Zasilanie siłownika pneumatycznego

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
Zolekd
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 02 lut 2021, 19:03

Zasilanie siłownika pneumatycznego

#1

Post napisał: Zolekd » 25 paź 2022, 20:48

Cześć,

Potrzebuje zasilić siłownik autotematyczny dwukierunkowy. 100x250 około 8-10 bar.
Czy do takiego sterowania tym siłownikiem potrzeba sprężarki ze zbiornikiem czy można to jakoś inaczej zrobić?
Zależy mi na tym, by w w jednym kierunku było te minimum 8 barów, a powrót, to juz obojętne. Potrzebuje po prostu maksymalny możliwy nacisk i dość szybkie wysunięcie.
Nie znam się na budowach takich układów, dlatego pytam.
Jakieś pompy są do tego czy tylko zostaje zakup jakieś podstawowej sprężarki/kompresora 24l? Czy np. jakiś kompresor bez zbiornika też da radę?

Pozdrawiam.



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Zasilanie siłownika pneumatycznego

#2

Post napisał: tuxcnc » 25 paź 2022, 20:55

Zolekd pisze:
25 paź 2022, 20:48
Czy np. jakiś kompresor bez zbiornika też da radę?
Da radę nawet pompką do kół, tylko będzie to trwało zbyt długo.
Zbiornik jest akumulatorem i jak każdy akumulator służy do tego, żeby go powoli ładować i szybko rozładowywać...


Autor tematu
Zolekd
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 02 lut 2021, 19:03

Re: Zasilanie siłownika pneumatycznego

#3

Post napisał: Zolekd » 25 paź 2022, 22:04

O ok. Czyli lepiej coś ze zbiornikiem.
Taki 8 barów 1500W 24L wystarczy? Zasilanie tylko i wyłącznie siłownika 100x250.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Zasilanie siłownika pneumatycznego

#4

Post napisał: tuxcnc » 25 paź 2022, 22:14

Zolekd pisze:
25 paź 2022, 22:04
Taki 8 barów 1500W 24L wystarczy?
Jeszcze raz - wystarczy każdy, tylko będzie wolniej albo szybciej.
Musisz sobie policzyć zapotrzebowanie w litrach na minutę czy godzinę i wtedy wszystko będzie wiadomo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”