Zmiana mocy sterowania

Update silnika Krokowego

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
zdzis
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 05 kwie 2021, 17:53

Zmiana mocy sterowania

#1

Post napisał: zdzis » 05 kwie 2021, 18:22

Witam kolegów
Znalazłem jakiś czas temu Projekt maszyny cnc oparty o sterowanie :
https://www.phidgets.com/?tier=3&catid= ... rodid=1029
Wszystko było by pięknie ale ja potrzebuje wstawić tu silnik SM 86/156-4208B 12.2Nm Bipolarne Nawet większe. A Wg Producenta 4 Nm to max.
sterownik prosty DM860H 18-80VAC 6A.
Warto powalczyć z tematem bo miał bym gotowe rozwiązanie.
Tylko do przeskalowania.
Z dedykowanym oprogramowaniem, tylko używać.
Oprogramowanie jest darmowe nie PIRACE.
Płytka Przyjmuje max 30v 4A.
Ja potrzebuje 60v 7A pik.
Nie liczę przekładni planetarnych itp. Mówię o samych silnikach.
Najbardziej przaśne rozwiązanie to wstawienie najmniejszych możliwych silników krokowych o identycznej ilości kroków, N koderów i przez zapętlenie sterowanie większymi .
Ale wolał bym Przez wzmocnienie sterowania .
Warto zaznaczyć że Przy przełożeniach sięgających 1:30 nie oczekuje tu fenomenalnej dokładności.
Ma ktoś doświadczenie update silników na większe ?
Pozdrawiam



Tagi:


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 762
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zmiana mocy sterowania

#2

Post napisał: gozdd » 06 kwie 2021, 07:55

Coś tu namieszałeś. To, co wrzuciłeś link to sterownik silnika krokowego. Chwilę później piszesz już o DM860...
Od początku: Jaki chcesz zastosować kontroler ruchu?

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1673
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Zmiana mocy sterowania

#3

Post napisał: TOP67 » 06 kwie 2021, 09:32

To coś jest najprawdopodobniej kontrolerem ruchu i sterownikiem w jednym.
Do tego podłącza się silnik bezpośrednio. Nie potrzeba już sterownika (DM860H itp)

Tak z ciekawości. Co to za maszyna? Tylko jedna oś? Czy do każdej jest osobny kabel USB?

Dodane 14 minuty 43 sekundy:
Z tego co na szybko poczytałem, jest to prosty kontroler ruchu sterowany z Windows lub MAC. Zadaje się tam ilość kroków, szybkość i przyspieszenie, a kontroler obraca silnik.

Nie ma sterowania step, dir. Nie da się więc prosto podłączyć tego do większego sterownika. Można zbudować większy mostek H i podpiąć się pod ten wlutowany. Ale będzie problem z kontrolą prądu.


Autor tematu
zdzis
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 05 kwie 2021, 17:53

Re: Zmiana mocy sterowania

#4

Post napisał: zdzis » 07 kwie 2021, 09:59

Dziękuję za zainteresowanie.
TOP67
- kombinuje jak wpiąć ten serownik DM860H w płytkę bezpośrednio lub pośrednio.
{ myślałem by sygnał zaczytywać przed mostkiem przerabiać arduino + prosty program }
- Wiem że to jest kombo 2 w 1. Ale moc zdecydowanie za mała.
- Spotkałem w internecie Wzmacniacz do sterowania silnikami krokowymi ale zbyt mały
dlatego pytam mądrzejszych i bardziej doświadczonych
- oś obrotowa + posuw + inne sterownia brakuje mi mocy na obrocie i posuwie .

gozdd:
Mam gotowe rozwiązanie ale brak mu mocy { dlatego update}.
Nie mam sztywnych preferencji kontrolera.
Jak trzeba będzie zaprojektuje całość sterowania od nowa na mach 3.
Tylko po co jak mam coś co wymaga tylko update ?

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1673
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Zmiana mocy sterowania

#5

Post napisał: TOP67 » 07 kwie 2021, 10:08

Zewnętrzne sterowniki mają sterowanie STEP, DIR. Natomiast w tej płytce nie ma takich wyjść. Na zaciskach jest analogowy sygnał prądowy.
Wszystko tu kontroluje mikrokontroler, nie ma nawet regulacji prądu trymerem.

Można by próbować podmiany tranzystorów w mostkach H na mocniejsze. Ale znowu nie wiem czy program pozwoli na zwiększenie prądu. Chyba, żeby oszukać system i podmienić też rezystory pomiarowe.


Autor tematu
zdzis
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 05 kwie 2021, 17:53

Re: Zmiana mocy sterowania

#6

Post napisał: zdzis » 07 kwie 2021, 19:06

wiem co to STEP i DIR
Dlatego myślałem by dodać ardurino przed mostkami. I na podstawie kroków generować własne step i dir .
Napewno bardziej eleganckie niż silnik i enkoder.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1673
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Zmiana mocy sterowania

#7

Post napisał: TOP67 » 07 kwie 2021, 19:33

Ale przed mostkami też nie ma sygnału cyfrowego, tylko analogowy.
Gdyby tam nie było mikrokroku, to sprawa by była prosta.

Masz tą płytkę? Jak tam się reguluje prąd silnika? Wpisuje się w komputerze?
Wartość jest ograniczona?

Ja bym wymienił rezystor pomiarowy na mniejszy. Mikrokontroler podniesie prąd, żeby wyrównać napięcie.

Da się odczytać symbol tych Mosfetów? Może mają zapas prądu i wystarczy je przenieść na radiator?


Autor tematu
zdzis
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 05 kwie 2021, 17:53

Re: Zmiana mocy sterowania

#8

Post napisał: zdzis » 07 kwie 2021, 23:54

Jeszcze nie.
Stoję w rozkroku nad 2 rozwiązaniami.
Zamówiłem już mniejszą wersje.
Przetestuje odczyt analogowy.
I zobaczę co da się z tego poskładać.
W końcu inwestycja 200 zł to mniej niż 3000.
Znalazłem na ebay ;)
A szef raczej mi przytaknie .

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
zdzis pisze:
07 kwie 2021, 19:06
wiem co to STEP i DIR
Dlatego myślałem by dodać ardurino przed mostkami. I na podstawie sygnałów analogowych generować własne step i dir .
Napewno bardziej eleganckie niż silnik i enkoder.
Przepraszam pomyliłem nazwy .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”