Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Projekty maszyn - Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką żywicę wybrać?
Autor Wiadomość
maggot 
Stały bywalec

Wysłany: 2007-03-12, 07:38   

co do tych paru minut zycia w zywicach poliestrowych to nie do konca okazuje sie byc prawda. fakt na opakowaniu napisane jest ze zycie ok 15min ale w praktyce wychodzi dluzej. w kazdym razie ok ponad pol roku uzywam poliestrow do laminowania i bez problemu mozna nie tyle odlac co przesycic calkiem spory kawalek tkaniny.
z resza jesli tak male ilosci Ci sa potrzebne to zastanow sie nad distalem. dlugo wiaze (albo krotko - sa 2 rodzaje ale polecam ten 24h), po zwiazaniu mocny a jak go lekko podgrzac chocby suszarka to robi sie bardzo plynny...
a co do tulejkowania to chodzilo mi o to zeby wytoczyc cos co by pasowalo z zew do otworow w plycie, a od srodka dalo sie w to wcisnac tulejki...
pozdrawiam

Szopler 
Specjalista poziom 1
Student WIP PW

Wysłany: 2007-03-12, 19:13   

Byłem dzisiaj w Leroyu i nie mają epoksydowych żywic hehe same poliestry stały na półce - obszedłem dział chemiczny 3x... Zostaje mi jeszcze sklep na Lindleya w Wawie - podobno tam mają wszelkie żywice z serii Epidan... No i piasek kwarcowy w zoologicznym muszę kupić :wink:

maggot 
Stały bywalec

Wysłany: 2007-03-12, 19:26   

w Wawie jest kilka firm handlujacych zywicami ale najczesciej ilosc to min 5l plus utwardzacz. mozesz tez sprobowac w sklepach zeglarskich czasem maja male ilosci odlewane z duzych puszek (do renowacji lodek) ale moze sproboj distalu jak by nie patrzyc to tez epoksyd...
pozdrowka

Szopler 
Specjalista poziom 1
Student WIP PW

Wysłany: 2007-03-13, 15:48   

Byłem dzisiaj na Lindleya - na razie informacyjnie - kilo epidanu 53 kosztuje tam 39.00pln. Ale zapomniałem zapytać o utwardzacz. Dowiedziałem się tylko telefonicznie, że są różne... ze względu na czas wiązania, i własności... i właściwie tyle mi Pani powiedziała...

Napiszcie coś więcej o utwardzaczach...

PS.Najmniejsze opakowanie 100g za 5.50pln ; 24h - tak więc nie muszę kupować całego kilograma :grin:

pukury 
Specjalista poziom 3
no i co teraz ?

Wysłany: 2007-03-13, 16:17   

witam !! osobiście polecam Ci utwardzacz o nazwie - PAC . jest najbardziej tolerancyjny jeżeli chodzi o proporcje z żywicą . przy innych " widełki " są dość ostre i bez wagi mogą być problemy . jak by były potrzebne dokładniejsze informacje to mama gdzieś scan tabelki . pozdrawiam !!

Szopler 
Specjalista poziom 1
Student WIP PW

Wysłany: 2007-03-13, 16:29   

jakaś zwykła waga szalkowa typu bazarowego się znajdzie, ale może być zbyt mało dokładna... jakbyś miał te tabelki to wrzuć, może jeszcze komuś się przydadzą... a tak wogóle to przydałby się przelicznik objętościowy, wtedy strzykawa załatwiła by sprawę dozowania...

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-03-13, 16:49   

Tutaj możesz poczytać o żywicach http://www.zch.sarzyna.pl...akterystyki.php
Prawie wszystkie żywice ze sklepu na Lindleya pochodzą z tych zakladów.

Szopler 
Specjalista poziom 1
Student WIP PW

Wysłany: 2007-03-13, 17:23   

http://www.zch.sarzyna.pl...twardzacze.html

Utwardzacz PAC
Kompozycje żywic epoksydowych z Utwardzaczem PAC znajdują zastosowanie do łączenia elementów narażonych na odkształcenie, np.:
- do klejenia cienkich blach,
- łączenia gumy z metalem,
- jako modyfikowane popularne kleje do codziennych zastosowań w gospodarstwie domowym
- w kompozycjach do zalewania elementów w elektrotechnice i elektronice.

http://www.zch.sarzyna.pl...rdzacze_tp.html

od 0.5 do 0.8 kg utwardzacza na 1kg żywicy - o raju!
Strasznie dużo tego trzeba...
Przy założeniu, że wykorzystam 250g żywicy to wychodzi od 125 do 200 g utwardzacza :/.

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2007-03-14, 11:22   

Jeśli mogę, chciał bym zwrócić uwagę na jeden fakt.

Niezależnie do użytego wypełniacza podłoże jest chłonne i będzie zasysało żywicę aż do początku sieciowania. Jeśli masz możliwość to wywierć otwór, przez który można będzie braki uzupełniać. W trakcie wypełniania spoinę dobrze jest odpowietrzyć. Można to zrobić wibratorem. Nie musisz chodzić do SexShopu. Wystarczy mały silnik np. DC umocować ściskiem a na jego osi przykręcić mimośród.
Przypadkiem nie zastosuj żywicy poliestrowej, gdyż ma duży skurcz. Możliwe, że po utwardzeniu tulejkę trzeba by rozwiercać.

Szopler 
Specjalista poziom 1
Student WIP PW

Wysłany: 2007-03-14, 15:17   

Ostatecznie kupiłem:
- Epidan 53 - 1kg za 39pln
- puszkę ;) za 3.5pln
- utwardzacz Z-1 - 100g za 5.5pln

Na PAC niestety nie wystarczyło mi kaski bo były jedynie opakowania 1kg...

Zabawa z wagą będzie konieczna, bo wg. tabelki 10 części wagowych utwardzacza przypada na 100 cz. żywicy... Jak dam za dużo to chyba nic mi nie grozi... gorzej jak za mało.

Odpowiedz do tematu