Wejście w materiał

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Wejście w materiał

#1

Post napisał: loook » 12 lip 2014, 11:03

Witam,

podczas towrzenie trjaktorii mamy opcję dodaj wejście, czy jest opcja żeby sammeu wybrać miejsce wejścia w materiał ? Artcam przeważnie wybiera mi kiepski moment...:(



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1508
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#2

Post napisał: lajosz » 12 lip 2014, 12:45

@loook

Wejście/wyjście możesz ustalić tylko dla trajektorii 2D.

Natomiast miejsce wejścia/wyjścia ustawiasz tak:

Zaznaczasz myszą wektor trajektorii, powtarzam trajektorii, a nie wektor na podstawie którego ona powstała.

Trajektoria podświetli się na niebiesko

Teraz na zakładce "Trajektorie" w sekcji "Trajektorie 2D" , wybierasz "Opcje profilu"

Zwróć uwagę, że na trajektorii pojawiła się zielona kropka i to ona właśnie jest miejscem wejścia/wyjścia narzędzia.

Wystarczy teraz, że najedziesz kursorem myszy na tę zieloną kropkę, a kursor zmieni się na taki "celownik".

Łapiesz lewą myszą i przesuwasz wejście/wyjście gdzie uznajesz za stosowne.

Zwróć uwagę, że obok zielonej kropki, pojawiła się również czarna.

Otóż tą czarną, możesz ustawić dystans odcinania.
Dystans odcinania możesz ustawić również dokładnie poprzez wpisanie wartości w polu "Obcinanie"


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#3

Post napisał: loook » 14 lip 2014, 12:40

@lajosz,



trajektoria podświetla mi się na niebiseko pozostaje mi tylko otwarcie okienka opcje materiału lub nowa trajektoria 2d.. nie widzę opcji profilu :(

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 331
Rejestracja: 20 sty 2007, 12:27
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

#4

Post napisał: artmachining » 14 lip 2014, 13:17

Każdy zamknięty wektor po zaznaczeniu ma zielony punkt. To jest punkt początkowy. Możesz wejść w edycje węzłów i nacisnąć w dowolnym miejscu nad wektorem klawisz P, to wstawi nowy punkt początkowy w tym miejscu. Potem musisz pamiętać aby w trajektorii profilowania 2D mieć zaznaczoną opcję 'Zablokuj punkty początkowe' (to jest w zakładce kolejność cięcia), dodatkowo jeżeli używasz płynnego wejścia łukiem albo linią musisz wyłączyć tam opcję 'Automatyczna pozycja'


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#5

Post napisał: loook » 14 lip 2014, 16:15

edytuję węzły, mam też zielony punkt i nie moge nic zaznaczyć :(


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1508
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#6

Post napisał: lajosz » 14 lip 2014, 18:48

artmachining pisze:Każdy zamknięty wektor po zaznaczeniu ma zielony punkt.
Nie każdy zamknięty, a każdy w ogóle. ale .... to szczegół :)




[ Dodano: 2014-07-14, 19:30 ]
loook pisze:edytuję węzły, mam też zielony punkt i nie moge nic zaznaczyć :(
No dobra, będzie ze screenami :)


Obrazek


Co więcej.

W ogóle nie musisz ustawiać wejścia/wyjścia podczas tworzenia trajektorii.

Możesz po prostu utworzyć wszystkie trajektorie 2D, następnie zaznaczasz dowolną trajektorię i przechodzisz do "opcji profilu".
Teraz wygodnie, dla każdej trajektorii z osobna ustawiasz sobie wejście/wyjście.

Dodatkowo, jeśli już sobie ustawisz wszystko jak chcesz, to możesz połączyć wszystkie trajektorie które korzystają z tego samego narzędzia i od tego momentu będzie to już jedna trajektoria.


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#7

Post napisał: loook » 14 lip 2014, 22:40

@ lajosz.


ale TY masz jakiegoś wypaiosnego Artcama, może różnica polega na tym że ja mam express.... ?


look


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1508
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#8

Post napisał: lajosz » 14 lip 2014, 22:54

loook pisze: może różnica polega na tym że ja mam express.... ?
Może ?


Ja mam Wersję JewelSmith, a więc rzeczywiście najwyższą, ale ...... skoro nie masz takiej opcji jak u mnie, to zawsze możesz skorzystać z rady kolegi artmachining bo tak też można.
Co prawda jest to mniej wygodne, ale efekt będzie taki sam.


Autor tematu
loook
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 283
Rejestracja: 20 gru 2012, 11:36
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

#9

Post napisał: loook » 16 lip 2014, 13:59

Panowie,

udało się metodą @ artmaching !


thx :)


Dolce
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 449
Rejestracja: 22 gru 2007, 23:54
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: Dolce » 05 sie 2014, 15:15

No to gratuluję.
Mam pytanie. A jak jest w przypadku czyszczenia powierzchni ? Czy w tym przypadku można ustalić punkt wejścia w materiał ?
Nie widzę możliwości zablokowania punktu początkowego. Natomiast taka możliwość jest dla tworzenia trajektorii wsadu/kieszeni.
Czy w ogóle jest możliwość wybrania miejsce wejścia narzędzia w materiał dla funkcji czyszczenia powierzchni ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”