Wymiana narzedzia 430?

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#11

Post napisał: PiRo_man » 06 wrz 2013, 22:24

Ehhh... Tak to jest jak się coś robi, ale nie wie się co. Nie miałeś tam wstawiać numeru 0, tylko pozostawić puste pole (nie przypisywać żadnego numeru).

Przypisując wszystkim narzędziom numer 0 w "slocie magazynu", według maszyny wszystkie wylądowały we wrzecionie... Nie dziwie się że ześwirowała. Ja też bym ześwirował.

Co do zmiany referencji punktów podjazdu pod wymianę narzędzia, to nie wiem gdzie one się znajdują, a nawet jakbym wiedział, to widząc Twój poziom wiedzy i tak bym Ci nie powiedział. Ba, nawet więcej, nie podpowiem Ci nawet gdzie mniej więcej tego szukać, bo możesz sobie całkiem sp....lić karierę.



Tagi:


logicsys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 03 lis 2010, 21:25
Lokalizacja: Norwegia

#12

Post napisał: logicsys » 07 wrz 2013, 13:04

Ale nie da sie zostawic pustego pola. Kasuje i samo wskakiwalo zero. A mniej wiecej w danych maszynowych pewnie gdzies to jest i tak predzej czy pozniej znajde. Wiedza jaka jest taka jest proboje sie czegos nauczyc nowego, a o moja karere sie nie martw...

Lepiej powiedz jak mam zrobic te puste pola. Pewnie prosta sprawa, ale ja nie wiem jak. :wink:
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#13

Post napisał: PiRo_man » 07 wrz 2013, 14:39

Twój przed ostatni post, pierwsze dwa zdjęcia. W kolumnie P jest numer slotu w magazynie, w kolumnie T jest numer narzędzia. Jeśli pozostawisz puste pole (tak jak na drugim screenie numer 19 i 20), to powinieneś mieć możliwość ręcznej wymiany narzędzia przy wywołaniu jego numeru.

Na czwartym zdjęciu masz "Manual tool change", czyli coś Ci zadziałało.

Ja też nie jestem alfą i omegą i nie wiedziałem wszystkiego od początku, też sam do wszystkiego dochodziłem, ale jak czegoś kompletnie nie wiedziałem, to nie grzebałem i nie zmieniałem.

Jeszcze co do tych slotów w magazynie, to kasowanie numery narzędzia spod danego slotu można jeszcze załatwić tak, że przypisujesz temu narzędziu jakiś konkretny numer (broń Boże numer "0"), i ten sam numer przypisujesz sąsiedniej pozycji, w tym momencie z poprzedniego numeru powinno Ci zniknąć przypisanie, i numer powinien być "wolny".

BTW: Nie wiem na jakiej maszynie pracujesz, w każdym razie u mnie wygląda to tak, że jak ręcznie wymieniam narzędzie, to przy wymianie muszę nacisnąć przycisk zwolnienia drzwi, zdjąć blokadę drzwi, potwierdzić chęć wymiany narzędzia, zwolnić wrzeciono, wsadzić narzędzie, zaciągnąć wrzeciono, założyć blokadę, i zatwierdzić przyciskiem "START".


logicsys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 03 lis 2010, 21:25
Lokalizacja: Norwegia

#14

Post napisał: logicsys » 07 wrz 2013, 15:31

No to tym sposobem, wpisujac wszedzie zero tez robilem to samo. Tylko przy jednym slocie bylo ono przypisane. Przelaczalem pozniej te narzedzia i dzialalo. Miedzy T 18 a 20. Pozniej cos jej odbilo i zaczely sie cyrki. Moze to problem ze sterowaniem, bo co jakis czas jakies dziwne bledy wywala. Maszyna ma juz 12 lat ciezkiej pracy, wiec pewnie ma prawo.

No nic dzieki za sugestie, moze cos mi wpadnie do glowy jeszcze to bede pytac.

Pozdro
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#15

Post napisał: PiRo_man » 07 wrz 2013, 22:31

logicsys pisze:(...) Pozniej cos jej odbilo i zaczely sie cyrki. (...) dziwne bledy wywala. (...)
No, to wiele wyjaśnia. Nic, próbuj. Powodzenia


logicsys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 03 lis 2010, 21:25
Lokalizacja: Norwegia

#16

Post napisał: logicsys » 07 wrz 2013, 23:13

No wiem, ze brzmi to jak tekst operatora, ze maszyna mnie nie rozumie. No ale poki co moja wiedz anie jest w stanie tego wytlumaczyc :mrgreen: ALe zostaje probowac
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam


bossman18
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 13 lip 2019, 10:55

Re: Wymiana narzedzia 430?

#17

Post napisał: bossman18 » 13 lip 2019, 11:16

Witam. Mam również problem z wymianą narzędzie i kilka błędów na maszynie Cincinnati Arrow 2 750 2003r. Ogolnie z tego co się zorientowałem z tematu to maszyna nie ma tabeli tool_p.tch chciał bym ją stworzyć ale nie wiem jak powinna wyglądać sprawdziłem parametry mp7480 zdjęcie na dole nie wiem jaki powinien byc.Ogolnie maszyna po przez komendę M6 uruchamia magazyn i wybiera losowy kubek ale przez toll call nie działa.Na dole wstawiłem zdjęcia. Prosiłbym o pomoc w uruchomieniu tego magazynu i sprawdzeniu błędów.
https://photos.app.goo.gl/HiDxxAFzMsMewYii8


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 126
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

Re: Wymiana narzedzia 430?

#18

Post napisał: kuba1im » 13 lip 2019, 12:26

Nie wybiera losowy kubek tylko taki jaki ostatnio był wywołany tool call. Na mojej maszynie (z hh 530) tool call przygotowywał narzędzie a M6 je wymieniało a więc jeśli chciałem pobrać jakieś narzędzie to polecenie wyglądało: tool call 1 s1000 m6. Magazyn był na 50 narzędzi więc po pobraniu narzędzia wstawiany był drugi tool call z następnym narzędziem, tyle że już bez M6. Wtedy już podczas obróbki magazyn przygotowywał sobie kolejne narzędzie i wymiana była szybsza. Do wymiany z ręki ustawiłem pozycję w magazynie większą niż było fizycznie miejsc np pozycja 100 i wywoływane było m66 a nie M6.


bossman18
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 13 lip 2019, 10:55

Re: Wymiana narzedzia 430?

#19

Post napisał: bossman18 » 13 lip 2019, 14:16

A wiesz może dlaczego zawsze po włączeniu maszyny i zpozycjonowaniu wyskakuje mi błąd position pocket 1 in spindle I z czym to jest związane przez CE tego nie mogę skasować muszę potwierdzić zielonym dopiero maszyna jest gotowa do pracy


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 126
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

Re: Wymiana narzedzia 430?

#20

Post napisał: kuba1im » 13 lip 2019, 16:30

Nie znam tej maszyny, więc nie pomogę. Rozumiem, że wcześniej tego nie było. A może to normalna procedura podczas odpalania tej maszyny?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”