waga blachy stalowej grubosc 5mm ?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 533
Rejestracja: 05 lip 2006, 09:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

waga blachy stalowej grubosc 5mm ?

#1

Post napisał: kot1979 » 26 mar 2007, 12:13

1. jaka waga jest blachy stalowej o grubosci 5 mm - 1 metr kwadratowy?

2 . no i drugie pytanie czy bedzie to znosna grubosc do maszyny na blat? wymiar blachy bedzie 1metrx2metry?

3. no i czy kombinowac z plyta stalowa czy raczej zostac przy mdfie jako blat?


Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 10 kwie 2005, 14:18
Lokalizacja: STALOWA WOLA W-WA
Kontakt:

#2

Post napisał: DZIKUS » 26 mar 2007, 12:25

a jaki problem to policzyc??
gestosc stali 0.00785gr/mm^3
1000x1000x5x0.00785=39250gr=~39kg
2000x1000x5=~78kg


na pewno blacha 5mm jest duzo sztwyniejsza niz mdf grubosci nawet 18mm. czy jest sens uzyc blachy zamiast plyty mdf zalezy od przeznaczenia maszyny. duzo maszyn ma blaty ze sklejki lub mdf i z obrobka materialow miekkich sobie radza. przy okazji warto sobie uswiadomic, ze mdf to mniej wiecej zmielony papier a sklejka to kawalki litego drewna posklejane ze soba. sklejka jest sztwyniesza i twardsza niz mdf.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3670
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

Re: waga blachy stalowej grubosc 5mm ?

#3

Post napisał: gmaro » 26 mar 2007, 12:43

kot1979 pisze:1. jaka waga jest blachy stalowej o grubosci 5 mm - 1 metr kwadratowy?
było co prawda już parę razy na forum :D ale na stronie http://avanti.com.pl/ jest kalkulator do liczenia ciężaru nie tylko blach :)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 533
Rejestracja: 05 lip 2006, 09:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

#4

Post napisał: kot1979 » 26 mar 2007, 13:38

dzieki niezmierne:) wlasnie chcialem wiedziec jaka jest gestosc:)stali
a sens jest uzycia stali a nie papieru:)
ostatnio poglady mi sie zminily odnosnie maszyny:) i mowiac ogolnie zaczynam rozumiec ze maszyna musi byc metalowa a nie drewniana , czy cos tam:) chciaz powinienem bronic budowy drewno podobnych maszyn:))))
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1476
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

#5

Post napisał: qqaz » 26 mar 2007, 15:37

A ja znowu z drugiej strony
Blat z blachy 5mm jasne że jest odporniejszy, na wszystko, łacznie z odpornością na pozostawanie płaskim. Tylko na oko, gdy blacha leży na stosie, wydaje się ze jest wystarczająco płaska. Gdy maszyna narzędziem przejedzie to nawet do 2mm mogą być różnice - wszystko zależy od dostawcy; np ukraina w centrostalu to koszmar nie do wyprowadzenia na płasko.
Radzę przewidzieć jakieś ściągi i śruby do wypychania blatu w celu utrzymania płaszczyzny a to oznacza znaczne rozbudowanie konstrukcji szkieletu. I wcale nie jest powiedziane że 5mm się podda. A może 3mm zimnowalcowana już wystarczy? Na odpowiednim stelażu który i tak będzie bo być musi? Albo zwyczajnie przykryć MDF 3mm z/w?


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6598
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#6

Post napisał: pukury » 26 mar 2007, 15:47

witam !! myślę że Kol. qqaz ma rację w sprawie równości blachy . moim zdaniem bardzo dobry byłby lignofol ( sprawa opisywana na forum ) . zależy co masz zamiar obrabiać - jeżeli drewno / mdf / plastiki :lol: to wystarczy lignofol - jeżeli stal itp to oczywiście nie . a jak zaczniesz blachę " naciągać " za pomocą śrubek to może być trochę śmiesznie - powstaną nowe karpaty :lol: . pozdrawiam !!
rebeliant

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 533
Rejestracja: 05 lip 2006, 09:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

#7

Post napisał: kot1979 » 26 mar 2007, 17:49

i tu wlasnie podstawa wykonanie bardzo dokladnie szkieletu. a pozniej straszna zabawa:)
no i chcialbym obrabiac nie tylko drewno ale i metale miekkie. na obrabianie stali jeszcze mnie nie stac:(

zreszta lubie gory:)))) jestem wielkim milosnikiem gor:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#8

Post napisał: gaspar » 26 mar 2007, 20:26

Heh, tylko że taką maszynką amatorksą blat z drewna czy alu możesz sobie sam przefrezować własną maszyną aby był dokładnie prostopadły względem osi wrzeciona, natomiast czy to samo zrobisz z blatem stalowym to już sam sobie odpowiedz :)

U mnie po przefrezowaniu znikneły problemy związane niedokładnością wymiarów mdf czy niedokładnością samej ramy. Wszędzie gdzie przejade w miejscu przefrezowanym wymiar jest zachowany. Jeden blat z mdfu służy mi już pół roku, a mam jeszcze 2. (oczywiście zainpregnowany, bo często robię frezowanie w jeziorku chłodziwa)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 533
Rejestracja: 05 lip 2006, 09:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

#9

Post napisał: kot1979 » 26 mar 2007, 21:13

hmm.. a czy nie jest mozliwe przefresowanie blatu stalowego? z maszyny do niej zrobionej? np: glebokosc przejscia 0,1 mm i bardzo wolny posuw? i frezowac na kilka podejsc ?
wiadomo , ze bedzie to trwac strasznie dlugo , ale wykonuje sie to tylko raz.
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl


Kołchoz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 143
Rejestracja: 19 sty 2007, 21:17
Lokalizacja: Wielkopolska

#10

Post napisał: Kołchoz » 26 mar 2007, 21:19

Jasne że można. Ostrym frezem możesz dać nawet większe wartośći niż podałeś. Tak nawet będzie trzeba, żeby nie zasnąć przy maszynie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”