WARTOŚCI ZMIENNE FANUC O-ITC PROBLEM!!

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mario99
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2008, 21:07
Lokalizacja: Mazowieckie

WARTOŚCI ZMIENNE FANUC O-ITC PROBLEM!!

#1

Post napisał: Mario99 » 12 lut 2010, 21:36

Witam

Mam mały problem , mianowicie w zakładzie w którym pracuje często robimy detale różniące się nieznacznie wymiarami i na każdy z nich jest osobny program albo w ogóle go nie ma i trzeba zmieniać inny co komplikuje czasami sytuacje albo pisać nowy. Chciałbym to jakoś uporządkować i wprowadzić do programu wartości zmienne .

Najprościej rzecz ujmując potrzebne mi są takie funkcje żebym mógł zmieniać w jednej wartości głębokość wytoczenia zamiast w każdej linijce zmieniać zety i analogicznie dla x-sów. Czy jest w ogóle taka możliwość?



Tagi:


artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 271
Rejestracja: 09 lut 2010, 19:40
Lokalizacja: SE

#2

Post napisał: artur235 » 13 lut 2010, 12:13

Witam.

Sprawdź czy sterowanie ma dostępną funkcję MAKRO (jedna z zakładek okna SETTINGS). powinny tam być parametry od #100 do #149 i od #500.
Możesz tych parametrów używać w programie np:
#500=150.
#501=200
G0 X[#500+10.]
G1 X#500 F#501
#500=#500+10.
Parametry #100 do #149 są tymczasowe (zostają wyczyszczone po włączeniu maszyny) a parametry od #500 zachowują swoją wartość. Przed użyciem parametrów od #500 dobrze jest sprawdzić czy nie są używane przez jakiś podprogram np. sondę pomiarową (nie używane parametry zwykle nie maja przypisanej żadnej wartości).

Z tego co wiem nowsze sterowania maja możliwość zastąpienia numerów parametrów nazwami literowymi.
Poszukaj w instrukcji do maszyny.

FANUC 15T
O8003(KONTROLA OFFSETOW)
(30.06.2008)

#23=2.(TOLERANCJA)

#24=-172.7
IF[ABS[#2701+#24]GT#23]GOTO10
#24=85.9
IF[ABS[#2801+#24]GT#23]GOTO11
#24=0.0
IF[ABS[#2704+#24]GT0]GOTO40
#24=0.0
IF[ABS[#2804+#24]GT0]GOTO41
#24=0.1
IF[ABS[#2706+#24]GT#23]GOTO60
#24=0.3
IF[ABS[#2806+#24]GT#23]GOTO61
#24=0.4
IF[ABS[#2708+#24]GT#23]GOTO80
#24=-4.
IF[ABS[#2808+#24]GT#23]GOTO81
#24=-0.4
IF[ABS[#2710+#24]GT#23]GOTO100
#24=5.8
IF[ABS[#2810+#24]GT#23]GOTO101
#24=-284.
IF[ABS[#2711+#24]GT#23]GOTO110
#24=70.8
IF[ABS[#2811+#24]GT#23]GOTO111
#24=1.2
IF[ABS[#2712+#24]GT#23]GOTO120
#24=-35.7
IF[ABS[#2812+#24]GT#23]GOTO121

#2707=#2706(XG)
#2807=#2806(ZG)
#2107=#2106(ZW)
IF[ABS[#2007]GT0.1]GOTO207
#510=#2007

#2709=#2708(XG)
#2809=#2808(ZG)
#2109=#2108(ZW)
IF[ABS[#2009]GT0.1]GOTO209
#511=#2009

#2713=#2712(XG)
#2813=#2812(ZG)

#2720=#2710(XG)
#2820=#2810(ZG)
#2020=#2010(XW)
IF[ABS[#2120]GT0.1]GOTO220
#512=#2120

GOTO8000
N10#3000=1(OFS. 01 X POZA TOL.)
N11#3000=1(OFS. 01 Z POZA TOL.)
N40#3000=4(OFS. 04 X POZA TOL.)
N41#3000=4(OFS. 04 Z POZA TOL.)
N60#3000=6(OFS. 06 X POZA TOL.)
N61#3000=6(OFS. 05 Z POZA TOL.)
N80#3000=8(OFS. 08 X POZA TOL.)
N81#3000=8(OFS. 08 Z POZA TOL.)
N100#3000=10(OFS. 10 X POZA TOL.)
N101#3000=10(OFS. 10 Z POZA TOL.)
N110#3000=11(OFS. 11 X POZA TOL.)
N111#3000=11(OFS. 11 Z POZA TOL.)
N120#3000=12(OFS. 12 X POZA TOL.)
N121#3000=12(OFS. 12 Z POZA TOL.)
N207#3000=7(WEAR OFS. 07 X POZA TOL.)
N209#3000=9(WEAR OFS. 09 X POZA TOL.)
N220#3000=20(WEAR OFS. 20 Z POZA TOL.)

N8000
M99


Artur

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mario99
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2008, 21:07
Lokalizacja: Mazowieckie

#3

Post napisał: Mario99 » 13 lut 2010, 12:44

Dzięki Artur pomgołeś mi. W mojej maszynie polecenia makro są aktywne.


#500=150.
#501=200
G0 X[#500+10.]
G1 X#500 F#501
#500=#500+10.

to jest dla mnie jasne natomiast nie wiem co chodzi w tym :

#24=-172.7
IF[ABS[#2701+#24]GT#23]GOTO10
#24=85.9
IF[ABS[#2801+#24]GT#23]GOTO11
#24=0.0
IF[ABS[#2704+#24]GT0]GOTO40
#24=0.0
IF[ABS[#2804+#24]GT0]GOTO41
#24=0.1
IF[ABS[#2706+#24]GT#23]GOTO60
#24=0.3
IF[ABS[#2806+#24]GT#23]GOTO61
#24=0.4
IF[ABS[#2708+#24]GT#23]GOTO80
#24=-4.
IF[ABS[#2808+#24]GT#23]GOTO81
#24=-0.4
IF[ABS[#2710+#24]GT#23]GOTO100
#24=5.8
IF[ABS[#2810+#24]GT#23]GOTO101
#24=-284.
IF[ABS[#2711+#24]GT#23]GOTO110
#24=70.8
IF[ABS[#2811+#24]GT#23]GOTO111
#24=1.2
IF[ABS[#2712+#24]GT#23]GOTO120
#24=-35.7
IF[ABS[#2812+#24]GT#23]GOTO121

#2707=#2706(XG)
#2807=#2806(ZG)
#2107=#2106(ZW)
IF[ABS[#2007]GT0.1]GOTO207
#510=#2007

#2709=#2708(XG)
#2809=#2808(ZG)
#2109=#2108(ZW)
IF[ABS[#2009]GT0.1]GOTO209
#511=#2009

#2713=#2712(XG)
#2813=#2812(ZG)

#2720=#2710(XG)
#2820=#2810(ZG)
#2020=#2010(XW)
IF[ABS[#2120]GT0.1]GOTO220
#512=#2120

GOTO8000
N10#3000=1(OFS. 01 X POZA TOL.)
N11#3000=1(OFS. 01 Z POZA TOL.)
N40#3000=4(OFS. 04 X POZA TOL.)
N41#3000=4(OFS. 04 Z POZA TOL.)
N60#3000=6(OFS. 06 X POZA TOL.)
N61#3000=6(OFS. 05 Z POZA TOL.)
N80#3000=8(OFS. 08 X POZA TOL.)
N81#3000=8(OFS. 08 Z POZA TOL.)
N100#3000=10(OFS. 10 X POZA TOL.)
N101#3000=10(OFS. 10 Z POZA TOL.)
N110#3000=11(OFS. 11 X POZA TOL.)
N111#3000=11(OFS. 11 Z POZA TOL.)
N120#3000=12(OFS. 12 X POZA TOL.)
N121#3000=12(OFS. 12 Z POZA TOL.)
N207#3000=7(WEAR OFS. 07 X POZA TOL.)
N209#3000=9(WEAR OFS. 09 X POZA TOL.)
N220#3000=20(WEAR OFS. 20 Z POZA TOL.)

N8000
M99


domyślam się że jest to cały program zapisany tą metodą ale nie wiem na jakiej zasadzie. Mógłbyś mi przybliżyć ten temat ? Z góry dziękuje.


artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 271
Rejestracja: 09 lut 2010, 19:40
Lokalizacja: SE

#4

Post napisał: artur235 » 13 lut 2010, 13:18

#23 - tolerancja offsetu +/-

#24=-172.7 - rzeczywista wartość offsetu z przeciwnym znakiem

IF[ABS[#2701+#24]GT#23]GOTO10
IF(jeśli)[ABS(wartość bez znaku)[param#2701(parametr z wartością offsetu nr. 1 w osi X)+#24] GT(większe niż) #23] GOTO10(skocz do linii 10). Linia N10 komunikat błędu.
Jeśli #2701=172. to #2701+#24 = 0.7 - offset ok.

UWAGA.
Numery parametrów zawierających wartości offsetów są różne w zależności od wersji sterowania i od typu offsetów. Jeśli chcesz ich używać to sprawdź je w instrukcji to twojej maszyny.

Jeśli masz funkcję G65 - wywołanie makra z parametrami to możesz utworzyć podprogram zawierający "opis" kształtu detalu. A wymiary podać w wywołaniu funkcji G65.
W programie głównym:
G65 Pxxxx (xxxx - numer podprogramu) A200. B50. X100. F0.3

podprogram:
O8100
(A = #1)
(B = #2)
(F = #9)
(X = #24)

G0 X#1 Z[#2+2.]
G1 Z#2 F[#9*2]
X#24 F#9
G0 X#1 Z[#2+1.]
M99

Program powtarzający operacje kilka razy (FANUC OM):
Z5.
#100=-5.(PIERWSZA GLEMB.)
#101=-25.(KONCOWA GLEMB.)
#102=-1.3(KROK)
WHILE[#100GT#101]DO1 (WHILE - dopóki #100 większe od #101 powtarzaj od DO1 do END1)
G0X216.Y10.15
Z#100
#100=#100+#102
G1X187.38F220
G3Y-10.15R10.15
G1X216.
G0Z5.
END1
G0G69Z70.



Artur

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mario99
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2008, 21:07
Lokalizacja: Mazowieckie

#5

Post napisał: Mario99 » 13 lut 2010, 14:27

I o to mi chodziło :wink: spróbuje to teraz zastosować w praktyce :mrgreen: mam nadzieję że się uda :grin: serdeczne dzięki za pomoc pozdrawiam
Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX


Pawel296929
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2014, 14:41
Lokalizacja: Tuchola

Re: WARTOŚCI ZMIENNE FANUC O-ITC PROBLEM!!

#6

Post napisał: Pawel296929 » 03 paź 2018, 16:25

Witam, mam pytanie oraz jeśli będzie taka możliwość to o objaśnienie w jaki sposób można zaprogramować pomiar narzędzia na sądzie blum w trybie MDI.
Teraz obecnie muszę otwierać porgram w którym jest np i zmieniać numery kompensacji:
M6T6
M184
G65 P.....G43H6D6 B0 R0
M185
....
Czy byłaby mozliwosc zastosowania zmiennej dla kompensacji narzedzia że po wybraniu narzędzia i podprogramu w MDI można by przeprowadzi owy pomiar?


typniepokorny86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 88
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: WARTOŚCI ZMIENNE FANUC O-ITC PROBLEM!!

#7

Post napisał: typniepokorny86 » 04 paź 2018, 02:56

Witam,
co to za maszyna, jakie sterowanie? Czy podany przykład to cały program?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”