Winda - wykonanie?

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Marcin.G
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Witam

Post napisał: Marcin.G » 01 paź 2009, 22:08

Spotkałem sie z podobna konstrukcja jaka chcesz wykonac w jednym z osrodków zdrowia w Mielcu (jak mieszkasz gdzies w poblizu to moge podac namiary)
Byla to winda wiejzdzaja na pierwsze pietro, pracowala ona na szynach i specjalnych kozyskach z taką tuleją przystosowana do szyny i byla prowadzona za pomoca 2 lub 3 metrowej sruby trapezowej i prawdopodobnie nakretki z brazu no i oczywiscie przełączniki krańcowe (konstrukcja nie wymaga hamulcow poniewaz majac skok sruby np 5mm - ona hamuje sama w sobie)

Pozdrawiam

Tagi:

greg45
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: greg45 » 02 paź 2009, 21:25

Witam
W jednym z ośroków zdowia spotkałem się z windą dla niepełnosprawnych napędzaną siłownikiem hydraulicznym.Konstrukcja ciekawa, zbudowana w ten sposób że do tłoka siłowniaka hydraulicznego zamocowano zblocze liny połączonej z kabiną.Pompa olejowa silnk i zbiornik oleju umieszczone w maszynowni ,olej do siłownika poprzez elektrozawory.Kabina wył krańcowe .Ale czy to nie był by przerost formy nad treścią, chociaż odpadają przekładnie do liny, przeciwwagi kabiny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Łuki31 » 02 paź 2009, 23:15

Witam
To ja wtrącę swoje trzy , robiłem windę ze szwagrem ,i zrobiliśmy ją ze szyny od bramy wiszącej .szyna zamontowana na stojąco w ścianie rolki dopasowane tzn teflon na rolkach zrobiony z małym luzem (wózeki od bramy dwa po 9 rolek ) i jest gitara.
do wózków przyspawana platforma ,wszystko jest obudowane i śmiga jak ta lala .
kupiony silnik wolnoobrotowy,a najlepszy byłby motoreduktor ,do tego gruba linka z atestem i wszystko już hula ponad 3 lata .
żadnych problemów silnik ciagnie platformę do niej dwa wózki jeden na dole drugi na górze do boków platformy przymocowane kółka gumowe i dwa kątowniki stojące w pionie służace aby winda nie opadała .Ale jeszcze się nie zdarzyło aby kółka tarły o katowniki bo mają po małym luzie .Winda idzie w górę to luz większy ,jak na dól to prawie się opiera na kątownikach .
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem ,ale sprawa wydaje się prosta i nie ma za dużo kombinowania . :smile:
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”