Powoli kończę moją frezarkę i oglądam się za jakimś oprogramowaniem. Zgodnie z podpowiedziami kolegów wybór padł na Rhino. Bardzo zgrabny program, który spełnia moje oczekiwania w 100%. Pobrałem sobie wersję testową, obejrzałem tutoriale, poćwiczyłem trochę i polubiłem pracę z nim. Niestety dotarłem do momentu, który sprawił, że wycofałem się z zakupu tego pakietu (a praktycznie już robiłem przelew za licencję). Tak się zraziłem, że wycofałem się i nie dotykałem Rhino przez prawie 3 miesiące, ostatnia nadzieja we forum.
Generalnie to chciałem używać Rhino do generowania projektów 3D podobnych do kadłubów statków z powycinanymi z boku literkami i wzorkami. Rhino ma łatwy interfejs, jest proste i ładnie generuje to co mnie interesuje. W skrócie - robię sobie obrys kadłuba z góry oraz widok z boku. Następnie wybieram opcje "Wyciąganie po 2 krzywych" i wszystko hula jak marzenie. Mam już na ekranie to co mnie interesuje. Teraz próbuje eksport do Heeks'a i wszystko się wiesza. W pierwszym momencie pomyślałem, że się pluje o jakieś niepozamykane powierzchnie i poszedłem innym torem.
Potrzebowałem mocowanie do silnika do osi X. Wygląda ono mniej więcej tak (specjalnie dołożyłem pod spód podstawkę ponieważ próbowałem już wszystkiego....):

Po tym jak mam już moją część, eksportuję ją do STEP'a, klikam na:

i wybieram format zapisu:

i takie opcje eksportu:

Uruchamiam Heeks'a, importuję mojego STEP'a. Zaznaczam powierzchnie, którą chcę obrabiać. Podświetla się ona na zielono, klikam prawy przycisk myszy i wybieram Make a sketch from face:

W tym momencie wszystko wisi. Muszę na sztywno za pomocą 3 klawiszy wyłączać program.
Próbowałem na kilku komputerach oraz na kilku wersjach Heeks'a (Linux i Windows). Wszędzie jest dokładnie to samo. Szkoda, bo Rhino jest całkiem spoko i cena za licencję (1000 zł dla nauczyciela) mi też odpowiada.
Zdarzyło mi się już kilka razy, że przy pierwszym uruchomieniu, zaraz po instalacji Heeks nic się zawieszało. Robiło sketch'e ale tylko do momentu pierwszego wyłączenia. Po ponownym uruchomieniu ponownie wszystko się wiesza.
Bardzo proszę o pomoc, być może ktoś miał podobny problem. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.