Zasilanie silników

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Oskar1470
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2017, 21:23
Lokalizacja: Poznań

Zasilanie silników

#1

Post napisał: Oskar1470 » 07 wrz 2019, 09:43

Witam, zbudowalem frezarke z silnikami 3A 2,7v indukcyjnoscia 3.4mH sterują nimi TB6600 podłączone do arduino wszystko działa ale silniki gubią kroki ale dziwna sprawa jest że oś X gubi kroki przy prędkości ok 1400mm/min a os Y przy 1000mm/min może przez to że przewód jest dłuższy i wpadają jakieś zakłócenia. Osie są dobrze zrobione bo pracują luźno. Mikrokrok 1600. Tu się pojawia moje pytanie mam zasilacz 12v 20A czy gdybym dał mocniejszy zasilacz to silniki byłyby wydajniejsze?




Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Zasilanie silników

#2

Post napisał: Bronsonboss » 07 wrz 2019, 10:50

na pewno wyższe napięcie niż Twoje obecne 12v będzie lepsze.. wg mnie 24 albo 36v i silniki od razu lepiej się zachowują.. 48v było by ryzykowne przy TB6600. Nie mniej mikrokrok 1600 przy TB6600 i jeszcze Arduino.. to może po prostu nie wyrabiać takich prędkości..
Ja po przejściu z GRBLa na LinuxCNC po dość krótkim czasie wymieniłem sterowniki z TB6600 na lepsze.. bo kazało się że muszę zjeżdżać z czasem impulsów żeby silniki w ogóle kręciły. a to implikowało mniejszą prędkość przejazdową przy ustawionym mikrokroku a miałem 1/8 ustawione.


Autor tematu
Oskar1470
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2017, 21:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Zasilanie silników

#3

Post napisał: Oskar1470 » 07 wrz 2019, 11:04

To w takim razie pokombinować z mikrokrokiem? Chciałem obsługiwać to w mach3 ale w laptopie nie mam portu lpt są jakieś inne rozwiązania przez USB?


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Zasilanie silników

#4

Post napisał: Bronsonboss » 07 wrz 2019, 11:43

Oskar1470 pisze:
07 wrz 2019, 11:04
To w takim razie pokombinować z mikrokrokiem? Chciałem obsługiwać to w mach3 ale w laptopie nie mam portu lpt są jakieś inne rozwiązania przez USB?
Spróbuj z mikrokrokiem.. no i zasilanie zmień na min. 24v albo na 36v. Co do Mach'a i laptopa z USB to chyba tylko zostaje ci użycie mottion card po USB, jest tego trochę.. a i ceny różne...
U mnie wymieniłem sterowniki TB6600 na DM 556 i różnica niemiłosierna... do tego jeszcze zasilanie na 48V, prędkości przelotowe prawie 2x większe
Mam stacjonarny z kartą MESA i całość pod LinuxCNC... całkiem ładnie to śmiga.. Ostatnio doposażyłem zestaw jeszcze o LCD dotykowe 22 cale..


Autor tematu
Oskar1470
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2017, 21:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Zasilanie silników

#5

Post napisał: Oskar1470 » 07 wrz 2019, 11:53

Kombinowałem z mikrokrokiem i na każdym efekt jest podobny. Jedna sprawa mnie dziwi bo gdy steruje z Universal gcode sender silniki bardziej gubią kroki niż w Estlcam tylko w Estlcam pojawia się takie coś że osie kręcą się tylko w jedną stronę jakby nie było reakcji na sygnał dir a jak przejdę na UGS to działa więc podłączone jest wszytko dobrze


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Zasilanie silników

#6

Post napisał: Bronsonboss » 07 wrz 2019, 13:08

Oskar1470 pisze:
07 wrz 2019, 11:53
Kombinowałem z mikrokrokiem i na każdym efekt jest podobny. Jedna sprawa mnie dziwi bo gdy steruje z Universal gcode sender silniki bardziej gubią kroki niż w Estlcam tylko w Estlcam pojawia się takie coś że osie kręcą się tylko w jedną stronę jakby nie było reakcji na sygnał dir a jak przejdę na UGS to działa więc podłączone jest wszytko dobrze
Spróbuj jak masz możliwość zasilić silniki i sterowniki z zasilacza 24v i zobacz różnicę... im wyższe napięcie zasilania tym silniki sprawniej się poruszają bo szybciej się sygnał wypełnia..

Jak jeszcze miałem małą frezareczkę i GRBLa to szybko zmieniłem zasilanie na 24v bo na 12v była straszna lipa.. i różnica była naprawdę widoczna.. w kulturze pracy silników i prędkościach

Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Zasilanie silników

#7

Post napisał: gothye » 07 wrz 2019, 13:31

Bronsonboss pisze:
07 wrz 2019, 13:08


Spróbuj jak masz możliwość zasilić silniki i sterowniki z zasilacza 24v i zobacz różnicę... im wyższe napięcie zasilania tym silniki sprawniej się poruszają bo szybciej się sygnał wypełnia..
Chyba szybciej sterownik pokonuje indukcyjność uzwojenia silnika :P

co do zasilacza ,koniecznie zmień na wyższe zasilanie min 24V max 32-36V (tej wartości nie przekraczaj , trzeba zostawić zapas tych kilku V dla hamowania silnika i zwrotu energii z niego )

Jak masz GRBL sprawdź parametr $0 czy nie jest zbyt przesadny w ustawieniach (dla orginalnego TB6600 na zielonym PCB a nie chińczyzny w czarnej obudowie , możesz spokojnie ustawić $0=5 (5uS czas impulsu)

co do prędkości które napisałeś w 1 post to wyliczając z podziału kroków (nie wiem jaki masz skok śruby) wydaję mi się że nie przekroczyłeś max. częstotliwości step dla grbl'a czyli 30kHz więc informacja o skoku śruby była by pomocna aby to wyliczyć


Autor tematu
Oskar1470
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2017, 21:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Zasilanie silników

#8

Post napisał: Oskar1470 » 08 wrz 2019, 11:20

Dzięki za pomoc. Skok śruby to 2mm. W Grbl przyspieszenie mam ustawione max na 20 bo powyżej tej wartości od razu silniki gubią się. TB6600 to niestety w czarnej obudowie jak kupowałem to nie wiedziałem że są podróbki i mają jakieś różnice. Więc zainwestuje w zasilacz ale jaki bardziej polecacie 24 czy 36v żeby mi się to nie spaliło?

Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Zasilanie silników

#9

Post napisał: gothye » 08 wrz 2019, 11:29

Wg mnie zmień na impulsowy 36V (one mają możliwość regulacji napięcia i bym obniżył na minimum je chyba do 32V można zejść)
w GRBL 20 ? to muszą strasznie zamulać maszynę i to już jest porażka , bawiłem się GRBL na początku zabawy z CNC , zielone PCB TB6600 zasilane z napięcia ok 36V , pracowałem z przyspieszeniami ok 400mm/s2 i prędkościami 7m/min na śrubach kulowych 5mm
po zmianie zasilania po testuj różne przyspieszenia oraz prędkości w osiach na pewno będzie dużo lepiej jak w przypadku zasilania z 12V
a na przyszłość pomyśl o zmianie sterowników na oryginalne TB
przy okazji , wklej wszystkie ustawienia GRBL jakie masz obecnie ( komenda $$ )


Autor tematu
Oskar1470
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2017, 21:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Zasilanie silników

#10

Post napisał: Oskar1470 » 11 wrz 2019, 05:30

Zmieniłem zasilacz na 36v i faktycznie jest różnica. Teraz 2000mm osiągają bez problemu. Dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”