Wymiana wrzeciona na troszke mocniejsze, problem

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
Edenta
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Wymiana wrzeciona na troszke mocniejsze, problem

Post napisał: Edenta » 29 mar 2025, 19:05

Cześć, w mojej frezarce padło wrzeciono, łożyska i podobno uzwojenie. Dotychczasowe wrzeciono mało 0.8kw, firma jeager
Zamowilem chiński odpowiednik, ponoć o takich samych parametrach ale na obudowie widnieje napis 0.97kw.
Zamontowałem je, pasowało, dziala. Skalibrowałem maszynę, wszystko ok. Natomiast podczas pracy po jakimś czasie wypluło mi błąd od falownika - zbyt niskie napięcie zasilania.
Pojawiał się kilkuktornie.
Do tego końcówka wrzecoona przy narzędziu grzeje się powiedziałbym mocno. Wyzej obudowa wrzeciona jest lekko ciepła.
Patrzyłem że podczas pracy natężenie ma głównie ok 2a ale potrafi skakać pod 4 5 6 i chyba przy 6 wywala błąd.

Gdzie szukać rozwiązania? Czy to coś skomplikowanego?
Rozumiem, że trzeba przeprogramować falownik?

A może znajdzie się ktoś chętny do pomocy, maszyna pracuje na oprogramowaniu pc cam od kimli

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Wymiana wrzeciona na troszke mocniejsze, problem

Post napisał: tuxcnc » 29 mar 2025, 19:14

Edenta pisze:
29 mar 2025, 19:05
Rozumiem, że trzeba przeprogramować falownik?
Dokładnie tak.
Wrzeciono nie jest identyczne, więc niektóre parametry mogą się różnić o 10-20%. Żadnego wpływu na pracę mieć to nie będzie, ale falownik może wywalać błąd jeśli jest ustawiony na mniej.
Które to konkretnie ustawienia, to trzeba szukać w manualu, bo w różnych modelach mogą być w różnych miejscach i inaczej się nazywać.
Jeśli chodzi o grzejące się łożyska, to mówiąc po chińsku, to jest zepsute, ale dopóki działa to się tym nie przejmuj...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”