Cześć,
chciałem zapytać doświadczonych w temacie CNC w sprawie budowy plotera do otworowania i frezowania większych otworów w blachach montażowych pod różne urządzenia montowane później do tych blach.
Chcę po prostu uzyskać powtarzalność na powtarzających się arkuszach blachy stalowej.
Pole robocze jakie potrzebuje to ok. 80x80 cm oraz góra/dół 10 cm.
Jakie muszą być prowadnice aby uzyskać maksymalną sztywność konstrukcji? Z informacji które uzyskałem do tej pory widzę, że dużo jest rozwiązań do aluminium lub MDF, a do stali są już potężne konstrukcje.
Moja produkcja to kilka elementów dziennie. Jak objawiają się ewentualne problemy ze sztywnością konstrukcji w przypadku zastosowania rozwiązania dedykowanego do aluminium?
Pytam ponieważ jest dużo rozwiązań gotowych, ale przed zakupem chcę się upewnić czy nie strzelę sobie w kolano i okaże się, że po wyfrezowaniu jednego otworu cały ploter będzie do wyrzucenia.
Z góry dziękuję za pomoc.
Frezowanie blachy stalowej o gr. 2-2,5mm
Ploter frezujący CNC
-
jasiekk7
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Re: Frezowanie blachy stalowej o gr. 2-2,5mm
Proponuję budowę plazmy. Przy kilku sztukach dziennie źródłem może być nawet palnik z lidla - chyba nawet tańszy niż dobry frez a gdzie tam wrzeciono.
Frezowanie tak cienkich a przy tym dużych blach to kiepski pomysł.
Wiadomo, że plazmy z mdf nie zrobisz, za to możesz korzystać z wałków w miejsce hiwinów i generalnie nie przejmować się za bardzo sztywnością.
Frezowanie tak cienkich a przy tym dużych blach to kiepski pomysł.
Wiadomo, że plazmy z mdf nie zrobisz, za to możesz korzystać z wałków w miejsce hiwinów i generalnie nie przejmować się za bardzo sztywnością.