Wózek gastronomiczny od strony prawnej

Jakzrobic wozeg gastronomiczny żeby sanepid się nieprzyczepil

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
bambus1121
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 41
Rejestracja: 02 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: swietokrzyskie

Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#1

Post napisał: bambus1121 » 18 maja 2019, 13:00

Witam wszystkich. Siedzę sobie właśnie w cieplejszych krajach i planuje przenieść jedna z tutejszych atrakcji do pl. Od względów technicznych potrzebować będę zbudować wózek gastronomiczny z lodówka. Południa szukam wpl takiego do kupienia i nic niema więc trzeba zakasac rękawy. Technicznie banalna sprawa z racji tego że serwisu je takie urządzenia ale jak to wygląda podwzgledem prawnym czy taka samorobke dopuszcza mi do użytku.? Czy lepiej kupić coś o podobnym zastosowaniu i przystosować pod siebie. Jeśli jest możliwość zalegalizowania sam-a to z miłą chęcią go zbuduje. Jeśli są jakieś restrykcje o to materiału czy np zastosowanych gazów w agregatach chłodniczych z chęcią przyswoje potrzebna wiedzę. Jeśli ktoś ma z tym doświadczenie to bardzo proszę o pomoc. Przepraszam za polskie znaki., ciągle przestawia mi się klawiatura za granicą.



Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3103
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#2

Post napisał: Zienek » 18 maja 2019, 13:05

Najpewniej będzie postawić profesjonalny stół gastronomiczny na kołach.

http://www.rilling.pl/PL/Stoly-chlodnic ... osc-600mm/

Bo o coś takiego chodzi, jak mniemam.


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 782
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#3

Post napisał: atlc » 18 maja 2019, 15:43

Nie chodzi czasami o lody rolowane (tajskie)?
Jak tak, to nie jest to u nas nowość:)
Od kilku lat widuję w Warszawie.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 510
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#4

Post napisał: piromarek » 18 maja 2019, 15:50



Autor tematu
bambus1121
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 41
Rejestracja: 02 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: swietokrzyskie

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#5

Post napisał: bambus1121 » 18 maja 2019, 16:02

Olodach tajski j myślałem jako o dodatku do stołu ale nie tylko. Ogolem gotowego rozwiązania niema. Trzeba albo zrobić albo przerobić. Interesuje mnie kwestia prawna samorobki. I czy mogę przy tym postawić pracownika.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#6

Post napisał: JacekBelof » 18 maja 2019, 19:37

Wydaje mi się, że najlepiej byłoby zwrócić się z pytaniem do sanepidu, to on jako organ najściślej nadzorujący zbiorowe żywienie, powinien mieć najlepsze rozeznanie.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 782
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#7

Post napisał: atlc » 18 maja 2019, 19:37

Miejsca narażone na bezpośredni kontakt z żywnością muszą być wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Musisz zadbać o taki sposób wykonania blatów, żeby nie było w nim łączeń w których mogą zalegać resztki żywności.
Myślę że wszelkie wątpliwości w tym temacie rozwieje Ci telefon do sanepidu.


orion32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 324
Rejestracja: 18 kwie 2017, 21:55

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#8

Post napisał: orion32 » 18 maja 2019, 21:23

I jeszcze CE ,żeby ,,wrowadzić do obrotu.".


33jannowak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 58
Rejestracja: 08 mar 2016, 00:55
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#9

Post napisał: 33jannowak » 19 maja 2019, 19:41

Dodam jeszcze że przyczepy zrobionej przez siebie typu ,, sam" nie zarejestrujesz.


Autor tematu
bambus1121
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 41
Rejestracja: 02 maja 2011, 14:37
Lokalizacja: swietokrzyskie

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

#10

Post napisał: bambus1121 » 19 maja 2019, 20:36

Ale możesz wszystko postawić na podwoziu przyczepy z Castoray, w takim razie najlepiej będzie zrobić tak jak mówicie podejść do sanepidu niech dadzą wytyczne na papierze i się do nich zastosować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”