Wyrownanie grubej Blachy o dlugosci 1250mm (grub. od. 16mm)

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

Wyrownanie grubej Blachy o dlugosci 1250mm (grub. od. 16mm)

#1

Post napisał: denhen89 » 07 lut 2017, 16:17

Witam,
dopiero sie zarejstrowalem i zanim opisze o co chodzi sie przedstawie. Nazywam sie Denis i mieszkam od ponad 3 lat w Polsce. Jak widac, nie pisze bardzo dobrze po Polsku i nie uzywam Polskiej klawiatury. Mam nadzieje ze to nie wielki problem dla was. Z rozmowa mi lepiej idzie :).

Jak w Tytulu opisane chodzi o wyrownanie grubej Blachy od 16mm. Jaka Maszyna to sie robi czyli jak sie ta Maszyna nazywa po Polsku, bo szukam firmy ktora takie Maszyny posiada w poblizu Bytomia/Tarnowskich gor/Zabrza/Katowic.

Pytalem sie w niemieckim Forum o to samo. Dowiedzialem sie jak sie ta Maszyna nazywa po niemieczku, czyli "Langhobelmaschine". Przetlumaczono to znaczy Dluga strugarka albo Dluga maszyna do Strugania :D Jest to zle przetlumaczone ale moze to pomoze.

Wyslali mi tez Linki na ktorej widac taka maszyne w akcji na youtube: [youtube][/youtube]

Mowieli ze na Malej Frezarce ala Optimum BF20L takie rzeczy sie nie robi bo stol za maly i bedzie trzeba czesto przesuwac ta blachy co nie gwarantuje ze bedzie wszedzie dokladnie tak samo proste.

Wiec potrzebuje wasza pomoc zeby dowiedziec sie jak taka maszyna sie po polsku nazywa zebym mogl znalezc firme ktore ma takie uslugi. Dosyc dlugo szukalem na google jak i na youtube ale niestety nic podobnego nie moglem znalezc.

Dzieki z gory.

Pozdrawiam,
Denis



Tagi:


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: atlc » 07 lut 2017, 16:27

Da się to zrobić na:
Frezarce
Strugarce
Szlifierce do płaszczyzn

Pytanie jaka szerokość tej blachy, jaką dokładność obróbki i jakość powierzchni chcesz uzyskać.

Na Twoim filmiku jest strugarka(strugarka bramowa), często pod nazwą strugarka znajdziesz w google zakłady obrabiające drewno.


Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#3

Post napisał: denhen89 » 07 lut 2017, 22:07

Wielkie Dzieki atlc!

Sorry za pozna odpowiedz.

Szerokosc blachy maks. 300mm, dlugosc 1250mm, grubosc maks 20mm. Jak chodzi o dokladnosc to najlepiej jak pokaze tobie filmik na youtube (mozna przewinac do min. 6:35 ale najlepiej jak zobaczyc troszke filmiku zebys wiedzial o co dokladnie chodzi)

Sprobuje opisac: Chce sobie zbudowac zaginarke elektromagnetyczna, taka jak w filmiku. Ta czesc ktora sie dzwiga do gory, musi byc plaska na calej dlugosci. Ja niemam pojecia jaka dokladnosc (jestem zwykly mechanik samochodowy :D) ale wlasnie na filmiku przy min. 6:35 widac ta czesc ktora lezy dokladnie przy stemplu i tej obudowy pod stemplym (elektromagnez) na ktorej zostanie polozona blacha do giecia. Tylko w ten sposob blacha bedzie wegnieta precyzyjnie na calej dlugosci. Oczywiscie tez trzeba inne elementy tej zaginarki z szlifowane zeby ta plyta do dzwigania lezala na calej dlugosci dokladnie przy stemplu.

Sorry, napewno nie jest lekko do zrozumienia, ale tez nie ejst mi latwo to opisac po polsku. Jak zobaczysz filmik to bedzie wiedzial o co chodzi. Wiec, kazdy z tych elementow ktora ma kontakt do blachy ktora ma zostac wygieta, musi byc plaska.

Jeszcze raz dzieki za twoja pomoc.

Znalazlem firme w Gliwicach ktora posiada "Szlifierce do płaszczyzn " i jutro pojade sie zapytac ile takie szlifowanie kosztuje.
Moze potrafisz mi powiedziec orientacyjne koszty za powiedzmy, szlifowanie dwoch stron takiej blachy (1250x45x16). Szlifowana strona: tam gdzie jest 16mm grubosc, na dlugosci 1250mm.

Chodzi mi tylko o orientacyjne koszty, naprzyklad 50zl za te 2 strony, czy 200zloty albo jeszcze wiecej? (nie moge sie wyobrazic ze wiecej niz 100zl) :)

Pozdrawiam,
Denis Hentschel


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: atlc » 08 lut 2017, 00:44

Osobiście za 100 zł to nie chciałbym nawet zakładać tego na maszynę. :)

Szukaj kogoś z frezarką albo szlifierką. Struganie bym sobie odpuścił ze względu na czasochłonność procesu (a co za tym idzie wysoką ceną) oraz małą ilość firm z taką maszyną.


Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#5

Post napisał: denhen89 » 08 lut 2017, 12:40

atlc, dzieki za info.

Ja niestety nie mam pojecia jakie tu sa ceny za takie uslugi.

To znaczy na frezarce bylo by taniej ?(musi byc dlugi stol czy mozna tez przesuwac jak stul jest na 100% prosty?)

Zapytam innaczej: Kupie sobie blok stalowy o wymiarach: 1250mm dlugi x 100mm szyroki x 50mm wysoki.
Ten blok chcialbym tak wyfrezowac zeby pozniej mial forme litery "E".

Latwiej bedzie po zobaczeniu tego zdjecia (oczywiscie dlugosc bedzie 1250mm ale reszta w tych o tych samych wymiarach jak na zdjeciu) :
Obrazek

Cieszylbym sie jak bys mi mogl powiedziec jakie sa orientacyjne koszty na godzine pracy i ile godzin by to okolo trawlo, jak mozliwe :) Bo tak jak mowie, niemam pojecia o takich sprawach i niestety takie info przes szukanie w google nie moge znalezc. Tylko takie info jak "godzine pracy od 50zl do 200zl" :).

Z gory dzieki!

Pozdrawiam,
Denis


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: atlc » 08 lut 2017, 14:18

Innej informacji nie znajdziesz, przecież wszystko zależy od stopnia skomplikowania pracy, klientowi zawsze wydaje się, że jego zlecenie jest proste i na 5 minut roboty.

Masz dwie możliwości w zasadzie, albo to frezować, albo skręcić to z kilku obrobionych prętów i blachy.
Czy ktoś będzie chciał się podjąć tego z przemocowaniem- pewnie tak, ale to trzeba wysyłać rysunki do firm, dzwonić i pytać, objaśniając jednocześnie jakie masz wymagania co do wymiarów, jakości powierzchni i równoległości płaszczyzn.

Z rdzeni ferrytowych tego pewnie nie złożysz bo będą kosztowały około 1000zł.


Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#7

Post napisał: denhen89 » 09 lut 2017, 14:40

Czesc,

dzieki za info !

Ja sie moge wyobrazic ze to nie jest 5 min. Dopiero wczoraj rozmawialiem z ojcem meza mojej kuzynki i on ma Fezarka dosyc duza. (stol o dlugosci ca. 100cm) Nie myslalem nawet o nim bo nie wiedzialem co robi (nie mielismy zaden kontakt z soba)

Powiedzial mi ze bedzie musial przysuwac ta plyte stalowa, ale da sie to zrobic. Tez powiedzial ze bedzie napewno jakas mala roznica przy miejscach gdzie przesuwal i zeby bylo bardzo precyzyjnie to i tak bedzie trzeba to Szlifowac. Frezowanie moze trwal jakies 8h ale to tak powiedzial "na okolo". Wiec rozumie ze nie jest to 5 min. i gotowe ale to oczywiscie juz wczesniej sie moglem wyobrazic.

Skrecic z kilku obrobionych pretow i blachy: Dobry punk! Myslalem o tym. Mysle ze to jest dobra opcja. Nie najlepsza oczywiscie ale moze latwiejsza, bo znalazlem firme w Krakowie ( bth.pl) ktora sprzedaje prety o grobsci do nawet 50mm i szerokosci 100mm i moga je tez szlifowac. Wiec zamowilbym pare pretow i bym je skrecil. Nie bedzie trzeba frezowac. Mysle ze to jest najlepsza opcja.
Z rdzeni ferrytowych tego pewnie nie złożysz bo będą kosztowały około 1000zł.
Nie widzialem jeszcze takie rzenie. Dzieki za te info. Szukalem pasujace tylko zeby sprawdzic jak byla by cena, ale niestety nie moge znalezc pasujace rozmiary (98mm szerokosci, itd...).

Wiec, chyba skrece z gotowych plaskownikow po szlifu.

Jeszcze raz, wielkie dzieki!

Pozdrawiam,
Denis[/quote]

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#8

Post napisał: atom1477 » 09 lut 2017, 14:55

Taki elektromagnes powinien być wykonany z odpowiedniej stali, inaczej będzie ciągle trochę trzymał przedmiot. No chyba że będzie resetowany za pomocą np. prądu zmiennego o malejącej amplitudzie.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1676
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#9

Post napisał: InzSpawalnik » 11 lut 2017, 10:30

Denis,
To jest typowa praca na:
SZLIFIERKA DO PLASZCZYZN Z LOZEM MAGNETYCZNYM.
Znajdziesz takie bez problemu w wielu zakladach sa.
Co Ciebie sprowadzilo do PL ? I czemu wybor padl wlasnie na bytom ?


Autor tematu
denhen89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7
Posty: 69
Rejestracja: 07 lut 2017, 16:01
Lokalizacja: Bytom

#10

Post napisał: denhen89 » 11 lut 2017, 21:07

Sorry za pozna odpowiedz!
Wysłany: 2017-02-09, 14:55
Taki elektromagnes powinien być wykonany z odpowiedniej stali, inaczej będzie ciągle trochę trzymał przedmiot.
Dzieki za info atom1477. Wiem o tym efekcie i nie byl by to jakis wielki problem (mysle ze przedmiot nie bedzie sie dluzej niz 2-5 sek trzymal, moglbym z tym zyc).
No chyba że będzie resetowany za pomocą np. prądu zmiennego o malejącej amplitudzie.
Mozesz mi wiecej powiedziec o tym? Nie jestem elektronikiem, wiedz nie bardzo sie znam na takich rzeczach ale jestem bardzo ciekawy.

@InzSpawalnik:
Denis,
To jest typowa praca na:
SZLIFIERKA DO PLASZCZYZN Z LOZEM MAGNETYCZNYM.
Znajdziesz takie bez problemu w wielu zakladach sa.
Czesc, i dziekuje bardzo za info!
Wczoraj dowiedzialem sie ze wcale nie musi byc to zrobione az tak precyzyjnie. Czyli, wystarczy 0,1-0,5mm jak mozna to tak powiedziec (niewiem czy sie to tak pisze/mowi: w obszarze dziesiątych).

Planuje kupic Frezarka ala Optimum MB4, albo cos podobnego i bym sam to sprobowal zrobic. Zna moze ktos cos podobnego do Optimum MB4 i ma jakies doswiadczenia ? Glownie chodzi o frezowanie w stali, wiec mocny silnik, duzy stol (najlepiej od 800mm dlugosci) i obrotoy podobne jak przy Optimum MB4 (do 3200rpm).
Co Ciebie sprowadzilo do PL ? I czemu wybor padl wlasnie na bytom ?
Zanim przyjechalem do Polski, mieszkalem z moja byla w Finlandii przes rok. Tam otworzylem mala firme ale nie chcialem tam zostac a ze wzgledu na firme, pasowalo przyjechal do Polski. Do 17 roku zycia (dopoki chodzilem do szkoly) przyjedzalem co roku do Polski, czesto po 4 razy w roku. Moja cala rodzina pochodzi z Polski, ale wlasnie mialem problem z rozmowa bo w domu (w niemczech) rozmawialismy tylko po Slasku :D. Bytom przes to, bo Rodzice tu postawieli Dom. Mieszkalem z moja byla (Finka) w Katowicach, ale jak roztalismy sie to nie widzialem sensu zostac tam sam. Tez chcialem kupic Owczarka, zbudowac warsztat (przebudowa duzej piwnicy), wiec same plusy mieszkac w "naszym" domu. Mieszkam blisko Tarnowskich Gor (Dolomity, Lasy, itd.) i mi to bardzo odpowiada.

Jeszcze raz dzieki!

Pozdrawiam,
Denis

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”