|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Chętni do testów kontrolera CNC/USB program str.2 |
| Autor |
Wiadomość |
prokopcio
Specjalista poziom 1 plazma cnc

|
Wysłany: 2008-09-04, 08:09
|
|
|
dopisałem do listy - puki co jest 7 osób
| Piotr Rakowski napisał/a: | Oglądałem film - to nie układ CNC steruje maszyną, a CNCórka - Panie Łukaszu, tak Pan wykorzystuje biedne dziecko. No i oczywiście wtedy Pański komputer pracuje stabilnie (bo maszyną steruje ktoś zupełnie inny). Normalnie trzeba będzie donieść do Rzecznika Praw Dziecka o wykorzystywaniu dzieci do CNCelów ). |
Uczę ją - bawiąc - kto ręcznie potrafi lepiej - dodam, że jak kręciła to miała 3latka - podrzuciłeś mi pomysł żeby przeprowadzić selekcję np. kto wyfrezuje, graweruje ręcznie, wytnie itp postać L.K. / J.K. (lub oboje naraz bo dużo miejsca nie zajmują ) - najlepsze 5 prac będzie nagrodzone .
Dobra - wróćmy do tematu:
| Piotr Rakowski napisał/a: | | Jeśli dasz mi specyfikację protokołu transmisji także pomyślę na integracją Twojego kontrolera ze STEP2CNC (lub eduCADem). |
Na tym etapie niema to sensu (w ukończonym projekcie owszem) ponieważ bardzo dużo eksperymentuję z tymi protokołami i gwarantuję, że miałbyś szybko mnie (i moich poprawek) dość... W razie modyfikacji programu też by to ciągnęło twoje uaktualnienia - myślę, że lepszym rozwiązaniem byłby np. przycisk w eduCadzie odpalający moją aplikację sterującą z załadowanym Twoim plikiem... ale nie widzę problemu, żeby po ukończeniu projektu przekazać Ci szczegóły protokołu. |
_________________ ______
Prokopcio |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 31 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 960 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-09-04, 08:38
|
|
|
1. Fajny pomysł z tym konkursem!!! Trzeba go ogłosić.
2. Oczywiście integracja z Twoim sterownikiem może być zrobiona na wielu płaszczyznach. O tym jak (w jaki sposób i zakres) porozmawiamy po zakończeniu projektu. Generalnie nie chodzi mi o jego hermetyzację, a rozszerzenie możliwości dla użytkownika. |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
prokopcio

|
Wysłany: 2008-09-04, 23:17
|
|
|
odpowiadam na często zadawane pytanie odnośnie rozbudowy od strony "fizycznej" sterownika:
1.PWM....... W tej wersji byłaby możliwość ale nie widzę potrzeby wykorzystania PWM - i tak trzeba by było dołożyć zewnętrzne elementy do wysterowania "mocy" więc można dorzucić jeden układzik i już jest PWM (i co ważniejsze - sprzętowy) np w sterownikach MIXPOL jest już wszystko na jednej płytce - no chyba, że musi wartość współczynnika być kontrolowana przez komputer (lub kontroler) na bierząco to tak.
2.Przyciski...... Skoro i tak całe sterowanie odbywa się za pomocą komputera to również nie widzę potrzeby stosowania przycisków z zewnątrz - start/stop/pauza itd może być przecież na monitorze lub klawisze klawiatury - osobną sprawą jest przycisk awaryjny, który powinien i tak zapewnić całkowite odcięcie zasilania - najlepiej od zasilacza silników.
3.LCD...... patrz pkt.2 żaden LCD dedykowany dla mikrokontrolerów nie pokona monitora. w konkretnie tym sterowniku NIE BĘDZIE LCD
4. Cena orientacyjna - ją ustali raczej rynek - materiałowo sterownik jest bardzo tani ale nad programem (w sumie programów powstała masa), testami, budową maszynek testowych spędziłem bardzo dużo czasu ( na pewno ponad 1000h ) dojdą jeszcze badania. Zobaczymy jaka będzie końcowa funkcjonalność bo ona ma chyba największy wpływ na zainteresowanie kontrolerem. Możliwe, że zainteresowanie będzie zerowe więc wolałbym nie gadać na ten temat przed ukończeniem projektu.
Już wspomniałem i zdania nie zmienię w tej kwestii:
Konkretnie tego sterownika już nie będę rozbudowywał fizycznie a jedynie dopracowywał oprogramowanie - z założenia ma być bardzo prosty, niedrogi i niezawodny. Następnym krokiem może być wykonanie kolejnego sterownika o "klasę" wyższego ale to już odrębny temat. Zainteresowanych sterownikiem full wypas odsyłam do kolegi jarekk, który chyba projekt sterownika nieporównywalnego do mojego mini-kontrolerka ma chyba już na ukończeniu. |
_________________ ______
Prokopcio |
|
|
|
 |
webserver
Specjalista poziom 3

Pomógł: 28 razy Dołączył: 01 Sty 2005 Posty: 830 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2008-09-12, 15:14
|
|
|
Witam
Widzę że w temat stanął wiec proponuje może rozesłać te stery jak masz je gotowe. |
_________________ www.PlotComplex.com
- Plotery Termiczne
- Plotery Frezujące
- Frezarki CNC
- Inne CNC
- Układy Mikroprocesorowe |
|
|
|
 |
prokopcio

|
Wysłany: 2008-09-12, 18:23
|
|
|
Pierwszy post na pierwszej stronie:
| prokopcio napisał/a: | Planuję obiecane kontrolery wysłać początkiem listopada żeby jeszcze wersję dopracować przystępnie dla ogółu ponieważ teraz to tylko ja umiem to ustrojstwo obsłużyć . |
Muszę pokończyć sprawy bieżące i dopiero się wezmę za nie. Myślę, że będą "gotowe" do wysyłki szybciej (październik). Gotowe piszę w cudzysłowiu ponieważ w pełni gotowy to on będzie pewnie dopiero za pół roku. |
_________________ ______
Prokopcio |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 31 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 960 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
prokopcio

|
Wysłany: 2008-10-27, 09:54
|
|
|
Witam ponownie.
Kurcze ten czas, którego niema . Muszę się zmobilizować i poświęcić kilka nocek, żeby w końcu ruszyć te kontrolerki i rozesłać. Puki co - zamieszczam zaczątki programu sterującego
W module symulacji pracy zostały wprowadzone identyczne procedury sterujące te co są w procesorze kontrolera więc dość dobrze odzwierciedli on pracę układu docelowego. Proszę o przetestowanie symulacji. Opiszę w skrócie to co powinno działać.
tylko import HPGL (dla CorelDraw jednostki plotera 2540 co pozwala na uzyskanie dokładności pliku na poziomie 0,01mm) dla innych programów trzeba zmienić skalę ładowania pliku w konfiguracji programu
parametry XY:
- prędkość bezpieczna: prędkość, przy której maszyna niema prawa zgubić kroku przy nagłym zatrzymaniu i startowaniu od razu od tej prędkości
- prędkość pracy - prędkość jaką chcemy uzyskać
- rozpędzanie / hamowanie - parametr określający wartość przyspieszenia / spowolnienia
- prędkość lotu - prędkość maksymalna wykorzystywana do lotu nad materiałem itp. (na razie nie wykorzystywane)
program na podstawie powyższych parametrów automatyczne wylicza które łuki i kąty są "delikatne" a które zbyt ostre i wtedy przed takim łukiem lub kątem spowalnia do bezpiecznej prędkości im większa różnica w tych prędkościach i wartość przyspieszenia (która powinna odzwierciedlać bezwładność osi) tym łagodniejsze łuki program uzna za niebezpieczne..... tak mniej więcej to wygląda.
Podczas symulacji trasa jest rysowana poszczególnymi kolorami odpowiednio:
fiolet: rozpędzanie
niebieski: prędkość pracy
czerwony: hamowanie
zielony: prędkość bezpieczna
parametry Z :
na razie są używane jedynie dwa parametry - prędkość pracy (tylko do zagłebiana w materiale) i prędkość lotu - prędkość dojazdu do materiału i wyjścia z materiału oraz prędkość pracy używana do zagłębiania w materiał. Reszta opcji osi Z jeszcze nie jest oprogramowana (również rozpędzanie i spowalnianie).
Podgląd XYZ - z prawej strony wyświetlane są współrzędne maszyny a z lewej współrzędne względem materiału. poniżej można podać położenie materiału a zwłaszcza położenie górnej powierzchni która jest uwidoczniona w okienku symulacji osi Z jako grubość materiału. W okienku tym również należy podać wysokość lotu nad materiałem (gdy nie jest obrabiany) oraz głębokość obróbki.
podgląd można powiększać suwakiem lub kółkiem myszy a przesuwać "łapiąc" myszką.
dwukrotne kliknięcie resetuje widok (dopasowuje do okna).
Proszę o wszystkie uwagi.
W dalekiej przyszłości zamierzam prędkość dopasowywać proporcjonalnie do "ostrości" łuku co pozwoli znacznie zwiększyć wydajność oraz poprawić jeszcze bardziej kulturę pracy.
Na dzień dzisiejszy to tylko tyle.
przykładowe zrzuty ekranu i program zamieszczam poniżej (wersja beta nie wymaga instalacji - wypakuj i uruchom) nie jest nic dogrywane do systemu ani nic konfigurowane więc wystarczy usunąć katalog i nie pozostanie żaden ślad po programie.
[ Dodano: 2008-10-27, 10:00 ]
zapomniałem dodać, że jeśli jest zaznaczony "ptaszek" przy "prędkość rzeczywista" to program stara się dokładnie zasymulować również prędkość pracy - suwak się przemieszcza dokładnie wraz z prędkością (również rozpędzanie i hamowanie).
Częstotliwość jest wyliczana dla prędkości wypadkowej więc nie jest do końca wiarygodna (jest podawana jaka by była częstotliwość przy poruszającej się tylko jednej osi więc przy poruszaniu się po skosie częstotliwości w rzeczywistości będą mniejsze aby prędkość liniowa została zachowana)....
[ Dodano: 2008-12-11, 13:13 ]
witam "po latach"
przepraszam, że to tyle trwało ale miałem kupę kłopotów w pracy, firmie, domu i dopiero się zabrałem do roboty... sądzę, że przed świętami nie zdążę więc nadal pozostaje mi poprosić o cierpliwość.
pozdrawiam.
Łukasz
CNConv.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 21 raz(y) 50,11 KB |
CNConv2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14 raz(y) 44,67 KB |
CNConv.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 26 raz(y) 285,93 KB |
|
_________________ ______
Prokopcio |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|