Z Corela -> Macha3 Wycinanie liter

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
Mirek 33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2009, 07:49
Lokalizacja: Poznań

Z Corela -> Macha3 Wycinanie liter

#1

Post napisał: Mirek 33 » 09 lis 2009, 09:37

Witam,
Zbudowanie plotera tnącego zajęło mi tydzień. Wszystko ładnie działa na sterowniku SSK-MB2 + 4x SSK-B01 + "kanthall".
W Machu 3 przeprowadziłem konfiguracje bez większych kłopotów.
W trybie diagnostycznym Alt-7 --> Servo Fred. Generator ustawiam sterowanie x lub y i częstotliwość i to działa.
Moje problemy zaczynają się przy stworzeniu dowolnego rysunku czy też napisu na tym ploterze.
Opiszę etapy jakie już przećwiczyłem i nie dały pożądanego efektu.
1. W Corelu tworzę dowolny napis. Ustawiam wielkość arkusz roboczego na 1000x 500 mm, Grupuje całość, eksportuję wszystko do formatu PLT ( ustawiam prędkość pisania na 3 cm/s, skala 100%, Rozmiar arkusza taki jak wprowadziłem, początek Dolny lewy róg, Orientacja Pozioma, Jednosta plotera 2540, wypełnienie brak, rozdzielczość krzywej 0,004 i OK)
2. Otwieram w Corelu te Plik i wstawiam ręcznie linie łączące obiekty ( Łącznik - narzędzia) i zapisuję jako DXF
3. W programie LazyCam otwiera ten plik i na tekście pojawiają się linie "biegu jałowego" przecinające moje litery w chaotycznych miejscach. których nie potrafię zmienić.
4. Eksport na g-kody i otwarcie takiego pliku w Machu nie ma sensu.

Co robię nie tak?



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7583
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 09 lis 2009, 11:04

format plt otwierasz w programie p2g taki darmowy do sciagnięcia autorstwa kolegi infel,
http://www.inf-el.com/cnc/cnc.htm
(na samym dole strony)
zamieni plt od razu na g kody i tenze g kod wrzucasz do macha, lazy cama sobie daruj, bo jak na mój gust jest beznadziejny

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#3

Post napisał: tom22 » 09 lis 2009, 20:07

Mirek 33 pisze:pojawiają się linie "biegu jałowego" przecinające moje litery w chaotycznych miejscach
Oznacza to - że litery nie tworzą jednej ciągłej linii tylko są przerwy na krzywych i program po prostu musi " skakać" od jednej do drugiej.
po za tym po co tyle eksportów?
Corel grafika =>eksport do plt i . (kropka)

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#4

Post napisał: ARAS » 09 lis 2009, 22:17

bartuss1 pisze:lazy cama sobie daruj, bo jak na mój gust jest beznadziejny
a możesz powiedziec Bartuś co Ci się nie podoba w Lazy Camie :?:
ARAS


Autor tematu
Mirek 33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2009, 07:49
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: Mirek 33 » 10 lis 2009, 00:02

Za link do programiku dziękuję bartuss1. Program prosty i działa ale niestety problemu nie rozwiązał. Bieg jałowy o którym pisałem wygląda tak
Obrazek


są to linie które przecinają litery dowolnie a nie powinno tak być.
Może w Corelu trzeba coś ustawić aby plik *.plt był ok
Tom22 a jaki sterownik obsłuży plik plt tak bez konwersji na g kody?
Jak to zrobić?

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#6

Post napisał: tom22 » 10 lis 2009, 08:21

Jak to zrobić?
Sterownik tu nie ma nic do rzeczy.
Chcąc wycinać cokolwiek musi sam przygotować całą ścieżkę po której będzie prowadzony drut. Jeśli masz litery to musisz narysować linie pomiędzy nimi - następnie na literce wybrać węzeł -> rozłączyć go -> powstaną w tym miejscu dwa węzły - jednym wchodzisz w literę drugim wychodzisz -> rysowaną linią idziesz do następnej litery itd.
dodam że wszystko musi być połączone w jeden obiekt - wszystkie litery i dorysowane linie.
Obrazek


Autor tematu
Mirek 33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2009, 07:49
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: Mirek 33 » 11 lis 2009, 18:37

Dzięki tom22 ale to nie działa bynajmniej u mnie
Zawsze jak zapisuję coś z Corela jako plt pojawiają się te chaotyczne linie.
Może LazyCam może to naprawić?
Obrazek

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#8

Post napisał: ARAS » 11 lis 2009, 18:59

podeślij mi ten twój napis na arek.stol@neostrada.pl to zobaczę w Lazy Camie co się da z tym zrobic

po załadowaniu rysunku w Lazy Cam klikasz Clean w prawym górnym narożniku
ARAS

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#9

Post napisał: tom22 » 11 lis 2009, 19:07

Mirek 33 pisze:Może LazyCam może to naprawić?
Błąd robisz w Corelu - Lazy Cam tworzy linie tam gdzie są otwarte ścieżki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”