Witam,
Czy jest możliwośc ustawienia wyjścia wiertła do np punktu Z+5mm przy zagłębieniu? Chodzi mi dokładnie o to że np wierci 15mm ale schodzi co 3mm i za każdym zagłębieniem wychodzi poza detal żeby wyciągać wióra? Jak to mniej wiecej ustawić?[/i]
Wiercenie z łamaniem wióra, powrót do Rectract level
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W cyklu wiercenia musisz zdefiniować parametr "CAM" to jest właśnie co ile będzie wierciło (na co dzień się nie bawię wierceniem więc jak się mylę to mnie poprawcie).
Najpierw myśl potem pisz. Podałeś cykl do konkretnego sterowania a nie do NX-a o czym jest temat.PawelG pisze:Do takiego wiercenia służy funkcja G83.
Cykl wygląda następująco:
G83 Z-15 R5 Q3 F100.
Z - głębokość na która ma zejść narzędzie
R - płaszczyzna startowa oraz powrotu narzędzia
Q - głębokość jednego przejścia
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tutaj są dwie możliwości :
Standard Deep Drill ( wiertło za każdym razem wychodzi do punktu Minimum Clearance - w formacie iso wygeneruje wartość R)
Break Chip czyli samo łamanie wióra bez wyjścia na zewnątrz za każdym razem.
Tak jest w zamyśle- teoretycznie, ale problem jest z możliwościami maszyny ( systemu sterowania) oraz wyborem postprocesora.
Z własnego doświadczenia zauważyłem , że systemy mają ograniczone możliwości , jeżeli definiujesz parametr R i wartość Q , to w Fanucu wiertło zagłebia się o wartość Q natomiast odbija w górę o wartość stała zapisaną w parametrze maszyny ( Mori Seiki której używam =1mm zawsze), po czym następny skok Q itd natomiast po ostatnim przejściu wyjeżdża dopiero na poziom R.
Wynika to z funkcji G83 Z R Q , nie ma tam nic więcej w sumie.
TNC 530 wiertło za każdym razem wyjeżdża nad materiał na wartość Q200 i zagłębia się o wartość Q202, do tego na posuwie roboczym co trwa wieki, czyli jest różnica, pomimo to że cały czas ta sama operacja NX ( inny postprocesor, inny system sterowania)
Jest możliwość zasterowania ruchem wiertła tak jak sobie życzysz wypełniając wszystkie STEP-y i CAM-y, ale wtedy nie korzystasz z cykli maszynowych , tylko normalnie układasz takiego postka który generuje ruchy G0 - G1- G0 - G1 itp.
Wtedy wszystkie możliwości NX są wykorzystane, ale program wygląda co najmniej śmiesznie ......
Doskonale to widać podczas wiercenia na tokarce ( różnica pomiędzy Chip Break, a Deep Hole , niestety program jest tasiemcowy G1 Z... G0 Z ... itd
Na razie walczę z cyklami tokarskimi ale bez efektu
Pozdrawiam
Standard Deep Drill ( wiertło za każdym razem wychodzi do punktu Minimum Clearance - w formacie iso wygeneruje wartość R)
Break Chip czyli samo łamanie wióra bez wyjścia na zewnątrz za każdym razem.
Tak jest w zamyśle- teoretycznie, ale problem jest z możliwościami maszyny ( systemu sterowania) oraz wyborem postprocesora.
Z własnego doświadczenia zauważyłem , że systemy mają ograniczone możliwości , jeżeli definiujesz parametr R i wartość Q , to w Fanucu wiertło zagłebia się o wartość Q natomiast odbija w górę o wartość stała zapisaną w parametrze maszyny ( Mori Seiki której używam =1mm zawsze), po czym następny skok Q itd natomiast po ostatnim przejściu wyjeżdża dopiero na poziom R.
Wynika to z funkcji G83 Z R Q , nie ma tam nic więcej w sumie.
TNC 530 wiertło za każdym razem wyjeżdża nad materiał na wartość Q200 i zagłębia się o wartość Q202, do tego na posuwie roboczym co trwa wieki, czyli jest różnica, pomimo to że cały czas ta sama operacja NX ( inny postprocesor, inny system sterowania)
Jest możliwość zasterowania ruchem wiertła tak jak sobie życzysz wypełniając wszystkie STEP-y i CAM-y, ale wtedy nie korzystasz z cykli maszynowych , tylko normalnie układasz takiego postka który generuje ruchy G0 - G1- G0 - G1 itp.
Wtedy wszystkie możliwości NX są wykorzystane, ale program wygląda co najmniej śmiesznie ......
Doskonale to widać podczas wiercenia na tokarce ( różnica pomiędzy Chip Break, a Deep Hole , niestety program jest tasiemcowy G1 Z... G0 Z ... itd
Na razie walczę z cyklami tokarskimi ale bez efektu
Pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Wiercenie z łamaniem wióra, powrót do Rectract level
Radeko nasunołeś mi myśl. Jeśli ktoś lubi programowanie z ręki (parametryczne) to można by rozwiązać 2 problemy naraz. Różne maszyny (również Niektóre nowe Haidenhainy) mają problem żeby dowiercać po pilocie (np.zaczynać Wiercenie od Z-50.a wyjeżdżać na Z+5.). Poniżej zapisuję pomysł na wiercenie z użyciem G1 i G0 na Fanuca. Wcześniej nie brałem pod uwagę żeby wiercić bez cyklu
#####
Baza oczywiście na górnej powierzchni detalu.
W programie głównym G54 H1 G8P1....itd. (zależnie od maszyny) oraz najazdy na współżędne wiercenia (na G0) a po każdej współżędnej M98P11002
(ja takie linijki wklejam w notatniku [ctrl+v])
a podprogram próbuję taki:
_____
%
O1002(dowiercanie po pilocie.nc)
(wprowadzanie danych)
S800 F40.
#1=5. (R czyli wyjazd na Z +5.)
#2=-49. (startowy Zet)
#3=-200. (wiercenie głębokie na Z-200.)
#4=3.5 (Q)
(wykonanie podprogramu)
M3
G43Z100.
#5=#0
#6=#2-#3
#7=#6-#4
WHILE [#5LT#7]DO1
G0[#1]
G0[#2-#5+0.5] (dojazd na G0 na 0.5mm. nad materiał - tak jak w standardowym cyklu wiercenia G83)
#5=#5+#4 (inkrementacja co Q)
G1[#2-#5]
END1
IF[#5EQ#6] GOTO99
G0[#1]
G0[#2-#5+0.5]
G1[#3]
N99 M99
%
~~~~~
Starałem się pisać przejrzyście i prosto (ale jednocześnie tak, żeby działało również na niecałkowitą ilość powtórzeń/przejazdów, czyli niezależnie jakie #2, #3, #4 zadasz). Myślę że nie ma błędu. Postaram się to przetestować na maszynie. Mam nadzieję że się komuś przyda programik. Jeśli ktoś chciałby się powymieniać programami parametrycznymi to zapodaję [email protected]

#####
Baza oczywiście na górnej powierzchni detalu.
W programie głównym G54 H1 G8P1....itd. (zależnie od maszyny) oraz najazdy na współżędne wiercenia (na G0) a po każdej współżędnej M98P11002
(ja takie linijki wklejam w notatniku [ctrl+v])
a podprogram próbuję taki:
_____
%
O1002(dowiercanie po pilocie.nc)
(wprowadzanie danych)
S800 F40.
#1=5. (R czyli wyjazd na Z +5.)
#2=-49. (startowy Zet)
#3=-200. (wiercenie głębokie na Z-200.)
#4=3.5 (Q)
(wykonanie podprogramu)
M3
G43Z100.
#5=#0
#6=#2-#3
#7=#6-#4
WHILE [#5LT#7]DO1
G0[#1]
G0[#2-#5+0.5] (dojazd na G0 na 0.5mm. nad materiał - tak jak w standardowym cyklu wiercenia G83)
#5=#5+#4 (inkrementacja co Q)
G1[#2-#5]
END1
IF[#5EQ#6] GOTO99
G0[#1]
G0[#2-#5+0.5]
G1[#3]
N99 M99
%
~~~~~
Starałem się pisać przejrzyście i prosto (ale jednocześnie tak, żeby działało również na niecałkowitą ilość powtórzeń/przejazdów, czyli niezależnie jakie #2, #3, #4 zadasz). Myślę że nie ma błędu. Postaram się to przetestować na maszynie. Mam nadzieję że się komuś przyda programik. Jeśli ktoś chciałby się powymieniać programami parametrycznymi to zapodaję [email protected]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Wiercenie z łamaniem wióra, powrót do Rectract level
Ło Panie... Prawie równo 9 lat... Będzie przynajmniej srebna łopata.
Poza tym znowy piszesz dla Fanuca (albo ew Haasa) a pytanie było jak to zrobić w camie.
Poza tym znowy piszesz dla Fanuca (albo ew Haasa) a pytanie było jak to zrobić w camie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!