zmiana napięcia tb6600

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
sohal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:18
Lokalizacja: Bielsko- Biała

zmiana napięcia tb6600

#1

Post napisał: sohal » 19 wrz 2017, 20:33

Witam

Mam podłączony silnik krokowy szeregowo (sterownik tb6600). Niestety na napięciu mam tylko 3,67V. Co może być nie tak? co zrobić by wzrosło do 7,35V?



Tagi:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1657
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#2

Post napisał: upanie » 19 wrz 2017, 21:04

O jakie napięcie chodzi?
Co do szeregowości to rozumiem, że masz silniki 8-mio lub 6-cio przewodowy. Tak?
czilałt...


Autor tematu
sohal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:18
Lokalizacja: Bielsko- Biała

#3

Post napisał: sohal » 19 wrz 2017, 21:21

tak, silnik mam 8mio przewodowy.
zerknij proszę w tabelkę w aukcji:
http://allegro.pl/silnik-krokowy-jk86hs ... 74927.html


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1657
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#4

Post napisał: upanie » 19 wrz 2017, 21:31

W jaki sposób mierzysz to napięcie?
Jakim napięciem zasilasz sterownik?
Jaki prąd ustawiłeś?
czilałt...


Autor tematu
sohal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:18
Lokalizacja: Bielsko- Biała

#5

Post napisał: sohal » 19 wrz 2017, 21:35

napięcie zmierzyłem przez podłączenie miernika miedzy czerwonym a czarnym (nie wiem czy dobrze).
Zasilam 24V. Ustawiłem 4A


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1657
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#6

Post napisał: upanie » 19 wrz 2017, 21:55

Tak nie zmierzysz tego napięcia.
Generalnie to nie masz wpływu na napięcie silnika. Jak dałeś zasilanie 24V to m.w. tyle idzie na te uzwojenia ale nie w sposób stały. W sterownikach jest tzw. chopper, który to ma za zadanie pilnować prądu odpowiednio sterując napięciem. Możesz je podejrzeć oscyloskopem ale ta wiedza nie jest Ci do niczego potrzebna.
Dałeś 24V, ustawiłeś 4A i tyle. Napięcie na silniku to nie Twoja brocha.

Swoją drogą TB6600 jest za słaby do takiego silnika.
Daj porządny sterownik i podłącz równolegle.
czilałt...


Autor tematu
sohal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:18
Lokalizacja: Bielsko- Biała

#7

Post napisał: sohal » 19 wrz 2017, 22:00

możesz zaproponować jakiś dobry sterownik? ale żeby "z butów nie wyrwało" :D


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1657
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#8

Post napisał: upanie » 19 wrz 2017, 22:04

Nie wiem jak mocno trzymają Cię buty ale taki jest niezły. Da się kupić taniej w kraju a jeszcze taniej w chinach (może jakieś klony).
No może tani nie jest ale silnik to też ani mały a ni tani.
czilałt...


Autor tematu
sohal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:18
Lokalizacja: Bielsko- Biała

#9

Post napisał: sohal » 19 wrz 2017, 22:08

ok

dzięki za pomoc


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1337
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#10

Post napisał: rynio_di » 19 wrz 2017, 22:13

A może coś na IM 483.
Pisz na PW.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”