Wpływ korozji na cięcie plazmą

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 201
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Wpływ korozji na cięcie plazmą

#1

Post napisał: lukasz89 » 05 lip 2020, 15:58

Witam. Przyjechał do nas materiał znacznej grubości i dość mocno skorodowany z jednej jak i z drugiej strony. Czy rdza będzie utrudniać proces cięcia czy raczej nie ma ona większego znaczenia dla łuku tnącego ? Jest możliwość aby to wyśrutować. Jeśli śrutować to z obydwu stron czy wystarczy z jednej górnej strony ? Chciałbym się dowiedzieć czy korozja wpływa na ogólną jakość cięcia, a więc ukosowanie, ilość żużlu od spodu i czy przede wszystkim może spowodować trudności z przecięciem tak grubej blachy ? Domyślam się, że mogą wystąpić problemy z masą i mierzeniem przed przebijaniem płyty z racji, że w naszym przypadku detekcja odbywa się poprzez chwilowy kontakt (zjechanie i dotknięcie) końcówki osłony dyszy z powierzchnią materiału. Pozdrawiam.



Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 9464
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#2

Post napisał: RomanJ4 » 06 lip 2020, 09:56

A nie można ich obić przed cięciem by pozbyć się luźnej korozji?
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 201
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#3

Post napisał: lukasz89 » 07 lip 2020, 22:12

Można oczywiście. Co ma odlecieć to odleci, a co zostać zostanie. Większość i tak zostanie. Plazma po jakimś czasie przestaje przecinać szczególnie po zmianie kierunku i zastanawiam się czy to nie jest wina właśnie rdzy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 9464
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#4

Post napisał: RomanJ4 » 08 lip 2020, 01:14

W sumie to tlenek żelaza, powinien raczej bardziej utleniać/spalać stal a nie utrudniać, zwłaszcza przy zastosowaniu mieszaniny azotu i wodoru, mieszaniny argonu i wodoru, ale...
https://www.esab.pl/pl/pl/education/blo ... uality.cfm

a może przyczyna leży gdzie indziej
Pomiar wysokości arkusza.
Przecinaki AJAN umożliwiają wybór typu pomiaru wysokości arkusza. W zależności od rodzaju wypalanej blachy (grubość i rodzaj) operator może wybrać pomiary łukowe, dotykowe i pojemnościowe. Ta opcja jest aktywna tylko podczas procesu nakłuwania. W cyklu cięcia sterownik zawsze automatycznie przełącza pomiar na łuk.

Pomiar łukowy
stosowany jest przy cienkich materiałach, gdzie pomiar dotykowy może spowodować przesunięcie materiału, natomiast pojemnościowy ze względu na rdze źle odczytuje jego wartości.

Pomiar pojemnościowy
najstarsza metoda badania wysokości blachy, jednak zawodzi na brudnych arkuszach i podczas mierzenia wysokości przy krawędzi.
https://ajanpolska.pl/oferta/przecinarki-plazmowe/
pozdrawiam,
Roman


niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#5

Post napisał: niedal » 08 lip 2020, 07:23

Ciąłem kiedyś stare, skorodowane belki stalowe plazmą i większy problem jest gdy są pomalowane grubo farbą i nie ma kontaktu do zajarzenia łuku. Przy rdzy zawsze się zajarzył. Od spodu za to trzeba było więcej syfu obić po cięciu

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 774
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#6

Post napisał: robal43 » 08 lip 2020, 13:39

Noe ma znaczenia więcej syfu .. to wszystko
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 201
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#7

Post napisał: lukasz89 » 09 lip 2020, 22:05



Autor tematu
lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 201
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#8

Post napisał: lukasz89 » 10 lip 2020, 21:17

Czy źródło może się przegrzewać powodując trudności z przecinaniem materiału po pewnym czasie ? Sztuki które tniemy nie są małe, pole powierzchni 175674.693 mm2, długie odcinki i łuki także maszynka ma co robić. Blacha to 30, ośrutowana z dwóch stron, jednak dalej zdarzają się nie docinki w różnych momentach, a i obniżenie posuwu tak jakby nie pomaga, wentylator chodzi na maksymalnych obrotach.

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 774
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#9

Post napisał: robal43 » 12 lip 2020, 20:58

Jak moze sie źródło przegrzewac na skutek rdzy na arkuszu blachy ? No qrw.....
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 460
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Wpływ korozji na cięcie plazmą

#10

Post napisał: dudziak4 » 12 lip 2020, 22:36

robal43 pisze:
12 lip 2020, 20:58
Jak moze sie źródło przegrzewac na skutek rdzy na arkuszu blachy ? No qrw.....
Raczej przegrzewanie źródła to osobny temat.
Odnośnie rdzy to ja u siebie nie zauważyłem żeby maiła jakiś większy wpływ na jakość cięcia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”