|
CNC FORUM - cnc.info.pl
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Pomógł: 19 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 781 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2007-03-16, 19:00 Gdzie kupić kulki do łożysk ?
|
|
|
Gdzie można znaleźć kulki do łożysk ?? Mam "fajne prowadnice liniowe, ale chodzą dosyć lekko i wydaje mi sie ze jest wyczuwalny minimalny luz, wiech chciałbym powymieniać kulki, oczywiście najpierw bym je dokładnie pomierzył na uczelni, i szukał minimalnie większych ( no wlasnie o ile większych ?)
dodam że kulki ( zmierzone suwmiarką elektroniczną) maja 4.47 mm czy równo 4,5 będą OK czy można wsadzić większe ? |
|
|
|
|
 |
Wodzu

Pomógł: 10 razy Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 676 Skąd: z sasiedztwa
|
|
|
|
 |
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)

Pomógł: 164 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 1367 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2007-03-16, 20:27
|
|
|
| po prostu za grosze w sklepie z łożyskami |
|
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)

Pomógł: 88 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 1329 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-04-26, 23:35
|
|
|
witam
wedle mojej wiedzy tak mniej technicznie to po prostu w sklepie z rowerami
"koszyczek" z kulkami to koszt około 5 zł |
|
|
|
|
 |
czort
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 267 Skąd: kraków
|
Wysłany: 2007-04-28, 17:01
|
|
|
Kulki do łożysk kupisz w każdym sklepie z łożyskami. Jeżeli zmierzyłeś suwmiarka elektroniczną i kulki mają 4,47 to prawie na 100% mają 4.5. Suwmiarką dokładniej jak do 2 setnych milimetra nie da się zmierzyć (a przynajmniej tak twierdze z doświadczenia ) Praktycznie rzecz biorąc jak ja chce zmierzyć coś dokładniej niż do 5 setnych to mierze mikrometrem. W katalogu SKF są następujące wymiary kulek (podałem tylko kilka najbliżej Twojego wymiaru )
Wymiar w mm oznaczenie
3.969 (5/32 ’’) RB-3.969
4 RB-4
4.5 RB-4.5
4.762(3/16’’) RB-4.762
Z szukaniem innych kulek niż te które masz podane tu (a przynajmniej tak mi się wydaje ) możesz śmiało dać sobie spokój. Zobacz czy przypadkiem w taj prowadnicy niema gdzieś kasowania luzu. |
|
|
|
|
 |
rockykon

|
Wysłany: 2007-04-28, 21:42
|
|
|
| no może nie w każdym, ale mi udało sie w premie, w części wózków juz powymieniałem i jest dużo lepiej, chodzą troszkę ciaśniej, wydaje mi sie ze "w sam raz", ale z jednymi mam problem, były troszkę mniejsze niż 4 mm, wiec kupiłem 5/32", ale wózki chodzą bardzo ciężka, szukałem kulek posegregowanych, ale chyba tylko na montowni łożysk takie mają, będę musiał sam przemierzyć pareset kulek i powybierać te najmniejsze. Pytanie tylko czy mikromierz będzie wystarczająco dokładny ?? |
|
|
|
|
 |
czort

|
Wysłany: 2007-04-29, 09:27
|
|
|
| Tolerancja w takiej kulce to pewnie zaledwie kilka tysięcznych. Mikrometr może mieć za małą rozdzielczość . Lepszy byłby parametr (chodź jak mniemam nie masz takiego przyrządu ) |
|
|
|
|
 |
marekpolanski
Znawca tematu (min. 60)

|
Wysłany: 2007-04-29, 13:40
|
|
|
parametr?:) A co to takiego?
O mikroskopach pomiarowych słyszałem, ale o parametrach to nie |
|
|
|
|
 |
rockykon

|
Wysłany: 2007-04-29, 13:42
|
|
|
| no niestety nie mam.. ale na uczelni może będą cos mieli, zapytam.. |
|
|
|
|
 |
czort

|
Wysłany: 2007-04-29, 20:03
|
|
|
Przepraszam psametr nie parametr (te poprawiaczki ) |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt z administratorem forum
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
• www.EBMiA.pl - Elementy Budowy Maszyn i Automatyki |