Wrzeciono ISEL

Uruchominie falownika

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Wrzeciono ISEL

#1

Post napisał: pltmaxnc » 29 mar 2019, 11:06

Koledzy , czy ktoś posiada takie wrzeciono i wie jak to się uruchamia.
Produkcja ISEL , model FC 1200-C

Obrazek

Na załączonym wyświetlaczu można ustawić parametry lecz on/off jest przez kabel i port rs.
pobrałem manual , liczy 60 stron, mam również jakiś oprogramowanie na dyskietkach 1,44, nawet nie mam tego jak sprawdzić , może jest jakaś droga na skróty.
Sprzęt liczy sobie ponad 20 lat , ale jest w dobrym stanie.




pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6832
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Wrzeciono ISEL

#2

Post napisał: pukury » 29 mar 2019, 14:42

Hej.
Może w tym jakimś oprogramowaniu jest odpowiedź .
Nic tylko załatwić FDD 1.44 i zgrać co tam jest na pena.
Taką mam koncepcję :wink:
Tak czy siak mogą być problemu - tam FAT - tu NTSC ( lub i co innego ).
pzd.
Mane Tekel Fares


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2197
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wrzeciono ISEL

#3

Post napisał: Steryd » 29 mar 2019, 16:21

to nie jest kabel RS, tylko ma wtyczkę DB9. na 99% jest tam wejście z przekaźnika.
Można?
Morzna!!!


gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono ISEL

#4

Post napisał: gniazdo » 30 mar 2019, 06:40

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... Z38gdJwTfc

Wszystko jest na 11 stronie opisane niestety po języku który nie do końca ogarniam

Ale interesują cię piny 1,2,9 sterowanie analogowe, oraz 3,11 kierunek w lewo,prawo


Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: Wrzeciono ISEL

#5

Post napisał: pltmaxnc » 01 kwie 2019, 11:33

Niestety silnik ani drgnie.
W moim falowniku gniazdo DB15 jest zabezpieczone "dekielkiem" a dostępne DB9.
Dobrałem się od środka do przewodów , próbowałem różnych kombinacji ale żadnej reakcji.
Wygląda na to, że uruchamianie silnika powinno być z komputera , DB9 ma cztery kable , w opisie Tx=, Tx-, Rx+, Rx- czyli klasyczny serial.
Chciałem odczytać otrzymane dyskietki ale jest to niemożliwe , chyba wywietrzały przez te 25 lat.
Wygrzebałem do tego stary komputer z napędem 1,44 i tu niespodzianka.
Komp z przed kilkunastu lat z celeronem 2Gb i Win98 okazał się znacznie szybszy od Win10 z i5 na którym dziś pracuję.
Czy naprawdę jestem ostatnim użytkownikiem takiego sprzętu.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1565
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wrzeciono ISEL

#6

Post napisał: atlc » 01 kwie 2019, 15:26

Z dyskietkami się nie zniechęcaj, sprawdź je na DOS-ie, miałem tak z dyskietkami od prasy LVD, pod windows XP puste, w DOS-ie pełna zawartość.

Rozkręcałeś obudowę? Bo to że nie ma DB15 na panelu nie znaczy, że wewnątrz na płycie sterującej nie ma tego złącza.
Może być "zgodnie z zamówieniem" brak w tym egzemplarzu łącznika między płytą a obudową, a elektronika zapewne nie będzie się niczym różniła.


Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: Wrzeciono ISEL

#7

Post napisał: pltmaxnc » 01 kwie 2019, 21:26

Uruchomiłem kompa w dosie ale objaw podobny , trochę odczyta i mieli w kółko, dyskietki do bani...
Rozebrałem falownik i od środka jest gniazdo DB15 ale podłączanie wg. manuala nie powoduje żadnej reakcji.
trzeba chyba kupić nowy falownik bo nie mam już żadnych pomysłów


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6832
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Wrzeciono ISEL

#8

Post napisał: pukury » 01 kwie 2019, 21:40

Hej.
A ja miałem tak - na jednej stacji FDD czytało - na innej nie - a jeszcze innej trochę.
Nie wywalaj ich - może da się jakoś odzyskać soft.
Mam chyba jeszcze kilka FDD .
pzd.
Mane Tekel Fares


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2197
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wrzeciono ISEL

#9

Post napisał: Steryd » 01 kwie 2019, 21:56

trzeba przyjrzeć się tej instrukcji, albo dogadać się z austriakami. może da sie zdobyć jakąś instrukcję w ludzkim języku.
Prawdopodobnie coś trzeba podłaczyć do tego DB9 (jeśli to jest faktycznie RS to musi być wysłane jakieś polecenie tekstowe).
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: Wrzeciono ISEL

#10

Post napisał: pltmaxnc » 01 kwie 2019, 23:02

No właśnie , gdyby podejrzeć co jest wysyłane można by jakoś to obejść....
Dlatego szukam kogoś kto ma coś podobnego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”