Jak to ma być do prac jednostkowych to ja bym proponował wycinanie nożem wleczonym:
Albo nożem obracanym:
Koszt wykonania jednego zestawu wykrojników prawdopodobnie będzie większy niż koszt wykonania plotera CNC który by korzystał w takiego noża wleczonego/obracanego.
A nożem można wycinać dowolne wzory. Wykrojnik trzeba by zmieniać przy każdej zmianie projektu.
Wykonanie wykrojnika do papieru
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wykonuję wykrojniki na okrągło, wycinam stemple, matryce,płyty prowadzące na drutówkach i mogę oglądać jak to wygląda od początku. Od ucinania materiału,frezowania gabarytów,poprzez wiercenie otworów, obórkę cieplną, szlifowanie, obróbkę na drążarkach aż do składania i testowania.
Na pewno się nie opłaca robić wykrojnika.Wykrojnik ma to do siebie że będzie wycinał tylko jeden kształt no i oprócz wykrojnika potrzebna jest prasa. Chcemy inny kształt ? kupujemy kolejny wykrojnik.
Takie fikuśne kształty jak w linku oznaczają mnóstwo roboty na maszynach CNC, albo drążarkach albo frezarkach a to nabija koszty.
Hobbystycznie nie jest to opłacalne żeby zamawiać wykrojnik.
Znacznie lepiej poszukać plotera o polu jakieś 50x50 cm chyba więcej nie trzeba. Kupić parę frezików średnicy 1mm i się bawić. Ewentualnie jak ktoś napisał wyżej nóż wleczony
Na pewno się nie opłaca robić wykrojnika.Wykrojnik ma to do siebie że będzie wycinał tylko jeden kształt no i oprócz wykrojnika potrzebna jest prasa. Chcemy inny kształt ? kupujemy kolejny wykrojnik.
Takie fikuśne kształty jak w linku oznaczają mnóstwo roboty na maszynach CNC, albo drążarkach albo frezarkach a to nabija koszty.
Hobbystycznie nie jest to opłacalne żeby zamawiać wykrojnik.
Znacznie lepiej poszukać plotera o polu jakieś 50x50 cm chyba więcej nie trzeba. Kupić parę frezików średnicy 1mm i się bawić. Ewentualnie jak ktoś napisał wyżej nóż wleczony
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Pierwszy lepszy ploter nie nada się do papieru jeśli już to ploter z płaskim stołem i do takiej drobnicy z aktywną głowicą do cięcia! (nie mówię tu o głowicy oscylacyjnej bo to stosuje się do tektury falistej)dasza77 pisze:Pierwszy lepszy ploter tnący powinien sprostać.
Na dłuąszą metę okaże się bardziej uniwersalny i tańszy w eksploatacji eksploatacji zważywszy na koszt wykrojników.
Może być jeszcze laser jednak linie cięcia będą charakterystycznie przypalone, no i ten zapaszek

Frezy w papierze będą dawały bardzo brzydkie linie cięcia będą go wręcz szarpały.ak47 pisze:
Papier ma jeszcze jedną wredną cechę niestety narzędzia się bardzo szybko tępią

Dlatego wszystkie plotery do cięcia papieru kartonu itp. wykorzystują ostrza wymienne i to w miarę tanie w zakupie.
Nóż wleczony również ma swoje ograniczenia musi mieć jak najmniejszy offset od osi obrotu
I najciekawsze wszystkie powyższe sposoby nie spełniają jednego założenia nie wykonają tłoczenia tylko cięcie

Z tego co zauważyłem wczoraj w googlach te wszystkie wykrojniczki są produkowane na masową skalę i niektóre według sprzedawców są stalowe/metalowe ale dopóki nie weźmie się do ręki trudno coś o nich powiedzieć.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Wykonanie wykrojnika do papieru
Witam serdecznie wszystkich Panów, dodam pierwiastek żeński w tej rozmowie.
Wykrojniki zdecydowanie są metalowe (często w pracowniach przyczepiane są do tablic magnetycznych, co ułatwia segregację)
Plotery do cięcia papieru mogę polecić 2: SILHOUETTE i CRICUT i jeżeli chodzi o prace scrapbooking - owe, hobbystyczne są to plotery w pełni wystarczalne i naprawdę bardzo dobre (każdy z nich ma swoje plusy i minusy).
Faktycznie funkcja tłoczenia w ploterach jest mocno ograniczona, ale jest możliwa, wystarczy opanować dobrze ploter (jednak nigdy nie będzie to tak jak w wykrojniku)
Z chęcią dowiem się w jaki sposób zrobić wykrojnik (szukam tego od jakiegoś czasu ale zdaje mi się, że to wiedza tajemna, która jest mocno ukrywana).
Na rynku Chińskim produkują wykrojniki za grosze.
W wykrojniku są ważne bardzo krawędzie żeby były ostre i przecinały papier 300 g, ale żeby np przy papierze 200 g nie przecinał się papier w miejscu tłoczenia.
Jeżeli ktoś jest w stanie wykonać wykrojnik według mojego projektu (uwaga mocno ażurowe wzory) to bardzo proszę o kontakt, bo na rynku scrapbooking-owym jestem dość rozpoznawalna i mam opracowany rynek zbytu
Wykrojniki zdecydowanie są metalowe (często w pracowniach przyczepiane są do tablic magnetycznych, co ułatwia segregację)
Plotery do cięcia papieru mogę polecić 2: SILHOUETTE i CRICUT i jeżeli chodzi o prace scrapbooking - owe, hobbystyczne są to plotery w pełni wystarczalne i naprawdę bardzo dobre (każdy z nich ma swoje plusy i minusy).
Faktycznie funkcja tłoczenia w ploterach jest mocno ograniczona, ale jest możliwa, wystarczy opanować dobrze ploter (jednak nigdy nie będzie to tak jak w wykrojniku)
Z chęcią dowiem się w jaki sposób zrobić wykrojnik (szukam tego od jakiegoś czasu ale zdaje mi się, że to wiedza tajemna, która jest mocno ukrywana).
Na rynku Chińskim produkują wykrojniki za grosze.
W wykrojniku są ważne bardzo krawędzie żeby były ostre i przecinały papier 300 g, ale żeby np przy papierze 200 g nie przecinał się papier w miejscu tłoczenia.
Jeżeli ktoś jest w stanie wykonać wykrojnik według mojego projektu (uwaga mocno ażurowe wzory) to bardzo proszę o kontakt, bo na rynku scrapbooking-owym jestem dość rozpoznawalna i mam opracowany rynek zbytu