szukam konkretnych i dobrze wytłumaczonych informacji o budowie i przede wszystkim zasadzie działania najpopularniejszych silników elektrycznych na prąd przemienny (na prąd stały przy okazji też). Zdaję sobie sprawę, że to bardzo rozległy dział.
Chciał bym konkrety i szczegóły. Gdzie nie spojrzę przeczytam 10 stron i jest tam jedno zdanie na temat. Nie interesują mnie usprawnienia, ewolucja na przestrzeni 150 lat, twórcy, fundatorzy i ich stany cywilne...
Przykładowo (niby) wiem, co robi komutator w silniku na prąd przemienny. Bez niego silnik zatrzymał by się w jednej pozycji. Jednak nie potrafię zrozumieć czemu na wszystkich schematach (osobno) jest na wirniku -/+. Skoro w gniazdku mamy fazę czyli raz + raz - z częstotliwością 50 Hz. Skoro 50 razy w ciągu sek się zmienia kierunek przepływu, a komutator zmienia kierunek w zależności od prędkości obrotów, to znaczy że taki silnik może się kręcić tylko z pewną ustaloną prędkością (a właściwie ta prędkość zmienia się skokowo, wielokrotność 50 Hz)?
Po prostu zaczyna mnie męczyć odgadywanie co autor miał na myśli. Bo na kolejnej stronie znów ktoś sobie coś uprościł.
Dobijają mnie także opisy ze stron firm czyli w stylu:
i tak po 3 stronach pada krótkie sformuowanie o co chodzi i znów coś wychwalają przez 3 strony.Zmiana została dokonana na podstawie analizy wyników badan prowadzonych przez 50 lat w wielu laboratoriach i miejscach pracy, dzięki czemu zapewnia niezawodność, efektywność, ekonomiczność....
Zna ktoś coś takiego dostępnego w internecie?
Fajne by były rysunki ułożenia silnika, wraz z informacją co dokładnie się dzieje i jak zmienia.