Witam.
Jak na frezarce z Matrixem zatrzymać program i wyłączyć wrzeciono, tak aby później (np po przerwie) ponownie je uruchomić i puścić program dalej. Próbowałem wcisnąć feed hold i "skręcić" obroty do zera, ale po tym zabiegu wrzeciono już się nie chce uruchomić. Jest na to jakiś sposób ?
Mazatrol Matrix zatrzymanie wrzecion
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Mazatrol Matrix zatrzymanie wrzecion
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Cześć,
Z tego co pamiętam
to powinieneś nacisnąć umiarkowanej wielkości czerwony guzik
(nie mylić z grzybem) a następnie przycisk "rapid", po czym otwórz drzwi
ten zabieg umożliwi bezpieczne zatrzymanie maszyny(i zablokowanie na czas przerwy), a na pytanie dlaczego odpowie moja wcześniejsza odpowiedz na pytanie innego użytkownika
https://www.cnc.info.pl/topics98/blad-f ... t79876.htm
Aby po przerwie powrócić do pracy należy zamknąć drzwi, przełączyć się w tryb "memory" a następnie zielony guzik
, wiadomo, jeśli masz jakieś lęki lub obawy to przed wciśnięciem zielonego guzika skręcasz posuw na zero, takie tam dmuchanie na zimno, ja tak przynajmniej zawsze rozbiłem i źle na tym nie wyszedłem.
Powodzenia, w razie problemów pisz śmiało.
Jeśli pomogłem, doceń to
Z tego co pamiętam

https://www.cnc.info.pl/topics98/blad-f ... t79876.htm
Aby po przerwie powrócić do pracy należy zamknąć drzwi, przełączyć się w tryb "memory" a następnie zielony guzik

Powodzenia, w razie problemów pisz śmiało.
Jeśli pomogłem, doceń to

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
Pewnie twój pomysł by się sprawdził, tylko czy mogę w nim pominąć otwieranie drzwi ? Mam "kluczyki" odkręcone od drzwi i na stałe włożone w zamki, mogę otwierać drzwi w trakcie pracy maszyny.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Może spróbuj nacisnąć przycisk "posuw ręczny" dowolny (z lewej strony od przycisku MDI) wrzeciono się zatrzyma, jak chcesz możesz skręcić dodatkowo posuw rapid i posuw feed na zero i iść na przerwę.
Potem przycisk Memory , posuwy na właściwe pozycje i zielony przycisk start cyklu. I działa.
Podobnie gdy chcesz użyć funkcji TPS.Np. do wymiany lub obrócenia płytki.

Może spróbuj nacisnąć przycisk "posuw ręczny" dowolny (z lewej strony od przycisku MDI) wrzeciono się zatrzyma, jak chcesz możesz skręcić dodatkowo posuw rapid i posuw feed na zero i iść na przerwę.
Potem przycisk Memory , posuwy na właściwe pozycje i zielony przycisk start cyklu. I działa.
Podobnie gdy chcesz użyć funkcji TPS.Np. do wymiany lub obrócenia płytki.