Ploter rysujący, pole pracy 700x9000mm

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
JaFuzz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Ploter rysujący, pole pracy 700x9000mm

Post napisał: JaFuzz » 11 lis 2025, 12:16

Hej, zaprojektowałem i zbudowałem ploter rysujący po folii TPU o polu pracy 700mm x 9000mm. Od dwu lat prowadzimy firme specjalizująca sie w produkcji Bladderów (takie dętki) do latawców do kitesurfingu i wing w Tarifie na południu Hiszpanii.

Kilka słów o ploterze. Sterowanie MKS DLC32, konstrukcja lekka na profilach V 2020, silniki NEMA17, krańcowki we wszystkich osiach. Elementy drukowane na drukarce 3d, część wycięte na ploterze laserowym.

Pierwszy raz zmierzyłem sie z taką konstrukcją lekką, wcześniej w wiekszości pracowałem na ciężkich ploterach CNC, Frezarkach CNC do obróbki metalu. Na początku wszystkie elementy wydawały się zbyt delikatne, ale o dziwo taka delikatna maszyna od roku pracuje bez problemu, i dobrze spełnia swoje zadanie. Przyśpieszyła nam znacząco proces produkcji nowych bladderów.

Następnym krokiem rozwoju plottera będzie przeróbka stołu na podciśnieniowy, a w przyszłości, jesli rozwiążę problem wentylacji naszej pracowni, moze przeróbka na ploter laserowy tnący i rysujący.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

http://TarifaBladders.com

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”