Zakup TUM 25B
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Zakup TUM 25B
Witam. W najbliższy weekend jadę oglądać tokarkę tum 25b. Na co zwrócić uwagę podczas oględzin? Czy na wyposażeniu powinny być jakieś dodatkowe koła zmianowe? Proszę o rady osoby które używają (używały) takiej tokarki.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Zakup TUM 25B
okular, pół okular, noże tokarskie, koła zmianowe gitary, uchwyty tokarskie, kły (stały, obrotowy). Im więcej wyposażenia tym mniej bedziesz musiał kupić potem.
Najwazniejszy to stan łoża przy uchwycie - jak mocno wytarte i duże luzy na supportach to dokładnością nie bedzie grzeszyć ta maszyna. Najlepiej weź jakiś wałek dłuższy - w zależności jaką masz długość toczenia od 500mm do 1000mm i przetocz po całej długości jak wymiar bedzie trzymał się na całej długości to znaczy ze jest ok. Pomiar suwmiarką elektroniczną dobrej marki lub mikrometrem.
Najwazniejszy to stan łoża przy uchwycie - jak mocno wytarte i duże luzy na supportach to dokładnością nie bedzie grzeszyć ta maszyna. Najlepiej weź jakiś wałek dłuższy - w zależności jaką masz długość toczenia od 500mm do 1000mm i przetocz po całej długości jak wymiar bedzie trzymał się na całej długości to znaczy ze jest ok. Pomiar suwmiarką elektroniczną dobrej marki lub mikrometrem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Zwykle łoża są z lekka sfatygowane , a jak po remoncie to i cena nie mała.sssTOMEKsss pisze: ↑26 sty 2022, 21:47.....
Najwazniejszy to stan łoża przy uchwycie - jak mocno wytarte i duże luzy na supportach to dokładnością nie bedzie grzeszyć ta maszyna. ....
Też mnie kusi zakup takiej tokarki .
Na rynku ofert wiele (np.) ta :
https://www.o lx.pl/d/oferta/sprzedam-tokarke-tum25b-CID628-IDNAGPd.html
ale jak spojrzę na cenę i moje potrzeby , to raczej kupiłbym takie dwie.
Drugą na części zamienne - rzecz jasna

https://all egro.pl/oferta/tokarka-uniwersalna-330x700-z-podstawa-chlodzenie-11628906953
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Dzięki za odpowiedzi, ten stary "nowy" tum zdecydowanie za drogi. Ja jadę oglądać takiego za 14tys. W komplecie są na pewno obie podtrzymki, imak szybkozmienny z 3 kostkami. Sprzedający przywiózł go z Niemczech...mogę sobie sprawdzić co mi się podoba na miejscu. Zarzeka się, że łoże jak i cała maszyna w bardzo dobrym stanie...
Co do chińskiej myśli technicznej to postanowiłem, że nie oplaca się tego kupować.... ta 330x700 przy większych parametrach toczenia ma 5x mniejszą masę względem TUM25B, o jakości wykonania i użytych materiałów wcale nie mówię... Nawet obecna cena tego nie rekompensuje....
Co do chińskiej myśli technicznej to postanowiłem, że nie oplaca się tego kupować.... ta 330x700 przy większych parametrach toczenia ma 5x mniejszą masę względem TUM25B, o jakości wykonania i użytych materiałów wcale nie mówię... Nawet obecna cena tego nie rekompensuje....
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Fakt , orać taką nie można.lobudek pisze: ↑27 sty 2022, 09:19... .
Ale do drobnych detali ze stali , aluminium , mosiądz w sam raz .
Po co lepszą mi w garażu.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Możliwe, że masz rację. Ja orać też nią nie będę, ale ostatnio staram się kupować maszyny, urządzenia z wyższej półki, żeby być zadowolonym z ich pracy (oczywiście do użytku domowego, nie zarobkowego). Jestem jeszcze przed 30 i jak teraz kupię coś porządnego to do emerytury mi wystarczy ( przynajmniej mam taką nadzieję). Jak wybiorę teraz dobrą tokarkę to z nią też tak będzie
. Nauczyłem się na własnym przykładzie że oszczędny 2 razy płaci (traci).

-
Ja też nie, połowę tego bym jeszcze zapłacił za nieużywany egzemplarz. Przelot mi akurat nie przeszkadza, 30mm to na duperele wystarczy... A zawsze mogę sobie na pile taśmowej uciąć.... to hobby nie użytek zawodowy.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Hiiii .... , mi już 52 wiosny idzie.lobudek pisze: ↑27 sty 2022, 10:43Możliwe, że masz rację. Ja orać też nią nie będę, ale ostatnio staram się kupować maszyny, urządzenia z wyższej półki, żeby być zadowolonym z ich pracy (oczywiście do użytku domowego, nie zarobkowego). Jestem jeszcze przed 30 i jak teraz kupię coś porządnego to do emerytury mi wystarczy ( przynajmniej mam taką nadzieję). Jak wybiorę teraz dobrą tokarkę to z nią też tak będzie. Nauczyłem się na własnym przykładzie że oszczędny 2 razy płaci (traci).
Moja żona mówi , że im ja starszy to większe badziewie sobie kupuję.

Za młodu ...... , ponoć postępowałem , myślałem inaczej.
..... trochę bliżej po Twojemu.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
To jest prawda....mawiają, że facet to większe dziecko i im starszy to droższe zabawki kupuje
.
Jadę jeszcze obejrzeć TUB25, bo pojawiła się niedaleko, ale to mało spotykana tokarka i raczej swoje już wytyczyła... Dlatego się nie nastawiam za bardzo, jednak mogę się mylić.

Jadę jeszcze obejrzeć TUB25, bo pojawiła się niedaleko, ale to mało spotykana tokarka i raczej swoje już wytyczyła... Dlatego się nie nastawiam za bardzo, jednak mogę się mylić.