Jaką żywicę wybrać?
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
co do tych paru minut zycia w zywicach poliestrowych to nie do konca okazuje sie byc prawda. fakt na opakowaniu napisane jest ze zycie ok 15min ale w praktyce wychodzi dluzej. w kazdym razie ok ponad pol roku uzywam poliestrow do laminowania i bez problemu mozna nie tyle odlac co przesycic calkiem spory kawalek tkaniny.
z resza jesli tak male ilosci Ci sa potrzebne to zastanow sie nad distalem. dlugo wiaze (albo krotko - sa 2 rodzaje ale polecam ten 24h), po zwiazaniu mocny a jak go lekko podgrzac chocby suszarka to robi sie bardzo plynny...
a co do tulejkowania to chodzilo mi o to zeby wytoczyc cos co by pasowalo z zew do otworow w plycie, a od srodka dalo sie w to wcisnac tulejki...
pozdrawiam
z resza jesli tak male ilosci Ci sa potrzebne to zastanow sie nad distalem. dlugo wiaze (albo krotko - sa 2 rodzaje ale polecam ten 24h), po zwiazaniu mocny a jak go lekko podgrzac chocby suszarka to robi sie bardzo plynny...
a co do tulejkowania to chodzilo mi o to zeby wytoczyc cos co by pasowalo z zew do otworow w plycie, a od srodka dalo sie w to wcisnac tulejki...
pozdrawiam
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
Byłem dzisiaj w Leroyu i nie mają epoksydowych żywic hehe same poliestry stały na półce - obszedłem dział chemiczny 3x... Zostaje mi jeszcze sklep na Lindleya w Wawie - podobno tam mają wszelkie żywice z serii Epidan... No i piasek kwarcowy w zoologicznym muszę kupić 

radioactiveathome.org / boincatpoland.org
-
- Kontakt:
Byłem dzisiaj na Lindleya - na razie informacyjnie - kilo epidanu 53 kosztuje tam 39.00pln. Ale zapomniałem zapytać o utwardzacz. Dowiedziałem się tylko telefonicznie, że są różne... ze względu na czas wiązania, i własności... i właściwie tyle mi Pani powiedziała...
Napiszcie coś więcej o utwardzaczach...
PS.Najmniejsze opakowanie 100g za 5.50pln ; 24h - tak więc nie muszę kupować całego kilograma
Napiszcie coś więcej o utwardzaczach...
PS.Najmniejsze opakowanie 100g za 5.50pln ; 24h - tak więc nie muszę kupować całego kilograma

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
witam !! osobiście polecam Ci utwardzacz o nazwie - PAC . jest najbardziej tolerancyjny jeżeli chodzi o proporcje z żywicą . przy innych " widełki " są dość ostre i bez wagi mogą być problemy . jak by były potrzebne dokładniejsze informacje to mama gdzieś scan tabelki . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Kontakt:
jakaś zwykła waga szalkowa typu bazarowego się znajdzie, ale może być zbyt mało dokładna... jakbyś miał te tabelki to wrzuć, może jeszcze komuś się przydadzą... a tak wogóle to przydałby się przelicznik objętościowy, wtedy strzykawa załatwiła by sprawę dozowania...
-
- Kontakt:
http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/utwardzacze.html
Utwardzacz PAC
Kompozycje żywic epoksydowych z Utwardzaczem PAC znajdują zastosowanie do łączenia elementów narażonych na odkształcenie, np.:
- do klejenia cienkich blach,
- łączenia gumy z metalem,
- jako modyfikowane popularne kleje do codziennych zastosowań w gospodarstwie domowym
- w kompozycjach do zalewania elementów w elektrotechnice i elektronice.
http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/utwardzacze_tp.html
od 0.5 do 0.8 kg utwardzacza na 1kg żywicy - o raju!
Strasznie dużo tego trzeba...
Przy założeniu, że wykorzystam 250g żywicy to wychodzi od 125 do 200 g utwardzacza :/.
Utwardzacz PAC
Kompozycje żywic epoksydowych z Utwardzaczem PAC znajdują zastosowanie do łączenia elementów narażonych na odkształcenie, np.:
- do klejenia cienkich blach,
- łączenia gumy z metalem,
- jako modyfikowane popularne kleje do codziennych zastosowań w gospodarstwie domowym
- w kompozycjach do zalewania elementów w elektrotechnice i elektronice.
http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/utwardzacze_tp.html
od 0.5 do 0.8 kg utwardzacza na 1kg żywicy - o raju!
Strasznie dużo tego trzeba...
Przy założeniu, że wykorzystam 250g żywicy to wychodzi od 125 do 200 g utwardzacza :/.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli mogę, chciał bym zwrócić uwagę na jeden fakt.
Niezależnie do użytego wypełniacza podłoże jest chłonne i będzie zasysało żywicę aż do początku sieciowania. Jeśli masz możliwość to wywierć otwór, przez który można będzie braki uzupełniać. W trakcie wypełniania spoinę dobrze jest odpowietrzyć. Można to zrobić wibratorem. Nie musisz chodzić do SexShopu. Wystarczy mały silnik np. DC umocować ściskiem a na jego osi przykręcić mimośród.
Przypadkiem nie zastosuj żywicy poliestrowej, gdyż ma duży skurcz. Możliwe, że po utwardzeniu tulejkę trzeba by rozwiercać.
Niezależnie do użytego wypełniacza podłoże jest chłonne i będzie zasysało żywicę aż do początku sieciowania. Jeśli masz możliwość to wywierć otwór, przez który można będzie braki uzupełniać. W trakcie wypełniania spoinę dobrze jest odpowietrzyć. Można to zrobić wibratorem. Nie musisz chodzić do SexShopu. Wystarczy mały silnik np. DC umocować ściskiem a na jego osi przykręcić mimośród.
Przypadkiem nie zastosuj żywicy poliestrowej, gdyż ma duży skurcz. Możliwe, że po utwardzeniu tulejkę trzeba by rozwiercać.
-
- Kontakt:
Ostatecznie kupiłem:
- Epidan 53 - 1kg za 39pln
- puszkę
za 3.5pln
- utwardzacz Z-1 - 100g za 5.5pln
Na PAC niestety nie wystarczyło mi kaski bo były jedynie opakowania 1kg...
Zabawa z wagą będzie konieczna, bo wg. tabelki 10 części wagowych utwardzacza przypada na 100 cz. żywicy... Jak dam za dużo to chyba nic mi nie grozi... gorzej jak za mało.
- Epidan 53 - 1kg za 39pln
- puszkę

- utwardzacz Z-1 - 100g za 5.5pln
Na PAC niestety nie wystarczyło mi kaski bo były jedynie opakowania 1kg...
Zabawa z wagą będzie konieczna, bo wg. tabelki 10 części wagowych utwardzacza przypada na 100 cz. żywicy... Jak dam za dużo to chyba nic mi nie grozi... gorzej jak za mało.