Mazak QT 350M, pomoc przy programowaniu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Mazak QT 350M, pomoc przy programowaniu.
Witam, mam zamiar zatrudnić się w firmie w której wiekszość tokarek to Mazaki dlatego chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych maszynach. Głownie chodzi mi o oprogramowanie, czy jest dostepne w sieci a jak nie to skąd można nabyć i ewentualnie jakieś instrukcje.
Oraz mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rysunków. Chodzi mi o to czy rysunek detalu np w *.dxf konwertuje się do takiej tokarki np w EdgeCam na G-kod?
Pozdrawiam.
Oraz mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rysunków. Chodzi mi o to czy rysunek detalu np w *.dxf konwertuje się do takiej tokarki np w EdgeCam na G-kod?
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
to zacznijmy od tego co potrafisz, na jakich maszynach, sterowaniach pracowałeś itd.
Szybciej i bardziej sensownie będzie można Tobie "pomóc".
Jak napiszesz że sie przesiadasz np z hh będziesz chyba innej pomocy potrzebował jak byś się z konwencjonalnych maszyn przenosił.
Zatrudniasz się jako guzikowy, operator, programista?
Jak odpowiedzieć na pytania "nie zadane?"
Szybciej i bardziej sensownie będzie można Tobie "pomóc".
Jak napiszesz że sie przesiadasz np z hh będziesz chyba innej pomocy potrzebował jak byś się z konwencjonalnych maszyn przenosił.
Zatrudniasz się jako guzikowy, operator, programista?
Jak odpowiedzieć na pytania "nie zadane?"
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
pisalem np g-kody pod macha3 do elementów 3D z drutu. Nie miałem jeszcze styczności z programowaniem frezarki stad moje pytanie czy programowanie takiej frezarki moze odbywac sie poprzez konwersje pliku *.dxf do g-kodu. I do czego konkretnie sluzy Mazatrol, czy w nim sie pisze g-kody czy tylko jakies parametry..
Mam nadzieje zatrudnić sie jako programista, chodzi o wykonywanie rysunków no i programowanie tokarki.
Mam nadzieje zatrudnić sie jako programista, chodzi o wykonywanie rysunków no i programowanie tokarki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Mazak nie ma nic wspólnego z dxf-em.
Może i jest do wykupienia taka opcja ale jeszcze się z nią nie spotkałem.
Mazatrol to system programowania obróbki za pomocą cykli ( programowanie warsztatowe).
Można w nim również korzystać z G kodów jak i całych podprogramów ISO-wskich.
Na necie są PDFy.
Może i jest do wykupienia taka opcja ale jeszcze się z nią nie spotkałem.
Mazatrol to system programowania obróbki za pomocą cykli ( programowanie warsztatowe).
Można w nim również korzystać z G kodów jak i całych podprogramów ISO-wskich.
Na necie są PDFy.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mazak ma swoją nakładkę tak jak ma sinumerik, heidenhain, has, fanuc, moriseki i inne. To po pierwszebanco pisze:Z tego co mówicie żeby programować mazaka musze umieć tylko g-kody tak?
Nie wiem czy masz jakąś wiedzę ale postprocesor to tak w skrócie zestaw instrukcji maszyny dla programu typu CAM np Mastercam, Edgecam, Sprutcam, NX, i inne nie wymienione. Dobry postprocesor jest indywidualny tzn inny dla np. dla mazaka w Mastercamie i inny w np NX.banco pisze: Myslałem że jest prostszy sposób jak np postprocesor
Większość szanujących się producentów (jak nie wszystkie) ma możliwość graficznego przedstawienia obróbki. Ja miałem nawet symulację na fanucu 0T z mającego 18lat jak na nim pracowałem Kwestia jakości grafiki.banco pisze:. A dostępna jest może w mazatrolu symulacja tego co napisze w programie?
Wszystko zależy od typu maszyny i sterowania. Podaj więcej konkretów anie tylko wymagasz. Szukałeś chociaż czegoś sam??
Ja 7 lat temu w ciągu tygodnia nauczyłem się programowania mazaka QT10 nawet łączenie matartola z ISO ale to krótki epizod
Pozdtawiam