Mazatrol Matrix

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol

Autor tematu
Popek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Mazatrol Matrix

Post napisał: Popek » 03 lut 2015, 21:07

Witam, pracuje na centrum 5-osiowym Mazak Variaxis i-600 i mam pewne problemy z optymalizacją obróbki.
Programy pisane na sterowniku - Mazatrol Matrix.

O co chodzi..
Przy frazowaniu podwyższania/czopa prostokątnego maszyna bardzo mocno zwalnia w narożach, co przy obróbce high feed jest to dość irytujące.
Rozumiem że tak powinno być dla większej dokładności, ale czy jest jakiś parametr który by to wyłączył?

Kolejna sprawa to zagłębianie się w materiale, czy to przy kieszeni, czy konturze.
Przykładowo robię kieszeń na głębokość 20mm przy zagłębieniu po 5mm, z posuwem G1 oczywiście.
Maszyna za każdym razem schodzi w takim posuwem od początku kieszeni + bezpieczne 3mm.
Mając zrobioną kieszeń na głębokość 15mm, frez w sumie "gryzie" 18mm powietrza zanim zacznie zagłębiać się w materiale.
Czy jest możliwość żeby po każdym przejściu frez schodził w G0 3mm nad materiał i wtedy zagłębiał się z posuwem roboczym?

Mam nadzieje że wszystko zrozumiale napisałem.
Z góry dziękuję za pomoc. ;)

Tagi:

andreas0007
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: andreas0007 » 09 lut 2015, 15:36

Witam .
Posuw wglebny mozesz zmieniz z G1 na np. 1,2 max 9.
Mozesz tez zmienic typ zaglebiania ze standartowego na helikalne ,rampe lub lamanie wiora.
Mozesz tez w TPC parametrami E9,E17,E32,E33,E34,E35 i E36 zmienic glebokosc zaglebiania,kat,posow, dlugosc rampy, promien i kat zaglebiania.
Naroza TPC parametr E22,E23,E24,E25
Parametry TPC mozesz kazdorazowao zmieniac idywidualnie do kazdego cyklu lub zmienic je na stale w E-parametrach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”