zakłócenia pracy serwonapędów

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
telkom89
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 15
Rejestracja: 07 cze 2016, 18:07
Lokalizacja: limanowa

zakłócenia pracy serwonapędów

#1

Post napisał: telkom89 » 28 gru 2018, 12:47

Witam,
Przerobiłem niedawno stary laser firmy Bystronic na ploter plazmowy. Maszyna stała kila lat i nie było szans na odpalenie jej w oryginale. Sterowanie oparte o Csimo ipa/ mach3. Maszyna generalnie działa ale pojawiają się zakłócenia w pracy serownapędów. X oraz Y pozostawione na oryginalnych serownapędach. W osi Z założony nowy serwo napęd Delta asda b2.
W mach3 jest zakładka: plugin csimo i tam są aktualne wskazania enkoderów. Po wypaleniu kilku detali pojawiają się wartości na czerwono. Wyświetlany nr to według producenta sterownika ilość błędnych impulsów. Błędy pojawiają się dokładnie przy zapłonie palnika (wartości czerwone rosną), w trakcie cięcia już nie. Również na serwodriverze delta co jakiś czas wyrzuci mi błąd związany z sygnałem enkodera. Program puszczany na sucho bez palenia nie generuje żadnych błędów.
Na razie maszyna założone ma źródło berkers cut80, palnik p80 10 m.

Po przejrzeniu kilku podobnych tematów na forum zrobiłem tak:
1. Odłączyłem wszystkie uziemienia idące ze stołu w stronę szafy sterującej ( na mierniku brak przejścia)
2. Wykonałem nowe uziemienie do stołu poza halą- 2 szpilki ocynkowane w odległości 1 m od siebie (jedna 2,5m druga ok 3m), połączone bednarką do punktu probierczego ,a dalej około 20 m drutem 10mm2 (miedź)
3. Pomiar rezystancji uziemienia na punkcie probierczym 22,7 ohma (generalnie mamy bardzo skalisty teren)
4. Szafa sterownicza uziemiona z PE sieciowego
5. Źródło berkers uziemione ze stołu
6. Ekrany z przewodów enkoderowych podłączone do uziemienia szafy (czyli sieciowego PE).
7. THC SD na razie odpiłem całkowicie do testów (na załączonym było podobnie)
8. Przewód do załączania palnika wymieniony na ekranowany (samo załączanie przez NO stycznika którego cewka sterowana jest z Csimo)
9. Ekrany prądnic tachometrycznych oryginalnych serw również wpięte do uziemienia.
10. Testowałem ekranowanie całego przewodu palnika- jednak podobnie jak gdzieś na forum ktoś opisywał palnik przestał odpalać za każdym razem. Na ten moment ekran pozostał ale jest już odpięty od uziemienia i dobrze zapala
11. Źródło było zapinane do różnych gniazd na hali ale efekt za każdym razem ten sam
12. Maszyna ma wymienne stoły, zapinałem również masę bezpośrednio do blachy ale nic to nie zmieniało.


Na dzień dzisiejszy brak mi już pomału pomysłów czy na tym źródle w ogóle będę w stanie pracować. Zastanawia mnie fakt że maszyna odpala tylko gdy panik jest 1 mm nad blachą. W większej odległości (np 2mm) jest przeskok łuku i dźwięk jakby paralizatora ale wtedy nie odpala.
Jest to moja pierwsza plazma (zbudowałem kilka frezarek opartych właśnie o Csimo) więc wszelkie wskazówki są mile widziane.




bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 483
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#2

Post napisał: bubels » 28 gru 2018, 14:38

Miałem takie atrakcje na chińskim źródle. Ostatecznie wymienione na hyper therm. O ile na serwach nie było problemu to tam sterowanie szło z lpt i niestety nie mogłem zapanować nad sygnałami wejściowymi.
Nie była to moja pierwsza plazma ale ostatnia.
Działa do dziś produkcyjne.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 561
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#3

Post napisał: lepi » 28 gru 2018, 14:46

Jakie przewody enkoderowe zastosowałeś?


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 781
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#4

Post napisał: atlc » 28 gru 2018, 15:02

Z Twojego opisu wnioskuję, że ekran masz podpięty z dwóch stron- tak nie można.
W takim przypadku po ekranie wyrównują się potencjały między dwoma punktami i ekran sam zaczyna zakłócać.
Ekran ma być podpięty jednostronnie, ma działać jak antena, zbierać zakłócenia i oddawać ewentualny potencjał do ziemi- tak w uproszczeniu.


Autor tematu
telkom89
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 15
Rejestracja: 07 cze 2016, 18:07
Lokalizacja: limanowa

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#5

Post napisał: telkom89 » 28 gru 2018, 15:12

ekrany podłączone jednostronnie w szafie sterującej. Teraz z kolega zrobiliśmy testy:
1. maszyna chodziła na sucho a on załączał ręczny panik na tym samym stole- brak błędów
2. maszyna chodziła na sucho, kolega trzymał palnik, a źródło odpalane normalnie ze sterownika csimo- brak błędów
3. wyciągnęliśmy cały przewód z prowadników, podwiesiliśmy do sufitu. Wycięte około 20 elementów- brak błędów.

Po nowym roku poskładam wszystko z powrotem tak jak było (m.in thc). Jeżeli dalej nie będzie problemów to winowajca jest prawdopodobnie przewód plazmowy i nie będzie mógł iść w prowadniku.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1232
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#6

Post napisał: rdarek » 28 gru 2018, 16:15

telkom89 pisze:
28 gru 2018, 15:12
Jeżeli dalej nie będzie problemów to winowajca jest prawdopodobnie przewód plazmowy i nie będzie mógł iść w prowadniku.
Może oddzielny prowadnik rozwiąże problem.


Autor tematu
telkom89
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 15
Rejestracja: 07 cze 2016, 18:07
Lokalizacja: limanowa

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#7

Post napisał: telkom89 » 03 sty 2019, 08:16

Witam ponownie.
Poskładałem wszystko z powrotem do kupy (łącznie z thc). Przewód palnika podwieszony do sufitu i zakłóceń nie ma. Nawet jak ustawiałem złą wysokość wpalania gdy palnik działał jak "paralizator" nie nabiło żadnych błędów.

Co do rozwiązania z osobnym prowadnikiem- przewody od X oraz Y szły w oryginalnych prowadnikach gdyż tych serwonapędów nie ruszałem. Natomiast równolegle do nich zamontowany był osobny prowadnik i tam umieszczone były przewody od osi Z (niby oryginał od producenta serwa delta). Ze względu na duże wtyczki nie moglem ich przeciągnąć przez stare prowadniki. Przewód palnika szedł również w tym dołożonym prowadniku wiec fizycznie był blisko tylko przewodów osi Z a zakłócenia generowane były na wszystkich serwonapędach.

Na razie mam nadzieje że problem został zażegnany. Dziękuje wszystkim za wszelkie rady. Pozdrawiam w Nowym Roku.


Autor tematu
telkom89
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 15
Rejestracja: 07 cze 2016, 18:07
Lokalizacja: limanowa

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#8

Post napisał: telkom89 » 11 sty 2019, 11:09

Witam ponownie.
Niestety temat zakłóceń powrócił jak bumerang. Było 2 tygodnie spokoju. Wczoraj paliłem dosyć duży arkusz ok. 700 wpaleń. Gdzieś po 400 elementach zaczęło walić od nowa błędy. Dziś od rana testy takie jak ostatnio.
1. na ręcznym palniku- błędy
2. odpięte thc, ręczny palnik- błędy

Ostatnio jak robiliśmy na ręcznym to staraliśmy się aby zajarzenie było jak najgorsze i generalnie iskrzyło mocno i nic nie biło. Od tego czasu na maszynie nic nie zmieniane poza uporządkowaniem wszystkiego.


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 561
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#9

Post napisał: lepi » 11 sty 2019, 11:15

No to zapytam jeszcze raz, jakie przewody do enkoderów zastosowałeś?


Autor tematu
telkom89
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 15
Rejestracja: 07 cze 2016, 18:07
Lokalizacja: limanowa

Re: zakłócenia pracy serwonapędów

#10

Post napisał: telkom89 » 11 sty 2019, 14:29

do serwonapędu delta- przewód niby oryginalny
do pozostałych dwóch serw Lappkabel Unitronic LiYCY 8x0.25- nie wiem czy to dobry jakościowo przewód po prostu na etapie kupowania tych elementów nie spodziewałem się takich cyrków.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”