenia joysticka (analogowego) lub sterowania typu włącz-wyłącz.
aplikację układów znajdziesz na:
http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/
a same układy są też do dostania (np w sklepie avt - sprawdź stronę www.ep.com.pl)
. Co do napędu nie mam koncepcji - ale można do budowy gąsienic użyć paska bodajże XL i zębatek plus . |
|
|
|
 |
pit202
Specjalista poziom 3 RIP

|
Wysłany: 2005-01-18, 17:17
|
|
|
sam juz mam w planach zrobienie takiego czegos od 10 lat ;-( niestety nic w tym kierunku
jeszcze nie zrobilem, dalej stoje na etapie szukania gasienic, nie chce zadnych paskow
tylko prawdziwe gasienice , najlepiej takie jak mial robot w filmie "krotkie spiecie " ??? |
_________________ PiteR |
|
|
|
 |
Mariusz H.
Specjalista poziom 1 Mechanik

Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Cze 2004 Posty: 248 Skąd: KrakĂłw/Bia?ystok
|
Wysłany: 2005-01-18, 18:11 re gonsiennice
|
|
|
Najłatwiej zastosować paski zębate 2 stronne mają one tą zalete że z jednej strony mamy możliwość napędu a z drugiej dobrze chacząsię za podłoże.
Kolejną zaletą jest cena.
Bo taniej jest kupić pasek zębaty niż zamówić wykonanie gonsiennicy |
|
|
|
 |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2005-01-18, 18:34
|
|
|
| macie juz maszyny wiec zrobienie gasiennic nie powinno byc problemem odrobina checi.....ja narazie musze zrobic frezarke pozniej bede kombinowal w w/w temacie |
|
|
|
 |
rchobby
Specjalista poziom 2

Pomógł: 16 razy Dołączył: 31 Maj 2004 Posty: 442 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2005-01-19, 12:00
|
|
|
| chomikaaa napisał/a: | | macie juz maszyny wiec zrobienie gasiennic nie powinno byc problemem odrobina checi ... |
Jak będziesz miał maszynę to wtedy możemy podadać czy wystarczy tylko odrobina chęci.
Poniżej rysunek 3D ogniwa gąsiennicy do modelu czołgu.
ogniwo.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1950 raz(y) 15,46 KB |
|
|
|
|
 |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2005-01-19, 16:08
|
|
|
[ Dodano: 2005-01-19, 16:11 ]
z ta odrobina checi moze przesadzilem lecz wydaje sie to raczej wykonalne otwory laczacze wiercimy najpierw a pozniej obrobka obustronna na maszynie
wydaje sie ze dokladnosc jaka posiadaja wasze maszyny zupelnie wystarczy do tego zdania kwestia wprawy i w koncu rezultat bedzie zadowalajacy
mam pytanko odnosnie materialu z czego wykonac byloby ja najlepiej oczywiscie metal i nie moze rdzewiec alu odpada bo mala trwalosc ?
no i elementy nie musza miec tak skomplikowanej powierzchni no chyba ze ktos buduje model na zawody i mu zalezy na wiernym odwzorowaniu ew moznaby sie zastanowic nad innym rozwiazaniem |
|
|
|
 |
rchobby
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2005-01-20, 07:29
|
|
|
Ja jednak bym robił najpierw frezowanie potem wiercenie (w specjalnym uchwycie dopasowanym do ogniwa). Tu nie chodzi o super dokładność ale skomplikowane kształty i moim zdaniem najlepiej byłoby mieć 4 oś obrotową na której jest materiał - pręt.
Jaki materiał? mimo wszystko wybieram alu - tanie i łatwe w obróbce, jak się zęrwie to zawsze można wymienić ogniwo(a). Jako drugi w kolejce jest mosiądz ale jest dużo cięższy i model też będzie miał większą wagę czyli na gąsiennicach będzie większe obciążenie
Zależnie od wielkości ogniwa na oś można dać drut stalowy (nierdzewka?) 1-3mm. |
|
|
|
 |
Marky
Znawca tematu

Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Paź 2004 Posty: 79 Skąd: Płock/Warszawa
|
Wysłany: 2005-01-20, 09:49 Pojazd gąsienicowy
|
|
|
Jeśli chodzi o gąsienice, możnaby wykorzystać gotowe elementy przenośników przemysłowych:
metalowych:
http://www.profilex.com/lancuchy_stalowe.php
lub też z tworzywa:
http://www.profilex.com/lancuchy_tworzywa.php
W końcu fajnie zrobić samemu, ale może da się wykorzystać gotowca. Może gdzieś z demontażu albo może da się od producenta dostać. Ja jednak popieram koncepcję paska zębatego jedno lub dwustronnego. Szybciej zrobić, można się skupić na reszcie (elektronice) A przy działającym modelu można wziąć się już za modyfikacje... |
|
|
|
 |
rchobby
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2005-01-20, 10:54
|
|
|
Niezłe rozwiązanie i w wielu wypadkach może być pomocne.
Ale trzeba wziąć pod uwagę, po pierwsze - brak małych rozmiarów (najmniejsze ogniwo ma szerokość ~30mm), a po drugie - są one gładkie po jednej stronie i bedą się ślizgały po powierzchni. |
|
|
|
 |
|
|