Pobór narzędzi MAZARTOL M30

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol

Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ArturMAZAK » 11 sty 2010, 17:47

problem z narzędziem rozwiązany, przy okazji to mam jeszcze jeden problem, podczas próby pomiaru długości narzędzia (sondą) wyskakuje niebieski komunikat o nr. 436 (outil designe non mesurable-po francusku:), jeżeli zmienie na wiertło mogę zmierzyć ale inne narzędzie już nie. Próbowałem już chyba wszystkiego ale dalej nic.

kto pyta-ten nie błądzi.

Tagi:

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 11 sty 2010, 21:04

Bo na mazaku tą sondą do długości narzędzia w trybie automatycznym można mierzyć tylko narzędzia osiowe - wiertła gwintowniki, rozwiertaki nawiertaki itp..
jeżeli mierzysz frez palcowy albo głowice.. wywołujesz narzędzie w mdi.. podjeżdżasz nad sonde ręcznie tak żeby trafiła w nią, i wybierasz pomiar półautomatyczny.. bodajże M198 i maszyna zjeżdża w dół.. mierzy i wraca na daną pozycję..
Inaczej nie zmierzysz..

Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK

Post napisał: ArturMAZAK » 12 sty 2010, 16:06

refalxfiles dzięki za pomoc problem rozwiązany, przy okazji to dziś pojawił sie probelem tego typu że wyleciała oprawka wraz z frazem z głowicy:( okazuje sie że oprawka gdy jest w głowicy ma delikatne luzy, nie jest zaciśnięta prawidłowo czy w tej sytuacji pozostaje tylko serwis?

[ Dodano: 2010-01-12, 19:57 ]
a i jeszcze jedno pytanko, jak szybko i sprawne pomierzyć punkt zerowy przedmiotu, ja robię to w ten sposób że ustawiam na POSITION łapię styk przepisuje współrzędne odejmuje badź dodaje promień np. freza i wpisuje w program.
kto pyta-ten nie błądzi.

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 12 sty 2010, 21:39

Z tym narzędziem to sam nie wiem... jeżeli grzybek jest taki jak ma być to trzeba szukać winy w dociągu narzędzia.. czyli trzeba by zobaczyć co tam się dzieje we wrzecionie..
A co do punktu zerowego to nie wiem jak jest na starszym sterowaniu czy tam też można dla każdego programu ustawić bazę w samym programie (mazatrol) jako PZD. czy tylko g54...??

Felu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Felu » 14 sty 2010, 02:09

Witam,
Z ISO w Mazaku jest roznie, na pewno w sterowaniu m640 fusion ISO jest opcja ekstra platna, w Matrixie ISO jest w standardzie czyli wszystkie Matrixy maja ISO. Musisz wejsc w menu opcje i zobaczyc czy pozycje EIA/ISO masz podswietlona czy nie (najczesciej byla to opcja nr 1). Co do narzedzia to zobacz czy dzieje sie to tylko na tej konkretnej oprawce czy na wszystkich, sprawdz grybki czy sa dokrecone i najlepiej sprawdzic sile zacisku w SK40 powinno byc ponad 8 [kN] (to znaczy dobre sprezyny) ponizej 6 [kN] moga juz wypadac narzedzia.
Pozdrawiam
www.feluka.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK

Post napisał: ArturMAZAK » 15 sty 2010, 14:45

a czy ktoś robił kiedyś okrągłe rowki pod o-ring? bo nie mam pojęcia z jakiej opcji to robić z rowków nie da sie wcisnąć-koło.
kto pyta-ten nie błądzi.

Awatar użytkownika

marchru

Post napisał: marchru » 22 cze 2011, 23:12

rafalxfiles pisze:Bo na mazaku tą sondą do długości narzędzia w trybie automatycznym można mierzyć tylko narzędzia osiowe - wiertła gwintowniki, rozwiertaki nawiertaki itp..
jeżeli mierzysz frez palcowy albo głowice.. wywołujesz narzędzie w mdi.. podjeżdżasz nad sonde ręcznie tak żeby trafiła w nią, i wybierasz pomiar półautomatyczny.. bodajże M198 i maszyna zjeżdża w dół.. mierzy i wraca na daną pozycję..
Inaczej nie zmierzysz..
dawno nie moerzyłem narzędzi w ten sposób i wyszło mi z głowy.
Wybieram narzedzie, dokonuje pomniaru pół automatycznego, dźwięk sygnalizuje, że pomiar został dokonany.
I co dalej?
Problem dotyczy 15 letniego mazaka na mazatrolu t plus. Monitor( kineskop) jest tam wycinkiem kuli, monochromatyczny - bardzo nieczytelny także mam problem się w tym odnaleść.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Heops
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Heops » 25 paź 2011, 15:25

Witam
Co do rowkow pod oring to ja uzywam polecenia do frezowania rowkow. Ustawiam zadana szerokosc rowka i jade promieniem dwa razy po 180 stopni, dodatkowo wpisuje srodek propienia. Dziala rewelacyjnie, a mamy stary sterownik Cam M2.... Kola faktycznie nie da sie wybrac.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”