Wanna do chłodziwa

Pomocne informacje do samodzielnego wykonania wanny

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
RafałMachaj
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Wanna do chłodziwa

Post napisał: RafałMachaj » 11 cze 2024, 23:04

Witam
Proszę o porady i informacje na temat samodzielnego wykonania wanny do odprowadzania cieczy chłodzącej i oddzielania jej od wiórów.
Mam oryginalną wannę do tokarki Tytan750 firmy MakTek ale ta wanna jest płaska bez spadów. Jak dam od spodu króciec na wężyk to po ścieknięciu pozostanie dużo kałuż które będa parować. Zastanawia mnie czy tak na być czy może brakuje mi jakiś częsci.
TOKARKA.jpg
Proszę o merytoryczne porady na temat rozwiązania problemu
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Wanna do chłodziwa

Post napisał: RomanJ4 » 12 cze 2024, 00:45

Ja w prawym zewnętrznym sektorze mojej wanny za pomocą dużej ok ⌀50mm metalowej kuli zrobiłem(wgniotłem) wgłębienie które później ponawiercałem na kształt sitka durszlaka,
Obrazek
z centralnym otworkiem przez który przykręciłem od spodu do wgłębienia miseczkę od syfonu zlewozmywaka,
Obrazek
z giętką rurką do odprowadzania cieczy do zbiornika pompki.
Obrazek
Aby ciecz z całej wanny tam spływała, to podstawa(stół) pod nią jest wyregulowana nieznacznie skośnie, z najniższym miejscem w rogu odpływu.
Ale aby stojąca na nieco skośnej wannie tokarka leżała jednak poziomo, to pod nogi tokarki dałem impregnowane kostki z twardego drewna, dostrugane górną powierzchnią do poziomu.
Obrazek
Drewniane kostki poza poziomowaniem dodatkowo tłumią drgania, i podnoszą wyżej nad wanną tokarkę ułatwiając sprzątanie wiórów.

Sitko zagłębienia wanny zatrzymuje grubsze wióry, a zbiornik pompki ma w środku przegrodę przelewową do ok 1/2÷2/3 wysokości. W tak zrobioną część "strefę brudną" (z silnym magnesem w woreczku strunowym na dnie) wpada rurą ciecz z wanny, i wszystkie stalowe opiłki lgną do magnesu, opadają w niej także inne większe syfki, a po przelaniu się nad przegrodą do drugiej "czystej" części w której jest pompka, jest tłoczona do wylewki tokarki(z kulowym zaworem regulacyjnym).
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
RafałMachaj

Post napisał: RafałMachaj » 13 cze 2024, 19:57

Dziękuję Panie Romanie za ciekawe rozwiązanie problemu. Z uwagi iż u mnie pod wanną mieści się gruba płyta typu sklejka nie chciałem wycinać w niej otworow aby w przypadku przesiąkania nie gniła postanowiłem wykonać dodatkową konstrukcję. Wykonałem ją z płyty PE500 grubości 12mm a oslony okapowe samnie wiem z czego :-) nie jest to ani poliwęglan ani pleksa - coś pośredniego o grubości 3mm.
Jako odpływ zastosowałem króciec na wężyk 8mm ale szybko doszedłem do wniosku że jest zbyt powolny odpływ i wykonałem lejek na 3d.
Plyta 500x580x12mm jest pod kątem 3stopni aby był spływ.Dwa rzędy rowków odpływajacych na obwodzie 10mm i głębokości 5mm (mogły by być trochę głębsze)
Dołączam zdjęcia zjuz wykonanego projektu
Pozdrawiam
Rafał
IMG-20240613-WA0005.jpg
IMG-20240613-WA0004.jpg
IMG-20240613-WA0003.jpg
IMG-20240613-WA0002.jpg
IMG-20240613-WA0001.jpg

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 13 cze 2024, 23:47

No i też pomysłowo.
Drogi Kolego, na forum mamy taki zwyczaj nie "Panować" sobie, niezależnie od tego czy mamy 15 czy 115 lat, wystarczy po imieniu lub "kolego"..
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
RafałMachaj

Post napisał: RafałMachaj » 14 cze 2024, 11:02

Oczywiście :-) Romku. Poprawię się.
Dzięki za pomoc i do następnego problemu.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”