A CX są na końcu chińskichmike217 pisze: łożyska Ina, iskra czy też rexroth to jest przepaść jakościowa do chińskich. .
Frezarka z aluminium
-
piotr_olbrysz
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 4
Mimo wszytko , proponuję od początku robić projekt.kamar pisze:A CX są na końcu chińskich
1. Mam kasę 5000, 10000,20000, no limit.
2. Będę uzywał maszynki codziennie, 1godz/tydzień, 8 godzin/dzień
3. pole robocze..
4. dokładnosć 0.5mm,0.1mm, 50um, 10 um, 1um
5. Będę obrabiał diamenty, stal twrdą, mięką, aluminium, stropian,,,,
6. Mam szczęście
Jak kolega stworzy taką listę to możemy dyskutwoać dowoli, inaczej kolega się narobi
wyda kasę i maszynka bedzie leżeć w piwnicy i rdzewieć bo zabraknie kasy na parę elemntów. Opisy takich sytuacji pojawiają się chyba dość często na forum.
Kupi kolega łożysko liniowe renomowanej firmy a walek od chińczyka ?.
Silniki na allegro czy Sanyo ?
Bo jak wszytko renomowanch firm to kasy trzeba sporo.
Jeden jeździ Jaguraem ( teraz hinduski tatamoto) drugi maluchem a trzeci chodzi na piechotę. Nie jest powiedziane które rozwiązanie jest lepsze.
Dla ciekawosci załaczam arkusz z moimi wydatkami , ceny netto
W kalkulacji nie ma kosztów mojej robocizny, nie trafionych zakupów, połamanych frezów i narzedzi potrzebnych do zrobienia czegokolwiek samemu
Teraz robię zamówienie na: Liniał 500x40x8 DIN874/1 , Katownik 250x165 875/0 , poziomica ramowa, stół traserski, .. to też trzeba uwzględnić bo jokoś trzeba to poustawiać.
A na koniec czytam: szukam kraćówki takiej za 3zł, bo więcej kasy już nie mam.
- Załączniki
-
- Kalkulacja_CNC.zip
- (11.87 KiB) Pobrany 625 razy
-
Skrzydlaty
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
Nie wsadzaj mi słów których nie powiedziałem. Napisałem albo szyny. Temat brzmi "Frezarka z aluminium" a nie np."Jakie łożyska są lepsze". Jak przedmówca zauważył - nie ma podanej maksymalnej kwoty dlatego rzuciłem propozycje. Ludzie robią na wałkach albo jak mają kase to na szynach. Skoro kolega autor ma kase to może użyć szyn. To moje zdanie. Pod warunkiem sztywnej bramy, chyba że wałkami podpartymi chce nadrabiać.mike217 pisze:... że koniecznie trzeba kupić chińskie gówno. Kolega pyta o markowe łożyska a Ty mu wciskasz kit, że " się bierze chinczyki" ...
Do tego najpierw wyśmiewasz "brać z zapasem", potem wyśmiewasz chińskie gówno... zdecyduj sie co wyśmiewasz. Bo wychodzi na to że chcesz wyśmiać wszystko co napisałem... bo Ci delikatnie dociąłem. Wrzuć na luz
A propo chińskiego g*** - ale się wszystko zmienia, jeszcze rok temu łożyska "chińskie g..." były ok, a teraz są "be". Przynajmniej w mojej maszynce nie muszę się zastanawiać czy chińskie g***, czy łożyska z CX'a, czy jakieś porządne... po prostu mam szyny i spokój
Jeszcze raz zaznaczam - to propozycja szerszego patrzenia na sprawę a nie "ma być tak i tak".
-
gaspar
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja kupowałem 16 łożysk otwartych od poltecha do pomarańczki na wałek fi16. Dwanaście się nadało po dorobieniu im prostego kasowania luzu. Reszta to było nieporozumienie. Tak samo miał oprawca.Skrzydlaty pisze: Zapas - ktoś gdzieś (no przecież teraz nie znajdę po pół roku) napisał że na 12 miał 2 czy 3 niepewne a jedno to w ogóle do wymiany się nadawało.
Oczywiście nie można wszystkiego jedną miarką mierzyć. Prowadnice hiwina też są chińskie i w klasie postawione z rexrothem lub ina/fag, thk itp. również są daleko w tyle.
Natomiast wrzeciono "mokry chińczyk" i chiński falownik spokojnie sobie radzą i są dobrą alternatywą wersji ekonomicznej do zarabiania $. Tak samo tuby laserów CO2, niech ktoś pokarze mi gdzie można kupić taniej. I tak cena/jakość wyjdzie na plus dla chińszczyzny nie oszukujmy się. Śruby kulowe używam chińskie i również nie narzekam. Silniki chińskie 3Nm dłużej wytrzymały od sanyo denki 3Nm...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
piotr_olbrysz

Dlatego napisałem, trzeba mieć szczeście.gaspar pisze:Silniki chińskie 3Nm dłużej wytrzymały od sanyo denki 3Nm...
Maszynka podoba mi się ( chyba z PicoCnc zboczyłem na jej temat). Dał kolega chińskie i wyszło ze trzeba wyłożyć 12000 aby mieć coś takiego. Jedno chińskie działa drugie nie. Ja kupiłem oprawy łożysk w Poltech, przeszlifowałem , przegwintowałem, poprzeklinałem i działają. Prowadnice na podporach (poltech) rozkreciłem, dogwintowałem, skręciłem i śmiga a resztki pójdą do znajomego na pomiar twardości .gaspar pisze:Ja kupowałem 16 łożysk otwartych od poltecha do pomarańczki ...
-
Knajcik
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 12
Zrobiłem pierwsze rysunki są w załączniku. Są one jeszcze niedopracowane ale chciałem aby ktoś zerknął zanim je skończe, proszę o sprawdzenie wymiarów (czy to wogóle ma prawo działać). Pole robocze 500x375
- Załączniki
-
- Rysunek1_recover.rar
- (163.42 KiB) Pobrany 321 razy
-
oprawcafotografii
- Lider FORUM (min. 2000)

Przy budowie w warunkach amatorskich - kiepski.Knajcik pisze:...PS. Jednak zdecydowałem się na konstrukcję z profili stalowych spawaną. Podczas budowy trochę zabawy ale jaki efekt końcowy
Mozesz zapomniec o prostej konstrukcji...
q
[ Dodano: 2012-11-03, 04:52 ]
Co nie zmienia faktu, ze lozyska otwarte z Poltechu (20mm) przepracowaly juz tysiacegaspar pisze:...Ja kupowałem 16 łożysk otwartych od poltecha do pomarańczki na wałek fi16. Dwanaście się nadało po dorobieniu im prostego kasowania luzu. Reszta to było nieporozumienie. Tak samo miał oprawca.
godzin, pracuja nadal i nic nie wskazuje na to zeby mialy przestac pracowac...
Oczywiscie ze skasowanym na poczatku luzem
Nie dajmy sie zwariowac - nawet chinskie lozyska sa lepsze od roznych wynalazkow
ktore ludzie nieraz wymyslaja. Do pracy w tworzywach, MDF, sklejce niczego wiecej
nie potrzeba. Do dlubania pi***ol w amelinium tez nie.
Natomiast jesli praca w alu ma byc jakosciowa i bezstresowa to juz nie polece lozysk
tylko prowadnice i wozki i to dobre. No ale poza tym do takiej pracy potrzeba dobrego
napedu (sruby) i o czym czesto sie zapomina dobrego wrzeciona i frezow (wibracje!)
a to zupelnie inny budzet...
q
-
Knajcik
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 12
Mam takie trochę dziwne pytanie, chodzi mi o profile aluminiowe konstrukcyjne. Jeżeli docinają mi w jakiejś firmie profil z dokładnością +/- 1mm, to gdybym zamówił cztery odcinki o długości 600mm to otrzymam cztery równe odcinki np 600,5mm czy to będą odcinki np 1. 600,2mm; 2. 600,5mm; 3. 600,8mm; 4. 601mm. Podsumowując chodzi mi o to czy każdy odcinek trzyma tą samą tolerancją, czy każdy moze mieć inna ale do +/- 1mm.
-
piotr_olbrysz

Mi docięli na tyle równo że nie mam problemów przy składaniu. Ale pewnie zależy to od maszyny i od majstra.Knajcik pisze:Mam takie trochę dziwne pytanie, chodzi mi o profile aluminiowe konstrukcyjne. Jeżeli docinają mi w jakiejś firmie profil z dokładnością +/- 1mm
Ale gdybym miał to robić jeszcze raz, to bym czoła przefrezował bo z kątami trochę gorzej.
Czyli zamówiłbym o 1.5 mm więcej niż potrzebuję
-
pixes2

- Posty w temacie: 1
Dokładnie tak trzeba zrobić... Nie ma co liczyć na to, że cięcia będą prostopadłe.piotr_olbrysz pisze:Ale gdybym miał to robić jeszcze raz, to bym czoła przefrezował
Tu 0,1 mm niedokładności spowoduje,że po skręceniu w całość rama wyjdzie koślawa.
Oczywiście wtedy, gdy ciętą powierzchnię do czegoś dociągniesz...
Pozdrawiam.
Tomek.