Widoki w przekroju (szkic 2D)

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
r737
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2017, 10:51
Lokalizacja: RYPIN
    unknown unknown

Widoki w przekroju (szkic 2D)

#1

Post napisał: r737 » 10 lut 2017, 10:57

witam wszystkich. Szukam takiej funkcji w solidzie która pozwala szkicować na płaszczyźnie przekroju (w inventorze przycisk F7) . Podpowie ktoś?



Tags:

Awatar użytkownika

piocam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 298
Rejestracja: 05 sty 2011, 10:05
Lokalizacja: Wrocław
    unknown unknown

#2

Post napisał: piocam » 10 lut 2017, 14:41

Witam

Chodzi Ci o przekrój wykonany na 2D (rysunek płaski) czy na 3D (model 3D)?
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę :)

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"


Autor tematu
r737
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2017, 10:51
Lokalizacja: RYPIN
    unknown unknown

szkic

#3

Post napisał: r737 » 11 lut 2017, 19:34

rysuje walec , prowadzę płaszczyznę która będzie przenikać bryłę, chce na tej płaszczyźnie narysować cokolwiek w taki sposób , żeby było widać przejrzyście płaszczyznę na której rysuje. Nie wiem czy dobrze tłumacze .

Awatar użytkownika

piocam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 298
Rejestracja: 05 sty 2011, 10:05
Lokalizacja: Wrocław
    unknown unknown

#4

Post napisał: piocam » 11 lut 2017, 21:57

Chyba Cię zrozumiałem, ale zawsze lepszy jest rysunek :)
Jeżeli chodzi o SE to
Jeżeli posiadasz walec, wstawisz prostopadle do osi płaszczyznę, przecinającą walec i chcesz na niej tworzyć szkic to program będzie wyświetlał to co jest "przed" płaszczyzną. Tak jest stworzony.

Jest możliwość zrobienia czegoś takiego ale wymaga to trochę przygotowania:
* wstaw płaszczyznę w żądane miejsce
* wywołaj Ustaw płaszczyzny polecenie znajduje się ono na zakładce Widok/Przycięcie widoku/Ustaw płaszczyzny
* wskaż dodaną płaszczyznę
* jako odstęp ustaw 0
* odsuń ja w stronę "której chcesz się pozbyć"
* model zostaje "przycięty"
* na utworzonej płaszczyźnie otwierasz szkic z odpowiednio zdefiniowaną widocznością

Teraz ja mam nadzieje iż opisałem to sensownie :)
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę :)

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"


Autor tematu
r737
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 10 lut 2017, 10:51
Lokalizacja: RYPIN
    unknown unknown

szkic

#5

Post napisał: r737 » 12 lut 2017, 10:08

nie mogę znaleźć widok / przecięcie widoku . powinienem dostosować pasek szybkiego dostepu?

Awatar użytkownika

piocam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 298
Rejestracja: 05 sty 2011, 10:05
Lokalizacja: Wrocław
    unknown unknown

#6

Post napisał: piocam » 12 lut 2017, 14:19

Może postaram się jaśniej:

Na górze masz różna zakładki Narzędzia główne/Kontrola itp znajdź tam Widok. Znajdź grupę Przycięcie widoku, druga z lewej i tam będzie Ustaw płaszczyzny.
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę :)

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”