zasilanie sterownika

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
Mariusz.H
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 29 mar 2005, 20:40
Lokalizacja: Torun

zasilanie sterownika

#1

Post napisał: Mariusz.H » 13 wrz 2017, 17:47

Czy można zasilić popularny sterownik typu M542,M545,JK1545 ..itd z jednego żródła zasilania , korzystając np z przetwornicy DC/DC , czy jest potrzeba separacji galwanicznej ?
Używałem dotychczas sterowników Wobit mających wyłącznie zasilanie nap 36V .
Sterowniki ww potrzebują odrębnego 5V .



Tags:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1125
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#2

Post napisał: upanie » 13 wrz 2017, 19:54

Że niby jak? Jakie 5V? Jest jedno zasilanie.
czilałt...


Autor tematu
Mariusz.H
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 29 mar 2005, 20:40
Lokalizacja: Torun

#3

Post napisał: Mariusz.H » 14 wrz 2017, 11:09

Czy napięcia 5V dla transoptorów i 36V dla sterownika mogą być z tego samego żródła , czy muszą być z odrębnych zasilaczy .


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1125
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#4

Post napisał: upanie » 14 wrz 2017, 11:48

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Transoptory są zasilane z płyty głównej jeśli w ogóle można mówić o ich zasilaniu.
To sterownik konkretnego sygnału podaje napięcie na transoptor włączając go.

[ Dodano: 2017-09-14, 12:50 ]
Jednym słowem do transiptora podłącza wyjście z płyty głównej. Step, dir itp. I masę oczywiście.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”