Wyciągnięcie spiralne

Jak to zrobić


Autor tematu
Lzoor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 60
Rejestracja: 14 paź 2017, 14:24
Lokalizacja: Wroclaw

Wyciągnięcie spiralne

#1

Post napisał: Lzoor » 24 lis 2022, 19:05

Cześć, jak wykonać takie wyciągnięcie że z jednej strony wysokość jest 20mm a druga strona schodzi do zera. Obrazek




Autor tematu
Lzoor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 60
Rejestracja: 14 paź 2017, 14:24
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Wyciągnięcie spiralne

#2

Post napisał: Lzoor » 25 lis 2022, 04:21

?


Adi123
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 362
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Wyciągnięcie spiralne

#3

Post napisał: Adi123 » 25 lis 2022, 06:32

Jeżeli toa być 1/2 pierścienia o wysokości od 0 do 20 mm( tak to rozumiem) to po prostu zrób ma płaszczyźnie cięcia tego pierścienia szkic o kształcie którego byś chciał się pozbyć i wytnij go po prostu


kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 15718
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Wyciągnięcie spiralne

#4

Post napisał: kamar » 25 lis 2022, 09:16

Tak się nie da bo płaszczyzna będzie pod kątem. Raczej bym próbował zaginać trójkąt.
:)


StudentIB
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 480
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyciągnięcie spiralne

#5

Post napisał: StudentIB » 25 lis 2022, 10:34

Powinno wystarczyć wyciągnięcie po profilach (loft) z krzywą prowadzącą. Jak ostatni przykład na tej stronie: https://help.autodesk.com/view/fusion36 ... LOFT-SOLID


Autor tematu
Lzoor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 60
Rejestracja: 14 paź 2017, 14:24
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Wyciągnięcie spiralne

#6

Post napisał: Lzoor » 25 lis 2022, 15:06

dzięki koledzy za wasze odpowiedzi ale ja taki obeznany w fusion jeszcze nie jestem , przykład StudentIB co podałeś nie jest dla mnie w pełni zrozumiały , dopiero stawiam pierwsze kroki, fajnie by było jakby ktoś w kilku krokach pokazał na przykładzie mojego szkicu jak tego dokonać.
Pozdrawiam.


Autor tematu
Lzoor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 60
Rejestracja: 14 paź 2017, 14:24
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Wyciągnięcie spiralne

#7

Post napisał: Lzoor » 25 lis 2022, 18:15

gotowy.jpg

Ogarnąłem temat, podpowiedź StudentIB była pomocna, zajęło mi to trochę czasu ale już wiem jak to zrobić, dzięki wszystkim za poświęcenie uwagi tematowi. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”