Zerowanie obszaru roboczego...

Dyskusje dotyczące Estlcam

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5185
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Zerowanie obszaru roboczego...

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sie 2020, 17:41

Hejka

Próbuję właśnie ESTLCAMA z GRBL na UNO - działa w zasadzie od strzała ;)
Nie mogę znaleźć podstawowej rzeczy - gdzie / jak ustawia się zera materiału?

Widzę gdzie można je zmierzyć czujnikiem - wysokość materiału nawet bym sobie zmierzył
ale już X i Y nie mogę - akurat brak miejsca. Chciałbym po prostu najechać końcem freza na
L/D materiału, dotknąć powierzchni frezem i wcisnąć "zeruj". Tylko nie widzę takiego guzika :(

PS. Hehe Dobra, to co mi się wydawało automatycznym pomiarem to właśnie zerowanie ręczne ;)

q


www.youtube.com/watch?v=rVr2Qkb_0Ko

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1121
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Zerowanie obszaru roboczego...

#2

Post napisał: TOP67 » 19 sie 2020, 17:45

ESTLCAM ma procedurę dotykowego zerowania wszystkich osi, nie tylko Z. Potrzebny jest tylko specjalny czujnik.

https://youtu.be/aT_9LtDPnKw

Pewnie można też wyzerować ręcznie, ale nie korzystałem z tego.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5185
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Zerowanie obszaru roboczego...

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sie 2020, 19:22

A jak nie możesz "podejść" z pomiarem od strony X i Y to co robisz?
www.youtube.com/watch?v=rVr2Qkb_0Ko

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1121
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Zerowanie obszaru roboczego...

#4

Post napisał: TOP67 » 19 sie 2020, 19:29

Nie używam sendera z ESTLCAM, tylko generowałem tam kod. Ale od dłuższego czasu robię to w Fusion 360.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5185
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Zerowanie obszaru roboczego...

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 20 wrz 2020, 13:37

Zastrzelcie mnie :)

Chwile nie miałem czasu bawić się Candle 1.2 i zapomniałem gdzie ustawia się funkcjonalność
wejść - znaczy do którego pinu, która krańcówka etc. Gdzie to się ustawia? :)
Zmieniłem krańcówki na NC i nic nie działa ;)

Dobra, już wiem $5=1 limity NC. :)
www.youtube.com/watch?v=rVr2Qkb_0Ko

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Estlcam”