Zmiana wysokości Z w konturze wykańczającym

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Michał wu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 22 lip 2021, 16:57

Zmiana wysokości Z w konturze wykańczającym

#1

Post napisał: Michał wu » 22 lip 2021, 17:23

Witam serdecznie,
jestem początkującym CAMowcem i będę wdzięczny za rozwiązanie problemu który napotkałem.
Pracuje w programie fusion 360 i frezuje na frezarce ze sterowaniem Fanuc na której programowałem proste kształty w pleksiglasie, niestety materiał nie jest równej grubości co sprawia, że za każdym razem program, bądź baza muszą być zmieniane. Zmiana bazy jest mało bezpieczna gdyż kolejne narzędzie odcina pleksi na wysokości 0.1 i pomyłka skutkować uszkodzeniem stołu podcisnieniowego, zatem bezpiecznie było by podrasować program tak by po zgrubnej obróbce na wysokości np. Z 2.7 pojawia się koniec programu ( chyba M00) który pozwoli mi otworzyć drzwi i zmierzyć wysokość obróbki i w prostu sposób obniżać "Z" w jednym programie.
Operacja to kontur na 3 przejścia i osobna operacja na dedykowaną wysokość tym samym narzędziem.
Z góry dziękuję.
Michał




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1278
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Zmiana wysokości Z w konturze wykańczającym

#2

Post napisał: zibi » 22 lip 2021, 20:15

Zrób sobie osobny program na to przejście, które chcesz regulować i wpisuj tam swój Z we współrzędnej.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 660
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Polska

Re: Zmiana wysokości Z w konturze wykańczającym

#3

Post napisał: mag999 » 23 lip 2021, 07:22

Albo Z0 ustawić 0.1 nad stolem.


brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 126
Rejestracja: 23 lut 2021, 21:01

Re: Zmiana wysokości Z w konturze wykańczającym

#4

Post napisał: brandnew » 23 lip 2021, 18:17

Michał wu pisze: niestety materiał nie jest równej grubości co sprawia, że za każdym razem program, bądź baza muszą być zmieniane. Zmiana bazy jest mało bezpieczna gdyż kolejne narzędzie odcina pleksi na wysokości 0.1 i pomyłka skutkować uszkodzeniem stołu podcisnieniowego, zatem bezpiecznie było by podrasować program tak by po zgrubnej obróbce na wysokości np. Z 2.7 pojawia się koniec programu ( chyba M00) który pozwoli mi otworzyć drzwi i zmierzyć wysokość obróbki i w prostu sposób obniżać "Z" w jednym programie.
Operacja to kontur na 3 przejścia i osobna operacja na dedykowaną wysokość tym samym narzędziem.

To jakaś skomplikowana metoda.
Zasadniczo tok postępowania jest taki:
- tworzysz nowy SETUP w którym możesz ustawić wielkość przygotówki - materiału wyjściowego, z którego bedziesz frezował

Dodane 12 minuty 7 sekundy:
Michał wu pisze: niestety materiał nie jest równej grubości co sprawia, że za każdym razem program, bądź baza muszą być zmieniane. Zmiana bazy jest mało bezpieczna gdyż kolejne narzędzie odcina pleksi na wysokości 0.1 i pomyłka skutkować uszkodzeniem stołu podcisnieniowego, zatem bezpiecznie było by podrasować program tak by po zgrubnej obróbce na wysokości np. Z 2.7 pojawia się koniec programu ( chyba M00) który pozwoli mi otworzyć drzwi i zmierzyć wysokość obróbki i w prostu sposób obniżać "Z" w jednym programie.
Operacja to kontur na 3 przejścia i osobna operacja na dedykowaną wysokość tym samym narzędziem.

To jakaś skomplikowana metoda.
Zasadniczo tok postępowania jest taki:
- tworzysz nowy SETUP w którym możesz ustawić wielkość przygotówki - materiału wyjściowego, z którego będziesz frezował
Obrazek
Obrazek
Przykładowo: jeśli w najgorszym przypadku materiał wyjściowy ma grubość 18 mm podczas gdy po obróbce ma mieć 15 mm, wówczas ustawiasz Stock Top Offset 3 mm i to tyle. Obróbka zaczyna się od wysokości 18 mm ponad bazą. Jeśli materiał będzie miał grubość powiedzmy 17 mm to ten 1 mm będzie pustym przebiegiem. Unikasz jednak otwierania drzwi mierzenia, przestawiania i kombinowania w programie. Pusty przebieg będzie szybszy niż cała zabawa w przestawianie.


Cris992
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 106
Rejestracja: 25 lut 2019, 21:54

Re: Zmiana wysokości Z w konturze wykańczającym

#5

Post napisał: Cris992 » 26 lip 2021, 11:23

Tak jak wyżej, zacznij obróbkę np 1mm wyżej i nie martw się o to, że blacha jest grubsza. zakładam, że bazę(grubość detalu) i tak łapiesz od poziomu stołu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”