W polskim sklepie około 1100 PLN.
Gdyby ktoś chciał kupić na Aliexpress, to jest tam jedna trefna oferta. Jest taniej, ale na chwile obecną 33 osoby kupiły, ale nikt jeszcze nie otrzymał przesyłki. Może jakiś problem logistyczny, ale nie po to się kupuje, żeby czekać i się wnerwiać...
Z tej aukcji co zlinkowałem, towar dostałem po dwóch dniach.
Nie spodziewałem się cudów po najtańszym urządzeniu, ale zostałem niemile zaskoczony.
Przed zakupem obejrzałem dwa czy trzy filmy na YouTube i co prawda autorzy zastrzegali że jakość jest gorsza niż urządzeń z półki 2000-3000 PLN, ale efekty osiągali całkiem przyzwoite i na pewno praktycznie użyteczne.
Po zainstalowaniu oprogramowania i podłączeniu skanera nic nie chciało działać, po ekranie latały tylko kolorowe plamy, a nawet jak coś się zeskanowało, to była totalna katastrofa...
Ponieważ "innym działa", to zacząłem szukać i okazało się, że to typowa przyczyna, czyli na ustawieniach domyślnych nie chce działać...
Po przełączeniu parametrów kamery IR na "manual" udało się znaleźć parametry na których dało się coś zeskanować.
Tutaj jest trochę informacji https://wiki.creality.com/en/3d-scanner ... /tutorials
Tematu nie założyłem żeby się pochwalić, tylko dlatego, że szukam konkretnych informacji.
Otóż skanowanie "z ręki" ani nie jest wygodne, ani nie daje dobrych rezultatów, choć w pewnych sytuacjach nic lepszego się nie wymyśli.
Jednak do wielu prac można by było zrobić sobie takiego prymitywnego robota, który obracałby przedmiot i przesuwał kamerę. Tutaj nie ma co przeginać i pewnie wystarczyły by proste silniczki DC z wbudowaną przekładnią planetarną.
Tyle tylko, że przy zerowym doświadczeniu trudno mi ocenić jak szybko powinny się one kręcić...
Może ktoś coś doradzić?
Poniżej pierwszy w miarę udany skan.
Jak widać, do ideału daleko, ale na pewno da się zrobić dużo lepiej...
(Skanował z ręki to żółte pudełko, kawałek laptopa jest przypadkiem)