Wektoryzacja bitmapy


Autor tematu
menhils
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 28
Rejestracja: 23 lis 2014, 00:08
Lokalizacja: Sląsk

Wektoryzacja bitmapy

#1

Post napisał: menhils » 29 cze 2016, 20:36

Witam, dlaczego gdy zwektoryzuję bitmapę w programie inkscape powstaje tyle niepotrzebnych wektorów, skośne itp A w samym Inkscape nie ma takiego czegoś. Dopiero po otwarciu w innym programie pokazują się
Poniżej foto
Obrazek



Tagi:


Machnik1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 03 lip 2014, 22:03
Lokalizacja: Radom

#2

Post napisał: Machnik1989 » 01 lip 2016, 14:44

z tego co pamiętam to ten problem wystepuje tylko jak sie zapisze w dfx, w eps jest już normalnie, ale moge sie mylić, dawno nie używałem inkscape

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: Yarec » 03 lip 2016, 10:46

inkscape powstał na potrzeby grafiki internetowej, na potrzeby CNC są inne/lepsze programy (nawet Free)

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Yarec » 04 lip 2016, 21:34

masz odpowiedź na PW.


Robercik280214
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 166
Rejestracja: 08 sie 2015, 13:36
Lokalizacja: Opole

#5

Post napisał: Robercik280214 » 14 lip 2016, 21:14

Yarec, czy mógłbyś podać na forum nazwę programu, który poradzi sobie z wektoryzacją bitmapy na potrzeby obrabiarki CNC??? Nie chciałbym zakładać nowego tematu a pytanie mam dokładnie to samo co autor tego wątku


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1508
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#6

Post napisał: lajosz » 14 lip 2016, 22:12

Yarec pisze:inkscape powstał na potrzeby grafiki internetowej
Kolega Yarec, nieco mija się z prawdą.

Otóż Incscape, to edytor wektorowy, a zdecydowana większość stron internetowych nie korzysta z wektorów.
Pomijam Flash-a w którym wektory występują, a dla którego powstało mnóstwo edytorów poświęconych właśnie animacji Flashowej.

Yarec pisze:na potrzeby CNC są inne/lepsze programy (nawet Free)
Nie ma żadnych cudownych programów wektoryzujących na potrzeby CNC, tak płatnych jak i free.
Oczywiście, jeśli chcesz sobie wyfrezować jakieś artystyczne "coś", to wektoryzacja bitmapy od biedy może pomóc.
Natomiast jeśli mają to być techniczne rzeczy, to należy raz na zawsze zapomnieć o wektoryzacji bitmap.

=========
Tak na marginesie, to wśród wszystkich programów które mają coś wspólnego z wektoryzacją bitmap, najlepszy jak dotychczas, jest (moim zdaniem) Vectric Aspire.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: Yarec » 14 lip 2016, 22:37

lajosz w dawnych czasach technologia FLASH była w "powijakach" a tempo transmisji danych osiągało 64k bit/s, w Polsce obowiązywały restrykcje technologiczne COCOM a 16-bitowego peceta miał (z przemytu) mało kto ! Większość programów CAD/CAM obecnie ma możliwość wektoryzacji i Masz rację "nie ma cudownych programów" a sam Dopisałeś - Vectric Aspire.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1508
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#8

Post napisał: lajosz » 14 lip 2016, 22:51

Yarec pisze:.... "nie ma cudownych programów" a sam Dopisałeś - Vectric Aspire.
Tyle tylko, że ja nie napisałem, że Vectric Aspire jest cudownym programem, a najlepszym z jakim miałem do czynienia, jeśli chodzi o wektoryzację bitmap.
Nie zmienia to faktu, że w/w program nie nadaje się do wektoryzacji bitmapy na potrzeby techniczne, dokładnie tak samo jak wszystkie inne.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: Yarec » 17 lip 2016, 03:40

nie fortunne sformułowanie (moje z cytatu) reszta się zgadza.


lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 203
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

#10

Post napisał: lukasz89 » 21 lip 2016, 19:30

Tutaj fajnie napisali, że nie istnieje idealne narzędzie do wektoryzacji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”