|
nietypowe przekazanie napędu i płynu roboczego |
| Autor |
Wiadomość |
skylog
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-09, 10:24 nietypowe przekazanie napędu i płynu roboczego
|
|
|
Witam,
Mam problem a w zasadzie dwa problemy:
1) Jak do drążonego wałka (1500 obr/min) doprowadzić płyn roboczy z czoła wałka w prosty a zarazem pewny sposób. Wydrążony kanał ma zostać wykorzystany jako przepust dla wody
2) jak z wałka z pkt 1) przekazać napęd oraz płyn do wałka drugiego (również drązony). Dodatkowo drugi wałek ma być przesuwany osiowo względem pierwszego o jakies 100mm
Z góry dziękuję wszystkim za rady i pomysły |
|
|
|
 |
ma555rek
Znawca tematu

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 76 Skąd: nie ważne
|
Wysłany: 2008-06-09, 14:25
|
|
|
1) kupić złacze obrotowe albo zrobić samemu - konstrukcja prawie taka jak siłownik tylko dodatkowo łożyska toczne prowadzące korpus złacza na wałku
2) wielowypust z podwóinym uszczelnieniem i bocznym kanałem dla płynu ... lub kazde inne połaczenie - tu nic innego nie wstawisz. Zakładam że ciśnienia nie wieksze niż 10baR.
Jeśli jest miejsce to wstaw połaczenie teleskopowe - miniaturowy siłownik tylko z drążonym tłoczyskiem co razem bedzie robić za przewód pomiędzy wałkami . Wtedy wielowypust lub inna kształtka już może być sucha. |
_________________ Pasjonat |
|
|
|
 |
kwarc
Specjalista poziom 2

Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 306 Skąd: Łódzkie

|
Wysłany: 2008-06-09, 15:06
|
|
|
dwa zloncza obrotowe do plynu, a naped - na ruchomym walku ze dwa wpustu to chyba taniej wyjdzie niz wielowypust. przy tej predkosci obr. zlocze musi byc dosc dokladnie w osi walka, dokladnie nieopisales czy drugi walek tez obraca sie i ewentualnie z jaka predkoscia ma odbywac sie ruch poprzeczny i czy musi byc zsynchronizowany z ruchem obr. pierwszego walka |
|
|
|
 |
skylog
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-10, 08:15
|
|
|
| Cytat: | 1) kupić złacze obrotowe albo zrobić samemu - konstrukcja prawie taka jak siłownik tylko dodatkowo łożyska toczne prowadzące korpus złacza na wałku
|
wszystko pasuje , juz nawet cos wybrałem
| Cytat: | | wielowypust z podwóinym uszczelnieniem i bocznym kanałem dla płynu ... |
tu mam pewien problem, może jakiś rysunek poglądowy jak to wykonać?
| Cytat: | | dokladnie nieopisales czy drugi walek tez obraca sie |
tak, drugi wałek też się obraca
dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
numerek
Specjalista poziom 2

Pomógł: 32 razy Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 585 Skąd: trójmiasto
|
Wysłany: 2008-06-10, 17:34
|
|
|
pytanie:
to ma być dobrze czy tanio ?
jeśli tanio to rób sam
jeśli dobrze to Deublin
innej mozliwości nie widze przy 1500 obr/min |
|
|
|
 |
skylog
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-11, 06:06
|
|
|
| Cytat: |
pytanie:
to ma być dobrze czy tanio ?
jeśli tanio to rób sam
jeśli dobrze to Deublin
|
Deublin w przypadku złącza obrotowego, natomiast jak w przypadku wielowypustu z uszczelnieniem? Jak to rozwiązać bo brak pomysłu. |
|
|
|
 |
kwarc
Specjalista poziom 2

Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 306 Skąd: Łódzkie

|
Wysłany: 2008-06-13, 22:09
|
|
|
a ja troche nierozumiem poco wielowypust z uszczelnieniem poco to uszczelniac skoro ma byc zloncze obrotowe ???ono samo zapewnia szczelne doprowadzenie i odprowadzenie plynu z walkow pozostaje tylko sprawa przekazania napedu |
|
|
|
 |
skylog
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-16, 05:58
|
|
|
| Złącze obrotowe zapewnia jedynie "wejście" płynu do pierwszego wałka który jest napędzany. Pozostaje sprawa przekazania napędu oraz PŁYNU z pierwszego do drugiego wałka. I tu widze problem bo wałki się osiowo przesuwają względem siebie. |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 628 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-16, 07:37
|
|
|
kolega może podać coś więcej?
średnice lub przekazywana moc chociaż orientacyjnie bo tak wstępnie to uszczelnienie miedzy wałkami nie wydaje mi sie problemem |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
skylog
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-16, 08:40
|
|
|
| Wałek napędzający średnicy 30mm (max), napędzany dowolny, moc max 3kw. Dane na tym etapie troche z kapelusza. |
|
|
|
 |
|
|