wybijarka z Siemens Sinumerik 3

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
malinas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 30 wrz 2015, 19:37
Lokalizacja: Lubin

wybijarka z Siemens Sinumerik 3

#1

Post napisał: malinas » 30 wrz 2015, 19:57

Witam.
Ponieważ to mój pierwszy post więc witam wszystkich użytkowników.
Mam też jedno pytanie ponieważ nawaliła nam wybijaka ze sterownikiem Siemens Sinumerik 3
Mianowicie po włączeniu maszyny sterownik uruchamia się natomiast na panelu operatora nie ma kompletnie nic. Na panelu z CPU świeci się dioda stop. po resecie miga na chwilę Run i zaraz stop.Jestem elektrykiem wiec sprawdziłem wszystkie napięcia jakie można było pomierzyć zgodnie z dokumentacją elektryczną. Nie znam się na sterownikach więc tylko wyczyściłem niektóre panele z grubej warstwy pyłu i brudu ale sterownik nie odpalił nadal. Dziś miał być serwis od tych sterowników ale nie dojechał. szkoda bo wysłaliśmy wszystkie fotki tego sterownika.Może ktoś z was zna się na tych sterownikach? może wymiana jakieś karty z tego sterownika ożywi naszą wiekową maszynę :-)
Pozdrawiam Malinas.Obrazek



Tagi:


cnc35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 81
Rejestracja: 25 lip 2010, 21:40
Lokalizacja: PL

#2

Post napisał: cnc35 » 01 paź 2015, 09:03

On postawił nam taki sam system do życia.
Paweł, tel 692410022


Autor tematu
malinas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 30 wrz 2015, 19:37
Lokalizacja: Lubin

#3

Post napisał: malinas » 01 paź 2015, 10:08

Wielkie dzięki za numer.Narazić próbujemy z Panem który ogłasza się na tym forum


Autor tematu
malinas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 30 wrz 2015, 19:37
Lokalizacja: Lubin

#4

Post napisał: malinas » 03 paź 2015, 09:06

A zapomniałem dodać że wymieniłem padnięte baterie podtrzymujące ale miałem nadzieję ze system wstanie z epromów tej maszyny. Jak kupiliśmy tą wykrawarkę rewolwerową Twin Power rok temu, nikt naszym elektrykom demontującym tą maszynę nie powiedział o wymianie baterii wiec maszyna chodziła aż się wyładowały poza tym u nich baterie wymieniał serwis przy przeglądach rocznych. A ze nikt nie ma danych zapasowych więc musimy wzywać serwis fabryczny tej maszyny.
Pozdrawiam Malinas.


CNC-Bogi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 272
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

#5

Post napisał: CNC-Bogi » 05 paź 2015, 17:02

Szkoda, że nikt nie zapytał wcześniej, przy przejmowaniu maszyny używanej,
"co trzeba uczynić dla zapewnienia temu CNC niezawodnej exploatacji".


tukan555
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2015, 22:45
Lokalizacja: Puławy

#6

Post napisał: tukan555 » 05 sie 2016, 10:30

Trzeba wykonać tak zwany reset twardy aby wejść w ustawienia serwisowe i wpisać dane maszynowe i maszyna będzie działała. Rozładowana bateria podtrzymująca pamięci EEprom daje taki efekt. Wyjecie płyt z eepromami również powoduje wyczyszczenie danych maszynowych wiec trzeba z tym uważać. Wpisanie nie jest problemem tylko schodzi się troszke


pawlo1979
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 10 wrz 2020, 06:48

Re: wybijarka z Siemens Sinumerik 3

#7

Post napisał: pawlo1979 » 10 wrz 2020, 06:52

Witam
w jaki sposób wpisać dane, gdzie?


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 452
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: wybijarka z Siemens Sinumerik 3

#8

Post napisał: andrjalo » 12 wrz 2020, 14:14

Proszę o kontakt na priv.


stachuatx7
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 03 cze 2016, 10:07
Lokalizacja: Mielec

Re: wybijarka z Siemens Sinumerik 3

#9

Post napisał: stachuatx7 » 25 paź 2020, 01:56

pawlo1979 pisze:
10 wrz 2020, 06:52
Witam
w jaki sposób wpisać dane, gdzie?
Zależy jakis system. Single PLC albo Dual PLC (3T albo 3TT) Do nich procedura jest podobna ale jednak nie ta sama.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”